fbpx

Mezőgazdaság, élelmiszeripar és növénynemesítés

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 08.

Az együttműködés kiszélesítéséről egyeztetett Dumitru Alaibaval, Moldova gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterével Nagy István agrárminiszter, hivatalában, prioritást a mezőgazdasági, élelmiszeripari és növénynemesítési kérdések kaptak.

Nagy István és Dumitru Alaiba, tárgyalás
A magyar cégek és vállalatok számára is fontos a moldovai piac (fotó: Fekete István)

Az orosz-ukrán háború kapcsán felértékelődött a biztonság kérdése

A tárcavezető arra hívta fel figyelmet, hogy a két ország közötti együttműködés kiszélesítésében fontos szerepe van a Magyar-Moldovai Gazdasági Vegyes Bizottságnak. Kifejtette, az orosz-ukrán háború kapcsán még jobban felértékelődött a biztonság kérdése. A kiszámíthatóság kiemelt kérdés, mert így lehet a gazdaságot továbbfejleszteni és a befektetőket az országba vonzani.

A magyar cégek és vállalatok számára is fontos a moldovai piac, mert további lehetőségek rejlenek a magyar vállalkozások előtt. A hazai agrár– és élelmiszeripar exportja kifejezetten segíti a gazdaságunk megerősítését, a két ország tevékenysége pedig jól kiegészíti egymást, amit ki kell aknáznunk – tette hozzá.

Kész vagyunk megosztani tapasztalatainkat a mezőgazdaság és élelmiszeripar terén

A befektetések komoly társadalmi hatással is bírnak, ami kiemelten fontos dolog egy fejlődő gazdaság esetében. Hazánk kész megosztani tapasztalatait a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén. A technológiai fejlesztésekkel tovább bővülhet a moldovai gazdaság a vetőmagtermesztés és az állattenyésztés területén is.

A miniszter kiemelte, fontos lenne, ha az egyetemi és a tudományos életben létrejönnének együttműködések, melyek tovább erősíthetnék a két nemzet gazdaságát, mert így magasabb szintre emelhetjük a kapcsolatainkat. Kifejtette, az agrárium stratégiai ágazat, aminek a mentén érdemes a partnerségünket megerősíteni.

Az együttműködés következő állomása Kisinyovban lesz, ahol még nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaság (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A két ország együttműködésének további erősítése érdekében Nagy István agrárminiszter az ősz folyamán hivatalos munkalátogatásra utazik Kisinyovba, hogy moldovai kollégájával tárgyaljon.

Forrás: AM Sajtóiroda