fbpx

Nagy áremelés kellett 30 ezer hektár termelésben tartásához

Írta: - 2021 augusztus 13.

A járvány alatti fogyasztás inkább kedvezett a konzerveknek, mint a fagyasztott zöldségek piacának, így idén a konzerviparnak voltak nagyobb tartalékai a csemegekukorica-termelők motiválására. A nemesítés most is megtette a magáét: újabb vírusrezisztens hibridekkel és megoldásokkal segítette a gazdákat.

 

csemegekukorica virusrezisztens
Tyson MDMV-rezisztens hibridek rövid idő alatt népszerűvé váltak (forrás: Syngenta)

 

A hazai csemegekukorica-termelési kapacitás továbbra is stabil, a termékek iránt élénk a kereslet. A termés döntő többsége feldolgozókhoz kerül, mélyfagyasztott és konzerv termék lesz belőle, a hazai frisspiaci fogyasztás és a friss export mennyisége mindössze pár százaléka a hazai termelésnek – mondta el Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a vállalat kabai csemegekukorica szakmai napján. A szakember szerint a tavaszi hideg, száraz időjárás kedvezőtlen hatással volt a vetések ütemezésére, kelésekre. Később a tartós esőzések, viharok okoztak károkat az állományban. A betakarítási szezon viszont már időben, július első harmadában elkezdődött a meleg időjárásnak köszönhetően. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők. (Ez 2019-hez képest 14 százalékos visszaesés – a szerk.)

 

A konzerv jobban fogyott a járványban

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője. A világpiacon az Egyesült Államok az első, hazánk mögött Új-Zéland a harmadik. „Ez a pozíciónk stabil, és várhatóan így is marad, annak ellenére, hogy az időjárási szélsőségek nálunk is nehezítik és drágítják a termelést” – prognosztizálta a szakember. A rendezvényen szóba került a koronavírus-járvány, amely hatással volt a csemegekukorica piacára is. A vendéglátás visszaesése miatt európai szinten érezhetően csökkent a fagyasztott csemegekukorica termékek piaca, amely értékesítési nehézségeket és készletproblémákat okozott a hazai fagyasztóiparnak is. Ezzel szemben a konzervtermékeket fokozottan keresték a háztartások, a konzervgyárak a teljes készletüket értékesíteni tudták az áruházláncokon keresztül.

A csemegekukorica-termelési kedv fenntartásához számottevő áremelésre volt szükség idén is, mert a gabonafélék, olajos növények stabilan magas árai mellett nehezebb a termelőket megtartani. (Ehhez a fentiek miatt a konzerviparnak több anyagi forrása volt. Lásd májusi cikkünket: Csemegekukorica: 50 ezer alatt nincs szerződés a gyárral – a szerk.) Jó hír, hogy az utóbbi években több feldolgozó állami támogatással korszerűsítette a feldolgozó gépsorait, és több termelőnél bővült az öntözhető terület nagysága. Emellett évente kerülnek termesztésbe újabb hibridek a nemesítőházaktól, és a termesztéstechnológia területén is folyamatos a fejlődés.

 

Harc a mozaikvírussal

Az időjárás mellett a kukorica csíkos mozaikvírusa (MDMV) okozott nehézségeket, gazdasági károkat az elmúlt években a termelők számára. Pereczes János elmondta: ennek megelőzésére több éve megkezdődött a vírusra fogékony fajták leváltása, és minden éréscsoportban új, ellenálló hibridek jelentek meg. A rendkívül fertőzött 2020 után az idei évben eddig még alig látni vírusfertőzött növényeket, a termesztett fajták többsége már rendelkezik nagyfokú vírusellenállósággal. A GSS 6924 és a Tyson MDMV-rezisztens hibridek rövid idő alatt a legnagyobb területen termesztett kukoricákká váltak.