fbpx

Lehetséges megoldás a pálinka kötelező bevizsgálása piacra jutás előtt

Írta: - 2014 május 23.

Lehetséges megoldás a pálinka kötelező bevizsgálása piacra jutás előttBudapest, 2014. május 22., csütörtök (MTI) – A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik lehetséges megoldásnak tartja a pálinka piacra kerülés előtti kötelező hatósági vizsgálatát a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése érdekében – közölte a tárca csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A VM válasza szerint a minisztérium és a hatóság legfontosabb célja a hungarikum pálinka kiemelkedő minőségének megőrzése, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés és a tisztességes versenyhelyzet fenntartása. A minisztérium és a hatóság is vizsgálja annak lehetőségeit, mely eszközök igénybevételével teljesülhetnének ezek a célkitűzések. „A sajtóban megjelent tervek, miszerint minden pálinkát piacra jutás előtt kötelező lenne bevizsgáltatni a Nébih-nél, a hatóság szerint az egyik lehetséges megoldás” – írták.

A hvg.hu portál a Buksza fogyasztói blog Új szigorúbb pálinkaszabály jöhet címmel megjelent cikkére hivatkozva írt arról: a pálinkapiacért felelős Nébih szeretné megteremteni annak a lehetőségét, hogy a pálinkákat piacra kerülésük előtt kötelező legyen minősíteni. Így nem fordulhatna elő, hogy bizonyos vendéglátóipari egységekben a nyitott palackokba a magánfőzés során készült pálinkák kerüljenek – olvasható a portálon. A Buksza szerint a forgalomba helyezés előtti ellenőrzés abból a szempontból örömteli, hogy lényegében kiirtja a hamisítványokat, de figyelemmel kell lenni arra, hogy az előzetes minősítés pénzbe kerül, a kisebb pálinkafőzdék számára pedig számottevő megterhelést jelenthet. Mint írták, további következmény az esetleges kötelező ellenőrzésre fordítandó kiadások miatt a pálinkák drágulása lehet.

A VM tájékoztatása szerint a minisztériumban jelenleg nem zajlik a pálinka kötelező forgalomba helyezés előtti ellenőrzésével kapcsolatos jogszabályi előkészítő munka.

MTI 2014. május 22.