fbpx

Steketee-újdonságok, immár kék színben, LEMKEN-logóval fémjelezve

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 08.

A világhírű német mezőgazdaságigép-gyártó, a LEMKEN új mérföldkőhöz érkezett növényápolási részlegének integrációjában: 2023 novemberében új telephellyel bővül a hollandiai Dinteloordban, ahol a piros Steketee gépek már LEMKEN-logóval, kék színben kerülnek kiszállításra. A Steketee LEMKEN lesz – értesült róla szerkesztőségünk a 2023. szeptember 4–5. között, a vállalat francia telephelyén tartott sajtótájékoztatóján.

Minden a Steketee felvásárlásával kezdődött

Ugorjunk vissza az időben 2018-ig: a LEMKEN ebben az évben felvásárolta a holland Machinefabriek Steketee B.V.-t. Ezáltal mechanikus gyomirtással és jövőorientált, kameravezérlésű munkagép-irányító berendezésekkel bővült termékportfóliója a növényápolási szegmensben.

Az akvizíciót követő öt évben – a közös folyamatok sikeres harmonizációját követően – az értékesítés háromszorosára növekedett, ami a termelési kapacitás bővítését sürgette.

Thulit gyomfésű
Thulit gyomfésű a nemzetközi sajtónapon

gyomfésű fogai
A Thulit gyomfésű fogai szállításkor automatikusan összecsukódnak

Most 2023-at írunk, és novemberben már az új dinteloordi gyáregységben is kezdetét veszi a gyártás. Az új telephely jó lehetőséget biztosít arra, hogy az összes folyamat egy közös rendszer részeként, egy márkanév és szín alatt egységesüljön, amivel az integráció sikeresen lezárul.

Dinteloord lesz a LEMKEN növényápolási részlegének kompetenciaközpontja. Ettől függetlenül a LEMKEN továbbra is minden szegmensben (szántóföldi gazdálkodás, kertészet és speciális kultúrák) kapcsolódási pont marad a gazdálkodók számára, valamint tanácsadással is szolgál – a termékfejlesztéstől az értékesítésig. Emellett célja, hogy tevékenységét és szakértelmét új piacokon is bővítse a következő években.

A 2023-as év LEMKEN- és Steketee-innovációkban mérve

A nemzetközi sajtó a francia Orleans közelében, a szántóföldön is betekintést kapott a legújabb LEMKEN és Steketee mezőgazdasági gépek, a Thulit gyomfésű, a Sprayhub fronttartály és az EC Weeder, valamint az IC Weeder gyomirtási technológiák – IC-Light+ kamerával felszerelve – pontos működésébe.

Thulit gyomfésű: hatékony gyomirtás fiatal növényeknél

A LEMKEN bemutatja az első, Thulit névre keresztelt gyomfésűjét, amellyel teljessé válik mechanikai gyomirtó berendezéseinek palettája.

Mindegyik LEMKEN és Steketee gép bizonyos mértékig mechanikus gyomirtást végez, viszont a vetés után van egy rés ebben a ciklusban. Ennek az az oka, hogy a vetés után és a Steketee gépek használata előtt megfelelő növényméretre van szükség. Eddig viszont nem volt a portfólióban olyan termék, amely ebben az időszakban gyomirtást végezhetne. Emiatt került fel a termékpalettára a gyomfésű, amely már közvetlenül vetés után, vakon végzett gyomirtással mechanikus gyomirtásra használható.

A Thulit arra hivatott, hogy eltávolítsa azokat a gyomokat, amelyek a termesztett növényekkel veszik fel a versenyt olyan erőforrásokért, mint a víz, a fény és a tápanyagok. Szellőzteti a talajt, és megkönnyíti az ásványosodást. Csökkenti a víz elpárolgását azáltal, hogy lehetővé teszi a víz talajba való átjutását, és megtöri a kapilláris emelkedést. Végezetül pedig egyenletessé teszi a talajfelszínt.

Az új koncepció szerint a 6 vagy 9 méter széles Thulit gyomfésű négy taggal és nyolc sor boronafoggal van ellátva. A fogak egyvonalban, 31,25 milliméter távolságban, aszimmetrikusan helyezkednek el egymástól (32 db fog/méter), ezzel minimalizálva az elakadás veszélyét. A gép a bonyolult rugókombinációk helyett már innovatív hidraulikus fognyomás-beállítással működik. A nyomás vezetés közben folyamatosan szabályozható és terhelhető (100–5000 g). A Thulit precíz és folyamatos talajkontúr-követéssel, állandó fognyomással egy sokoldalú munkagépnek tekinthető, még rendkívül egyenetlen talajon is. Mivel a megfelelő magasságának (talajtól számított 450 milliméter) és okos kialakításának köszönhetően nincs szükség a szokásos rugókra, szinte nincs olyan növény, amelyik elakadna a keret alatt. A hidraulikus rendszer továbbá a szakaszszélesség szabályozásában is támogatást biztosít a megadott területen belül, így elkerülhető a többszöri áthaladás a mező egyes részein.

