fbpx

Termésbiztonság és minőség ősszel is, már 16 éve

Írta: Agrárágazat-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 02.

Humin-, fulvo- és aminosavak alkalmazása őszi kalászosokban és őszi káposztarepcében

Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok között is van lehetőség a jövedelmezőség megtartására, növelésére ezekben a kultúrákban. Cél, hogy évről évre egy olyan technológiát állítsunk össze, amellyel a hozam/ráfordítás arányt gazdaságunkra optimalizáljuk. Ennek részeként napjainkban kihagyhatatlan technológiai elem már ősszel is a lombon keresztüli humin-, fulvo- és aminosav alapú növénykondicionálás, kiegészítve a főbb tápelemeket és esszenciális mikroelemeket tartalmazó lombtrágyák használatával.

A repce csak odafigyeléssel válik sikernövénnyé

Az őszi káposztarepce a korábbi évek egyik sikernövénye volt. Jelenleg a magas felvásárlási árak miatt – és tegyük hozzá a szakmai kihívás okán is – számos tapasztalt repcetermesztő kitart ennek az ipari növénynek termesztése mellett. Sőt, vannak olyan termelők, akik növelték is idén a vetésterületüket. Ezzel együtt az ország különböző régióiban – ugyan eltérő mértékben –, de az elmúlt két évben a repceterület sajnos jelentős mértékben csökkent.

repceA repce zöldtömege és fejlettségi állapota a kezelések hatására Győrváron

Ennek több oka is van, ezek mindannyiunk számára ismertek:

  • A szélsőségesen száraz augusztus, szeptember következtében több termelőnél a vetőmag zsákban maradt.
  • Jelentős a ki nem kelt, illetve a hiányosan, heterogén módon kelt állományok felülete.
  • Magas tápanyagigény párosul a megnövekedett műtrágyaárakkal.
  • Az utóbbi évek csapadékszegény kora tavaszi időjárása szintén nem kedvez a repce fejlődésének.

Mit kezdjünk a gyengén fejlett és/vagy heterogén állományokkal?

Üzemi és kutatóhelyi eredmények 10 évre visszamenőleg alátámasztják és visszaigazolják a Huminisz technológia alkalmazásának létjogosultságát az őszi időszakban. Az őszi káposztarepce és az őszi búza termesztésében megvannak azok a sarokkövek, fenometriai paraméterminimumok, mint pl. a gyökértömeg, a gyökérnyakvastagság, a levélszám és a zöldtömeg, a bokrosodásicsomó-szám, amelyek elérése szükséges a biztos téli átteleléshez és a kora tavaszi vegetáció indulásához. A humin-, fulvo- és aminosav alapú készítmények támogatják és segítik a fiatal növények élettani folyamatait, fokozzák az anyagcserét, a légzést, javítják és gyorsítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását, helyreállítják a sejt kémiai egyensúlyát, azaz annak természetes állapotát, így a sejtek működése optimalizálódik.

A repcetermesztők, közösen a Huminisz Kft. szakembereivel, növénykondicionálás és lombtrágyázás vonatkozásában optimalizálnak, a lehető legjobb ár/érték aránnyal rendelkező technológiát keresik.

A repce termesztése során fokozott figyelmet érdemes fordítani a növény őszi vegetációjára, hiszen az őszi kezelések határozzák meg a télállóságot és a tavaszi indulás eredményességét. Az egészséges növények hidegstressz-tűrése és regenerálódási képessége sokkal jobb.

A Huminisz technológia több ponton is képes beavatkozni a növény élettani folyamataiba, ezzel segítve és támogatva a megfelelő fejlődést, és ezzel együtt fenntartva a növény egészséges állapotát. Egyöntetű, de fejletlen állomány esetén a K2 robbanásszerű fejlődést eredményez, heterogén kelés esetén pedig a Kondisol B + S vagy a Kondisol N termékeinkkel egyenlítheti ki a növényállományt.

repceŐszi humin- és fulvosavas kezelés hatása a gyökér- és lombtömeg növekedésére

Hogyan segít a repceállománynak a Huminisz technológia ősszel?

