fbpx

LEEB permetezők – Közel lehet menni!

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 szeptember 10.

Mindannyian érezzük, hogy a közeljövőben a növényvédelem nagyon meg fog változni. Vagyis nem. Maga a folyamat hasonló lesz, mint eddig, csak szerekből lesz kevesebb. Ezt már elkezdtük megtapasztalni.

Azt hallani mindenfelé, hogy az új rendszerben csökkentik majd a műtrágya és a növényvédő szer kiadagolható mennyiségét. Ez, első gondolatként, a termésmennyiség csökkenését vetíti előre. Egyik szemem sír, a másik nevet. A most meglóduló árakra ráteszünk még egy lapáttal. Még kevesebb termény, növekvő kereslet, növekvő árak. Vagy mindenki exportvámot fog bevezetni? Teljesen mindegy, ahol most kevés van, és éheznek, ott még kevesebb lesz, és még nagyobb lesz az éhínség. Lehet azonban, hogy semmi sem fog bekövetkezni, mert a biológiai növényvédelem annyira felfut, hogy észre sem fogjuk venni azt, hogy a kémiai vegyszerekből több tucat eltűnt. Azt látjuk, hogy például a Phylasonit-készítmények milyen hatással vannak a szármaradványok lebomlására, a talajszerkezet javulására. Lehet, hogy pont ők lesznek, akik kijönnek biológiai növényvédő szerekkel is. Amúgy a növényvédőszer-mennyiség csökkentése nem is mindenki számára olyan nagy gond. A LEEB már több éve azt hirdeti, hogy az ő gépeikkel nyugodtan kevesebbet lehet szórni, mint amit szoktunk, mert az elsodródás jóval kisebb, mint egy átlagos gépnél, így tulajdonképpen a növényre ugyanannyi vagy még több anyag is jut, akkor is, ha kevesebbet tettünk belőle a tartályba. A többi ára megmarad a zsebünkben, és ráadásul a környezetet is védjük. Mire alapozza a cég ezt a kijelentést? (1. kép)

 

Minél közelebb a célfelülethez! Az elsodródás csökkentéseElsodródás csökkentése – minél közelebb a célfelülethez!

 

A saját szélcsatornában elvégzett kísérletek azt mutatták meg, hogy ha lejövünk a fúvókával 50 cm-ről 20 cm-re a célfelületig, akkor 20-25%-kal csökken az elsodródás. Ez egy tény. Egy másik kísérlet meg azt mutatta be, ha 50 cm-ről 75 cm-re emeljük a keretet, akkor a relatív elsodródási potenciál közel 50%-kal megnő. (2. kép)

 

Leeb 4 AX-n a szórókeret biztonságosan haladLeeb 4 AX a szórókeret biztonságosan halad 50 cm-re az állomány felett

 

Az elsodródásra van, aki azt mondja, jól van, nem akkora gond, mert 1-2 m-el odébb sodródva is az én területemre kerül az anyag. Csakhogy van itt egy bökkenő. A jobb borítottság érdekében apró cseppekkel kellene dolgozni. Azok a cseppek, amelyek el tudnak sodródni, akkora méretűek, hogy csak a saját súlyuktól esnek lefelé. (Amint egy csepp elhagyja a fúvókát, akkora energiával rendelkezik, hogy kb. 30-35 cm-t tud megtenni.) Ezenfelül a cseppeknek élettartamuk is van, ami függ a környezeti viszonyoktól is (hőmérséklet és relatív páratartalom). Azok a kis cseppek, amik el tudnak sodródni, nagyon sok esetben mire megérkeznének a növényre, már elpárolognak. Ebből jön a veszteség, és ezért van az, hogy minél közelebb vagyunk a növényhez, annál jobb a hatásfokunk. Természetesen verébre is lehet medvének szánt golyóval lőni, de nem szokás. Nagy cseppeket is lehet előállítani, csak akkor az a kérdés, hogy mennyi marad a növényen, nem lesz-e a másik oldalon nagy a veszteség, vagyis a nagyobb mennyiség esetleg a földre kerül. (3. kép)

 

Leeb LT az állománytól csupán 30 cm-reLeeb LT 30 cm-re az állománytól nem álom

 

A Leebnek sikerült egy olyan szórókeret-vezérlést kifejlesztenie, amellyel nagyon közel tudja tartani a fúvókákat a célfelülethez, és ez dombvidéken is működik. A hagyományos rugós, lengéscsillapítós szórókeret-stabilizálást továbbfejlesztve a cég megalkotta az aktív szórókeret-stabilizálós rendszert. Itt két levegős vagy hidraulikus munkahenger mindig párhuzamosan tartja a szórókeret közepét a talajfelszínnel, és a kereten levő ultrahangszenzorok csak a magasságot állítják. Ez a rendszer működik az összes Leeb permetezőben, legyen az vontatott vagy önjáró. A belépő modellnél, a LEEB AX-nél még 50 cm-es a fúvókaosztás, így 45-50 cm az a távolság, amennyire a keretet a növénytől tudjuk tartani. A Leeb LT, GS és az önjáró PT, VN, VL gépeknél választható a 25 cm fúvókaosztás, így már 30 cm-re lehet a növényhez „lejönni”. (4. kép)

 

Leeb LT: eredményesebb növényvédelemLeeb LT – az eredeti 25 cm-es fúvóka osztás, eredményesebb növényvédelem

 

A biológiai növényvédelemről tudjuk, hogy a tartamhatása kisebb, mint a kémiaié. A nagy mennyiségű vegyszercsökkenés arra fogja sarkallni a különböző gyártókat, hogy biológiai növényvédő szereket állítsanak elő. Ezeknek a szereknek a kijuttatásánál még fontosabb a precíz szórókeret-vezérlés, a minél kisebb veszteség érdekében. Addig is, amíg a gyártók kapcsolnak, és elkezdik forgalmazni a biológiai szereket, a jelenlegi helyzettel kell élni. Használjuk ki a LEEB növényvédő gépekben rejlő lehetőségeket, a pénztárcánk és a környezetünk kímélése mellett a biztonságos és nagyobb termés elérése érdekében!

Szász Zoltán, 30-7430302

 

Horsch