fbpx

Miért jobb az ultrahangos vadriasztó más vadkár-megelőzési módszereknél?

Írta: - 2018 március 28.

A legolcsóbb megoldás mindig a megelőzés: az előrelátó gazdák már a vetésszezon, a mezőgazdasági munkák előtt beszerzik a Doxmand-vadriasztókat, hogy megelőzzék a kárt. Mások csak az első nyomok, károk megjelenése után rohannak hozzánk, hogy segítsünk megoldani a problémát. Tapasztalataink és a visszajelzések alapján a vadkár minden esetben jelentősen csökkent, vagy teljesen meg is szűnt, tehát a Doxmand-vadriasztók hatása bizonyított.

Megkérdeztük a gazdákat: milyen módszert használtak eddig a kár megelőzésére. Sokan a legolcsóbb megoldásként zajkeltő kolompokat, alumínium dobozokat helyeztek ki, de ha ezek épp nem mozdulnak meg, nem válnak ijesztővé a vadak számára. A vaddisznók még az igen nagy robajjal járó gázágyú hangját is képesek megszokni.

A vegyszeralapú riasztási módszert is többen használták, nem sok sikerrel. Hátrányai, hogy hatékonyságát az időjárás befolyásolja; a vegyszert folyamatosan pótolni kell; ráadásul környezetterhelő. Sok gazda nem engedheti meg magának a költséges kerítés, villanypásztor építését. Sőt, a legtöbb kerítés nem akadály egy vaddisznó számára: nagy, erős termetével könnyedén átverekszi magát rajta, majd a többi állat is ott hatol át. Hasonló védekezés a rémzsinór, amibe a szerencsétlen állat belegabalyodhat, megsérülhet. Az ultrahangos technológiáról sokan hallottak, de kevesen ismerik a működési elvét, így kevesen mernek beruházni rá. Pedig a többi riasztási módszerhez képest költséghatékonyabb megoldás, és jóval egyszerűbben telepíthető.

De vajon nem káros-e az ultrahang? A legegyszerűbb válasz: a várandós nők egészségügyi vizsgálatát is ultrahanggal végzik, sőt, annak frekvenciája sokkal magasabb (1-20 MHz): a vadriasztók (18-30 kHz) hangjának akár ezerszerese is lehet. (Az emberi fül hallása 20 Hztől 20 kHz-ig terjed, vagyis nem hallja az ultrahangot.) A Doxmand-vadriasztók a vadak érzékeny hallását használják ki. Számos vad (őz, szarvas, vaddisznó) az ember számára érzékelhető, de a magasabb frekvenciájú ultrahangot is hallja. Viszont ezek számukra idegesítőek, kellemetlenek, így más területre űzik őket. A Doxmand-vadriasztók soha nem szólnak ugyanúgy, mindig véletlenszerűen generált hangot adnak ki, ezért kevésbé tudnak hozzászokni a vadak.

Kihelyezésük egyszerű, könnyen és bármikor áthelyezhetőek más terület védelmére is.

Gondozásmentesek, az ultrahang előállításához szükséges energiát a készülék tetején elhelyezett napelem biztosítja, mely a saját fejlesztésű töltő algoritmusnak köszönhetően mindig a lehető legnagyobb teljesítményt veszi ki a napelemből. Fontos, hogy ne árnyékoljuk le a kihelyezésnél a napelemet, mert ekkor az eszköz nem tud megfelelően feltöltődni! A telepítés során ügyelni kell a részletekre! Először meg kell vizsgálni az adott területet, hogy honnan érkezhetnek a vadak. Az esetek többségében nem szükséges az egész területet lefedni, elég csak a terület szélein egy védelmi vonalat létrehozni. Volt már rá példa, hogy egy közel tíz hektáros kukoricást sikerült egyetlen Normal vadriasztóval is megvédeni, a jól megválasztott elhelyezésnek köszönhetően.

A kihelyezésnél fontos, hogy a hang terjedése biztosított legyen. Az ultrahang nem hatol át tárgyakon, növényeken, így mindenképpen a védendő növénykultúra fölé kell helyezni, legalább 1,5 méterrel.

A megelőzés minden esetben fontos és célravezető, megtérülő beruházás. A Doxmand-vadriasztókat csak egyszer kell megvásárolni, és éveken át védik a termést, vetéstől betakarításig, vagy akár a téli időszakban is.

http://www.doxmand.hu

[email protected]

06-30-692-8785