A keret súlyának minimalizálása is fontos szempont volt a gép fejlesztésénél. A mozgó alkatrészek számát jelentősen csökkentették, így a Thulit könnyen használható alacsony emelőkapacitású traktorok esetében is. A gyomfésű alkalmazását elősegítik még a kerekek: elöl 2 vagy 4 merev, hátul 0, 2 vagy 4 forgó kerékkel rendelkezik.

Szállítás esetén a boronafogak automatikusan behajthatók (V-folding), így kevesebb éles alkatrész marad „gazdátlanul”, ami a nagyobb biztonságot szolgálja.

A 6 és 9 méter széles Thulit gyomfésű először 2024 tavaszán lesz elérhető, korlátozott számban. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy terv szerint 2025 első felében már a 12 méter széles verziót is megtalálhatjuk a LEMKEN portfóliójában.

A LEMKEN Sprayhub fronttartályok új funkciói

Immár egysoros kikapcsolással és a folyékony műtrágya gyökérzóna alatti kijuttatásával

A SprayHub fronttartály immár használható SprayKit kijuttatóegységgel, valamint hátsó függesztésű sorközművelő kultivátorokkal, kapálás közben végzett sávpermetezéshez. Mindkét munkagép-kombináció akár 60%-kal is csökkentheti a gazdálkodók munkaterhelését.

LEMKEN SprayKit
LEMKEN SprayKit kijuttatóegység egy fúvókával egy sorban

Az elkövetkező szezonra a SprayHub és SprayKit olyan új funkciókkal lett ellátva, mint az ISOBUS-vezérelt, elektromos működtetésű egysoros kikapcsolás, ami GPS-alapú, soronkénti automatikus szakaszvezérlést tesz lehetővé.

LEMKEN SprayHub
A LEMKEN SprayHub és az Azurit szemenként vető gép dupla tárcsás csoroszlyákkal

A SprayHub fronttartály saját kezelőszervekkel, keverővel és tisztítórendszerrel van felszerelve. A vezérlés ISOBUS-rendszerű, az „iQblue spray” szoftver segítségével működtethető. A SprayHub 1100 vagy 1500 literes tartálytérfogattal rendelkezik; és tiszta vizes tartállyal, kézmosó tartállyal és feltöltőszűrővel van felszerelve. Egy kiegészítő bekeverőfúvóka segíti a szilárd anyagok bekeverését. A CTS-csatlakozás is elérhető az érintésmentes bekeverés érdekében.

Modelltől függően a SprayHub az EC-Weeder sorközművelő kultivátorokon maximum 28 soros kivitelben használható sávpermetezésre. Itt soronként akár két fúvókát is lehet alkalmazni, azért, hogy a gyomirtót oldalról a növény levelei alá lehessen permetezni. A másik felhasználási terület a lúdtalp kapákkal a növények közvetlen közelébe történő folyékonyműtrágya-kijuttatás. A SprayKit a maximum 8-soros LEMKEN Azurit szemenként vető gépeken gyökérzóna alatti műtrágya-kijuttatásra is használható a dupla tárcsás csoroszlyákkal.

A SprayHub fronttartály rugalmasan kombinálható a különböző munkagépek széles választékával, a SprayKit pedig bármilyen egység kijuttatásához beállítható.

IC-Light+: új kamera javítja a kék árnyalatok észlelését

A LEMKEN bemutatja az új IC-Light+ kameravezérlést, amely érzékeli a közeli infravörös tartományt a Steketee sorközművelő gépeinél.

Az új kameravezérlés megkönnyíti az észlelést olyan növényeknél, ahol a levelekben magas a kék szín aránya. Ez egyértelmű előnyöket kínál a mechanikus gyomirtásban, különösen hagyma, póréhagyma, brokkoli vagy vörös káposzta termesztése esetén. A LEMKEN Steketee sorközművelő gépek belső fejlesztésű, szabványos IC-Light kamerarendszere érzékeli az RGB-színtartományt, és megbízhatóan megkülönbözteti a zöld és a piros árnyalatait.

LEMKEN Steketee IC-Light
A LEMKEN Steketee IC-Light+ kamerarendszere hagyma kapálása közben

LEMKEN Steketee EC-Weeder
LEMKEN Steketee EC-Weeder két kamerával

Az öntanuló módnak köszönhetően a rendszer folyamatosan fejlődik használat közben. Az új IC-Light+ kamera immár a kék árnyalatait is érzékeli, így még a nagyon fiatal vagy a különösen finom szerkezetű növények is jobban azonosíthatók és kimutathatók. A kamera még a gombostűnyi méretű hagymát is könnyedén kezeli.

Az IC-Light+ kamera az IC-Light terminálon keresztül működtethető, és akár 15 km/órás munkasebességgel is lehetővé teszi a kapálást, a haszonnövényektől akár két centiméterre is. A kamera egyszerre legfeljebb öt növénysort érzékel, és a sorok között vezérli a sorközművelő gép kormányzását.

