fbpx

Talajművelés, műtrágyázás és vetés egy menetben – Focus TD

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 21.

Az év elején nagyon sok rendezvényen azt lehetett hallani, hogy a termelési költségek legnagyobb hányadát a műtrágyázást teszi ki, ezért nem mindegy, hogy hogyan is tesszük azt! Azt is hallhattuk, hogy a különböző antagonizmusok révén, különböző kijuttatott tápanyagok nagy része nem lesz felvehető a növények számára. A hallottakat átgondolva, nagyon kell ismernünk a talajainkat, hogy hová milyen összetételű, formájú műtrágyát juttassunk ki, és ezt hogyan tegyük meg, hogy a legmagasabb nyereséget el tudjuk érni. Ebben segít a Horsch Focus TD aprómagvető gép!


Focus TD nagy mennyiségű szármaradvánnyal borított tarlón

A Focus TD vetőgép felépítésében annyiban különbözik a Pronto DC vetőgéptől, hogy a Pronto-ban ismert rövidtárcsa helyett, egy kapa mezőt találunk. Ezek a kapák végzik a lazítási munkát, egészen 30 cm mélységig, és a kapák mögött a műtrágyázást is el tudjuk végezni. A Focus technológiát a következőként tudjuk leírni: laza talajokon vetés előtt egy rövid tárcsával készítünk magágyat kb. 10 cm mélyen, majd a Focus kapákkal végezzük a lazítást. Kötöttebb talajokon a vetőgép előtt egy intenzívebb talajművelést végzünk azért, hogy a Focus kapák ne hozzanak a felszínre nagy rögöket. A Focus kapák mögé két szintre juttathatjuk a műtrágyát: a művelési mélység aljára, és sekélyebbre (0-10 cm) vagy fele-fele arányban.


Focus TD egyszer tarlóhántott területen

Az így kijuttatott és depóba lehelyezett műtrágya hosszabb ideig felvehető állapotban marad a növények számára, jobban hasznosul, így erőteljesebb növények fejlődnek, melynek eredménye a stabilabb és nagyobb termés. A Focus vetőgéppel – műtrágyázással – a különböző stresszhelyzetekre tudunk megoldást biztosítani, pl.: a repcevetésnél, minden kapa mögött halad egy vetősor, így a karógyökér ellenállásmentesen tud fejlődni.


Focus TD előkészített területen, a kombájn mögötti sávokban is tökéletes a kelés, és a műtrágyázásnak köszönhetően a növények későbbi fejlődésében sem okoz gondot a pentozánhatás hántott területen

A mélyre kijuttatott NPK műtrágya hatása:

  • A NP vonzza a növény rövid és hosszú hajszálgyökereit, így belenőnek a K-gazdag részbe.
  • Az őszi K-műtrágyázás nagyban elősegíti a növényeket a szárazság okozta stressz leküzdésében.


Focus 6 TD + Maestro 8 RC

A Focus vetőgépre a szemenkéntvetőgépet is rá tudjuk szerelni, ebben az esetben a kapák húzástávolsága a szemenkéntvetőgép sortávolságával egyezik. A Focus vetőgéppel nemcsak vetünk és műtrágyázunk, hanem a gyökérzóna alatt lazítjuk a talajt, így optimális vetőmagágyat készíthetünk. Focus-os technológia a StripTill-es megoldás az aprómagvetésben.

Szász Zoltán
06-30/743-0302

Horsch GmbH.