fbpx

Jól jövedelmez! Batátatermesztés családi összefogással

Írta: Kristóf Imre - 2023 október 13.

Néhány ajándék palántával hobbiként kezdték a batáta termesztését öt évvel ezelőtt, azóta mindig bővítik az állományukat. A Vigh család apraja-nagyja dolgozik a betakarításon, hogy jól eladható terményüket piacra vihessék. A családfőt arra kértük, mutassa be az édesburgonya termesztését kunfehértói gazdaságukban.

Munka mellet termesztik

– 2018-ban kezdtük az édesburgonya termesztést. Először feleségem egy ismerőse révén kaptunk néhány tövet, és a házikertünkben ültettük el a palántákat. Nagyon megtetszett, és úgy gondoltuk, belevágunk egy kicsit nagyobb léptékkel is a termesztésébe. Az idei évben már 3000 tövet ültettünk – mondja Vigh Sándor, aki autószerelői állása mellett, családi összefogással termeszti ezt a növényt.

Sokféle szín és ízvilág

Az édesburgonya Dél-Amerikában őshonos, évelő növény. A fagyot nem bírja, ezért nálunk éves ciklusú a termesztés technológiája. Sok fajtáját termesztik: a batáták nemcsak színükben, hanem ízükben is sokfélék. Vighéknél több fajta is megtalálható már: a közismert sárgahúsú, édeskés ízű mellett a fehér húsú, keményebb állagú és kevésbé édes, valamint a kedvenc, a lilás színű és gesztenyére emlékeztető ízvilágú.

Batátafajták
1. kép: Különböző batátafajták

A kötötteb talajon lett nagyobb a termés

A Dél-Alföldi Kunfehértónak változatos a talaja. Vighék egyik területe laza homok, néhány száz méterrel arrébb kemény, kötött a talaj, így mindkettőn kipróbálták a batáta termesztését. – Ezen a kötöttebb, tápanyagdús talajon sokkal szebbek a gumók, jóval nagyobb a termés, mint a homokon, ezért ide ültetjük a palántákat. Érzékeny a fagyra, ezért csak május vége felé szoktuk kiültetni. Kis traktorunkkal készítünk bakhátat, aminek a tetejére tesszük a csepegtetőszalagot. Ezt követi a fólia kihúzása. Jó feszesre próbáljuk a földre rátenni, és 45 fokos szögben, az oldalába ültetjük a kis növényeket, amit általában Ásotthalomról a Bivalyos tanya gazdaságtól szoktunk beszerezni. Bio minősítésük van, és nekünk is fontos, hogy vegyszerek nélkül termesszünk.

Vigh Sándor kiszántja a batátát
2. kép: Vigh Sándor kiszántja a batátát édesapja segítségével

Az öntözés a termesztés kulcsa

Sándor öt év alatt megtapasztalta, hogy a helyes öntözésen nagyon sok múlik a termesztés során. A víz mennyiségét és a kijuttatás idejét is pontosan szabályozni kell. – Általában azt javasolják, hogy napi 1 liter/tő vizet kell kijuttatni a normális fejlődéshez. Mi ennél ritkásabban szoktunk öntözni, mert itt a kötött talajon a pangó víznek sokkal nagyobb az esélye, ami nem jó a batátának. A kiültetés után először sok vizet igényel, augusztusban viszont vissza kell venni belőle, hogy a gumóképződés jól beinduljon. A növényvédelem jelenleg nem okoz nagy gondot, a talajlakó kártevők, a csigák, illetve a rágcsálók azok, amik szokták károsítani a betakarítás előtt a gumókat. Néhány helyen még atkát láttunk megjelenni, de nem jellemző, hogy nagy problémát okoznának.

Vighné Báló Krisztina megtisztítja és szétválogatja az édesburgonyát
3. kép: Vighné Báló Krisztina megtisztítja és szétválogatja az édesburgonyát

Traktorral és kézzel

A batáta nevelése és betakarítása sok kézi munkát igényel. A betakarításnál először levágják a növény föld feletti, leveles szárát, majd felszedik az öntözőcsövet és a fóliát is a bakhátakról. Ezt követően kistraktoruk U-alakú ekéjével lazítják meg a talajt. Az édesburgonya felszedése a továbbiakban már kézzel történik. Aprólékosan leszedik a gumókról a gyökereket, szármaradványokat, és osztályozzák is egyben. Az édesburgonyát a felszedés után hőkezelni kell. Néhány napig 30-33 fokon tartják, ekkor megvastagodik a héja, és sokkal jobban eltartható lesz. A hibátlan, első osztályúak mehetnek a piacra, a többit a család és a segítőik fogják elfogyasztani. – Az édesburgonya-termesztést őstermelőként, családi gazdaságban végezzük. Feleségem és szüleink, valamint már a 4 éves kisfiam is segédkeznek ebben. A jelenlegi 2400 négyzetméteres ültetvényünket jövőre bővíteni szeretnénk, ami olyan 15 ezer tő édesburgonyát jelent. Az első osztályú áruval piacra járunk, illetve online értékesítjük. Tervezzük még, hogy webshopot is indítunk. De nem vész kárba a másodosztályú árunk sem. A feleségem nagyon sokféle módon, különböző ételeket készít belőle. Nekem a kedvencem az almáslinzerhez nagyon hasonló édesburgonyás süteménye, ami mindenkinek ízlik, és nem lehet betelni vele.

Batátás linzer
1. kép: Batátás linzer a család kedvence