Combi Cam: új kamerafunkciók az EC-Weeder sorközművelő kultivátorokban

A gyárban automatikusan aktiválódik az új Combi Cam mód a modern LEMKEN Steketee sorközművelő gépekben, ami egyidejűleg egymásra illeszti a két kamerából érkező fotókat. Ennek eredményeként a rendszer kétszer annyi vizuális információból dolgozik, ami még pontosabb sorfelismerést biztosít, és nagy előnyt jelent, különösen heterogén, foltos növényeknél.

Ez észrevehető segítség a gépkezelők munkájában, hiszen többé már nincs szükség a két kamera közötti kézi váltásra. Természetesen továbbra is van lehetőség egyetlen, jó látószögű kamera kiválasztására, például abban az esetben, ha a másik kamera hatóköre a szántóföld határán kívül esik. A beállításokban alternatívaként az AutoSwitch Cam Mode is aktiválható. Ebben a felállásban a gépet automatikusan a legjobb képet kapó kamera vezérli. A rendszer vált, amint a képminőség egy meghatározott küszöb alá esik, így a következő fordulási műveletig következetesen biztosítja a sorvezetést. A gazdaságokban dolgozó LEMKEN Steketee sorközművelő gépekben egy szoftverfrissítéssel azonnal elérhetővé válnak az új CombiCam és AutoSwitch Cam funkciók.

Hosszú távú invesztíció a mesterséges intelligenciába

A modern képfelismerés egyre elterjedtebbé válik a mezőgazdaságban, és számos területen már legalább részben lehetővé teszi az önálló géphasználatot. Ehhez azonban intelligens algoritmusokkal kombinált, nagy teljesítményű kamerákra vagy érzékelőkre van szükség.

Ebből a célból már a LEMKEN is bemutatta az IC-Weeder AI sorközművelő gépét, amely megbízhatóan tesz különbséget a cukorrépa és a gyomok között, még magas gyomflóra esetében is. Az ehhez szükséges AI-alapú szoftvert a holland AgTech specialista, a Track32 fejlesztette ki. A LEMKEN megragadta a lehetőséget, hogy egy kompetens partnerrel együttműködve házon belül fejlessze tovább a jövő mezőgazdasági technológiáit, így mára már részesedést is szerzett a Track32 vállalatban. A trendalkotó gépgyártó a mottójához hűen – „Your partner for next level farming” – valóban a következő szintre emeli a gazdálkodást.

A LEMKEN számára ez a beruházás – a jelentős piaci potenciál mellett – további, fenntarthatósággal kapcsolatos előnyöket is kínál. A gépgyártó bízik abban, hogy az AI-alapú technológiával felszerelt gépek jelentősen hozzájárulnak a regeneratív mezőgazdasághoz. Emellett a Track32 szakértelme egy sokkal pontosabb és sokoldalúbb alkalmazást tesz majd lehetővé a LEMKEN gépek számára azzal a nem titkolt céllal, hogy az intelligens berendezéseket már ne csak emberek, hanem robotok is tudják irányítani.

Újabb felvásárlás: az Equalizer márka viszont egyelőre nem vált kékre

Év elején a LEMKEN felvásárolta a dél-afrikai no-till és szemenként vető gépek specialistáját, az Equalizert, ezzel jelentősen bővítve portfólióját a vetési technológiák terén. A talajművelés nélküli gazdálkodás minimális talajbolygatására összpontosítva; az Equalizer termékcsaládot az akár 36 soros precíziós ültetőgépek és az akár 24 méter munkaszélességű vetőgépek erősítik.

„Nincs átfedés a termékportfólióban. Az Equalizer olyan megoldásokat kínál az ügyfeleknek és a piacoknak, amelyeket eddig a LEMKEN nem tudott kiszolgálni. Ha a növekedési stratégiát nézzük, az Equalizer ültető- és vetőgépei – különösen a levegőcsővel kombinált verziók – szűkítik a termékportfólióban fellelhető rést” – nyilatkozta Anthony van der Ley, a LEMKEN vezérigazgatója.

Track32 szoftver
A Track32 szoftver az IC-Weeder AI sorközművelő gépben

Felmerülhet a kérdés a Steketee példájából kiindulva: mikor jelenik meg az első LEMKEN logóval fémjelzett, kék Equalizer vetőgép? Erre egyelőre nem kerül sor. A vállalat kétmárkás stratégiával működik tovább, építve az Equalizer márka piacvezető pozíciójára a dél-afrikai és ausztrál piacokon. Az Equalizer márkanév, arculat és szín marad a régi.

Vigyázz, kész – AGRITECHNICA 2023

A LEMKEN nemzetközi sajtótájékoztatója után mi sem demonstrálhatta volna jobban a gépgyártó újdonságainak innovációs jellegét, mint a megjelenés a franciaországi Outarville-ben 1989 óta megrendezésre kerülő INNOV-AGRI kiállításon.

A sajtótájékoztatóval és a rangos francia kiállításon való részvétellel a vállalat alaposan felkészült a világ legnagyobb agrárgépipari és technológiai kiállítására, a 2023. november 12–18. között Hannoverben sorra kerülő Agritechnicára.

Pente Judit