fbpx

Látókörbe kerülhet a teljes sertésállomány

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 03.

Azon állattartók, akik eddig még nem jelentették le sertésállományukat, szankció nélkül eleget tehetnek kötelezettségüknek 2021. június 15-ig – meghirdette második amnesztiáját e tárgykörben a szlovák földművelésügyi tárca.

 

Szlovákiában is két éve pusztít a sertéspestis

A környező országokban is jelentős károkat okoz az ASP, nem csak nálunk sújtja az agráriumot, és a gazdaságot.

Szlovákiában a most nyilvántartott hullám első esetét 2019 júliusában regisztrálták a hatóságok. Eddig 28 háztáji állományban tártak fel gócpontot, valamint 2800 vaddisznónál mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát. Összesen 18 járásban jelent meg a fertőzés – foglalta össze a mostani járvány lényegi statisztikai mutatóit Jozef Bíreš, a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) igazgatója.

Szlovákiában több mint félmillió sertést tartanak, közülük nagyjából 360 ezret a 26 nagyobb telepen, melyek elsősorban belföldi piacra termelnek, az ellátása szempontjából meghatározó szerepük van.

 

Mezőgazdaság, sertésA környező országokban is folyik a küzdelem a sertéspestis ellen (Fotó: Horizont Média, Archívum)

 

A sertéspestis további terjedésének megakadályozása érdekében

A gazdáknak törvényi előírás a tartott sertések bejelentése, ennek korábban sokan nem tettek eleget. A határidőből kicsúszott állattartók nem pótolták a mulasztást, mivel féltek a bírságtól.

Az illetékes minisztérium ezt az okot kívánja megszüntetni azzal, hogy amnesztiát hirdet – már második alkalommal, mivel már tavaly ősszel volt egy hasonló akció –, ez alapján bírság nélkül pótolható a bejelentési kötelezettség mulasztása.

„A nagy sikerre való tekintettel a szaktárca meghirdette az amnesztia második fordulóját, június 15-ig várja a bejelentéseket” – nyilatkozta Martin Fecko, a földművelésügyi tárca államtitkára.

 

Aki nem él a lehetőséggel, és továbbra sem jelenti be az állományt, szankcióra számíthat

Magánszemélyek esetében100 és 400, egyéni vállalkozóknál és cégeknél pedig 400 és 3500 euró között állapíthatja meg a bírság összegét az illetékes hatóság.

A regisztrációra az állattartó szempontjából is szükség van, hiszen a sertéspestisre hivatkozva – egy fertőzött állomány esetében – csak akkor van lehetőség kárpótlás iránti igény beadására, ha az regisztrált.

 

Forrás: ujszo.com