fbpx

Flexibilitás a köbön

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 04.

InV1266 CL – Rugalmas gyomirtási lehetőség, kiváló termőképesség, bizonyított termésstabilitás, kimagasló beltartalmi minőség. Mindezt a BASF első Clearfield® hibridrepcéje, az InV1266 CL együtt nyújtja Önnek!

Az InV1266 CL Magyarországon 2019-ben kapott állami elismerést. A regisztrációs kísérletek mindkét évében a legbőtermőbb repcének bizonyult az új korai Clearfield® repcék közt. Kiemelkedő, 5 t/ha-t meghaladó termést két helyen is mértek a Nébih szakemberei. Ugyanez a pozitív eredmény folytatódott a 2020-asévben is, ahol számos helyszínen igazán magas terméseredményt és kiemelkedően magas olajtartalmat biztosított a hibrid. Annak ellenére, hogy a 2020-as tavaszi csapadékok jelentős mértékben elmaradtak, a hibrid jól tolerálta ezt a kedvezőtlen körülményt. Bólyban 5,98 t/ha, Békéscsabán 5,75 t/ha, míg Taktaharkányban 5,36 t/ha eredménnyel bizonyította ezt a jó stressztűrő képességét. Az InV1266 CL terméseredményei bizonyítják, hogy a Clearfield® hibridek termőképessége és termésstabilitása felzárkózott a konvencionális hibridek mellé. Az InV1266 CL a kiváló termőképesség mellett a repcék másik értékmérő tulajdonságában, az olajtartalomban is csúcstartó. Olajtartalma jelentősen kiemelkedik a csoportátlagból. Nem lebecsülendő a hibridek közti olajtartalom-különbség: a 2019-esiregszemcsei kísérletben az InV1266 CL érte el a legmagasabb olajtartalmat, 48,02%-ot. Ugyanez a pozitív tendencia mutatkozott meg a 2020-as betakarításoknál is, ahol a hibridsoraink függvényében a legmagasabb olajtartalmat, 43,12%-ot mértünk országos átlagban.

 

Repce
InV1266 CL 2019. 10. 01., 32 nappal a vetést követően

 

Az InV1266 CL hibrid egy igazi sprinter: késői vetésben is gyorsan fejlődik, hamar megerősödik. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy saját fajtasorunkban is gyors és erőteljes fejlődést mutat a korai időszakban (1. kép). A gyors fejlődése mellett nagy vegetációs tömeget képez már a korai időszakban, így igazán jó hibrid tud lenni a kései vetésekben is. Az őszi fejlődése egyöntetű és folyamatos. Erős vigorú repceként fontos, hogy időben kapja meg az őszi regulátort, aminek a legoptimálisabb időzítése a hibrid 6-(7) leveles állapota. A 2020/2021-estapasztalatok azt mutatják, hogy bár az enyhe tél is képes komoly levélveszteséget okozni, mégis, az InV1266 CL-nél ez látványosan kismértékű, így még a legextrémebb időjárású helyeken is 10% alatti levélveszteséget mértünk. A tavaszi újraindulása is gyors, ami meleg periódusokkal tűzdelt, csapadékszegény tavaszokon nagyon hasznos tulajdonság. Rendkívül vastag szár- és oldalelágazások jellemzik. A kísérletekben az egyik legvastagabb gyökérnyaki átmérővel rendelkező hibrid volt azonos tőszám mellett. Becőéréskor a 2020-as évben 150–165 cm átlagmagassággal és 50–55 cm becőzónával rendelkezett (2. kép). A 2020-as évből kiindulva az aszálystressztűrő képessége kifogástalan, ami nagyban hozzásegítette a hibridet a kiváló termésátlaghoz.

 

RepceAz InV1266 CL becőzónája az érési időszakban, Kosd, 2020

 

Számos pozitív tulajdonsága mellett az imazamoxtoleranciából adódó gyomirtási lehetőséget is kiaknázhatjuk, ugyanis a technológia másik pillére erre ad lehetőséget. Az őszi káposztarepce gyomirtásában a legnagyobb kihívást minden kultúrában az azonos családba tartozó növények együttes jelenléte okozza. A Clearfield® repcegyomirtási technológia lehetővé tette az őszi káposztarepcében az addig csak mérsékelten gyomirtható keresztesvirágú gyomnövények sikeres gyomirtását, illetve ez az egyik legszélesebb gyomirtási spektrummal rendelkező technológia.

Összességében mostanra több év saját, illetve termelői tapasztalat alapján elmondhatjuk az InV1266 CL hibridünkről, hogy egy nagyon megbízható, nagy stabilitású hibrid, amely nem ismer kompromisszumot a nagy termés és magas olajtartalom között. Előnyös tulajdonságainak köszönhetően rugalmas vetésidőt biztosít. Ha pedig a gyomosodással lenne nagyobb problémánk, a Clearfield® technológiából adódóan rugalmas és rendkívül széles hatásspektrum erre is biztos megoldást nyújt.

 

Tóth Attila
BASF Hungária Kft.

BASF logó