fbpx

Napraforgó 2018 – avagy egy újabb sikeres év reményében!

Írta: - 2018 március 28.

Az elmúlt évek eredményei alapján a napraforgó egyre sikeresebb növénynek bizonyul. A nagy teljesítményre képes hibridek technológiai kiszolgálásának egyik legfontosabb része a megfelelő tápanyag-utánpótlás biztosítása, a különböző tápelemek harmóniájának kialakítása. A megfelelő NPK-arányok és -dózisok mellett a mezo- és mikroelemek is egyre nagyobb szerephez jutnak. Az olajosnövények tápanyag-reakciója kiváló, mennyiségi és minőségi növekedéssel válaszolnak minden beavatkozásra.

Az alaptrágyázás a napraforgó esetében is a kulcskérdés, hiszen ezzel alapozzuk meg a növény életét. Elmaradása, hiánya a későbbiekben már nem pótolható, korrigálható. Ebben a folyamatban a legfontosabb a kiegyensúlyozott NPK-arány kialakítása. Az alacsonyabb nitrogéndózis mellett egy magasabb PK-ellátottság a siker kulcsa. Természetesen az eltérő talajtípusok esetében ez sokat változhat.

A YaraMila termékcsalád tagjai közül első helyen a YaraMila 8-24-24 összetétel szerepel javaslatunkban, de a talaj kálium- és foszforellátottságát figyelembe véve a YaraMila 7-20-28, illetve a YaraMila 9-12-25 összetételek is garanciát jelentenek a sikerre. Mindegyik termék melegen granulált, komplex műtrágya, amelyek a makroelemek mellett különböző mezo- és mikroelem-tartalommal is rendelkeznek. Kimagasló fizikai tulajdonságaik alapján nemcsak a teljes felületre, hanem vetéssel egy menetben történő kijuttatásra is alkalmasak. A termékek foszfortartalma 100%-ban felvehető a növény számára (ez nem minden, Magyarországon forgalomban lévő NPK esetében igaz), melynek átlagosan 90%-a vízoldható, így gyorsan elérhető. A teljes felületen történő alkalmazás esetén a javasolt dózis 250-350 kg/ha vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha. Abban az esetben, ha valaki egy menetben kívánja megoldani a NPK-kijuttatást, akkor érdemes a YaraMila Actyva nevű termékünket használni, 300-400 kg/ha adagban. A termék tartalmaz még ként, magnéziumot, valamint bórt, így ebből a szempontból is ideális műtrágya a napraforgó számára.

Abban az esetben, ha az alaptrágya alacsony nitrogéntartalmú, akkor értelemszerűen szükséges fejtrágyázni. Ideális esetben ezt kénes nitrogénnel, mint például a YaraBela Sulfannal érdemes megoldani, melyből 150-250 kg/ha dózis kijuttatását javasoljuk.

 

Természetesen a mikro starter termékünk (YaraNPSarter) is része a technológiának, 10-15 kg/ha mennyiségben, kiváló ár-érték arányban.

Az elmúlt évek sikertörténete a napraforgó lombtrágyázása. Növényspecifikus termékünk, a YaraVita Brassitrel Pro ma már elfogadott része a technológiának, 3 l/ha dózisban, 6-8 levélpárnál kijuttatva. Kiegészítésként 1,5-2 l/ha YaraVita Bortracot adjunk ki, lehetőleg csillagbimbós állapotban, ha erre nincs lehetőség, akkor a YaraVita Brassitrel Proval együtt.

A YaraVita termékek növényvédőszerek széles skálájával keverhetők, melyről a http://www.tankmix.com weboldalon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével tájékozódhatunk.

A termékekről, felhasználásukról bővebb információért látogasson el honlapunkra http://www.yara.hu weboldalra, vagy keresse bizalommal a területileg illetékes Yara szaktanácsadókat!

Gyuris Kálmán 06 30/383-9341