– a homogén állomány erőteljesebb lesz, heterogén állomány esetén segít a növények fejlettségi állapotának kiegyenlítésében,
– a gyökérnyak vastagabbá válik, mélyebbre hatoló, erőteljesebb karógyökér fejlődik (+15-20%) a csak regulátorozott állományhoz képest,
– a télállóság lényegesen javul,
– a kondicionált növények kora tavaszi indulása intenzívebb és egyöntetűbb lesz.

A termékek kijuttatása történhet az aktuális növényvédelmi kezelésekhez igazodva, azokkal egy menetben. A keverési próbát minden esetben javasoljuk elvégezni.

Huminisz termékpalettaA Huminisz Kft. aktuális termékpalettája

A szomszéd gabonája mindig zöldebb?

Noha még kevésbé jellemző gyakorlat, de sokéves tapasztalatunk alapján kijelenthetjük, hogy megtérülő befektetés az őszi kalászosok őszi lombtrágyázása. Az őszi gyomirtással egymenetben (1–3 leveles fejlettségi állapottól) kijuttatott Kondisol, ill. K2 készítmények hatására 10–20% zöldtömeg- és gyökértömeg-gyarapodás várható. Az állomány egyöntetű, a magasabb klorofillszint következtében (+4-5% SPAD-érték) zöldebb, a bokrosodás mértéke pedig erőteljesebb lesz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is november 15-ig – elsősorban őszi felhasználásra – „KONDISOL PACK” őszi káposztarepce és őszi kalászos kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítunk partnereink részére. A kedvezmény mértéke 13–15%, ami kb. 6 000–7 000 forintos hektárköltséget jelent. A csomag tartalma 5 liter/ha Kondisol növénykondicionáló és 1 + 1 liter/ha magas hatóanyagtartalmú, jól felvehető Solvitis lombtrágya. A legkisebb csomag 5 hektár kezelésére elegendő. Az elmúlt 16 év huminsavas készítményekkel és lombtrágyákkal szerzett tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy az őszi káposztarepcében és őszi kalászosokban is van hatásos és költséghatékony megoldás.

Honlapunkon, katalógusunkban, illetve területi képviselő kollégáink részéről ezzel kapcsolatban minden lényeges információ elérhető.

 

A repce 20-30%-a kelt csak ki időben. De nem aggódnak Olaszfán

A vasi hegyháton, nem igazán jó minőségű földeken gazdálkodik Németh Károly, a 350 hektár körüli területének általában harmadán termel őszi káposztarepcét. A már zöldellő repcetáblájában a technológiájáról kérdeztük.

Németh Károly olaszfai gazdálkodó Németh Károly olaszfai gazdálkodó (Fotó: Aszódi János, UMM)

Az idén időben sikerült elvetni a repcét ezen a vidéken?

– Igen, a vetési időre nem panaszkodhattunk, mi augusztus 30-án vetettünk, tehát a lehetőséget megadtuk a kelésnek, ez optimális időnek számít. Azt azonban mi sem számíthattuk ki, hogy a vetést egy ilyen hosszú száraz periódus követi.

Ezért tűnik most ez a tábla „foltosnak”?

– A magágyat természetesen táblaszinten biztosítjuk, de hát a talajszerkezeti adottságokat el kell fogadni, így már egy jobb őszön is heterogének szoktak lenni a vetéseink. Az idei azonban a megszokottnál is heterogénebb képet mutat, ha közelről megnézzük, látjuk, hogy csak 20-30%-a kelt ki időben, a többi pedig próbálkozik.

(Videó: Aszódi János, UMM)

De látom, nem keseredik el, sőt tudjuk is már, hogy nem éri felkészületlenül a helyzet. Vélhetően kiheveri akkor a repcéje ezt a helyzetet?

– Családi gazdaságunkban a 90-es évek óta termelünk repcét, és eleinte valóban voltak gyengébb éveink. 15 évvel ezelőtt próbáltam ki először a huminsavas növénykondicionálást, ami gyakorlatilag gyorsan, látványosan hozza egy szintre az állományt, gyakorlatilag összehúzza. Ráadásul többlettermést is hozott 2007-ben, az akkori 3 t/ha átlagtermés mellett a kezelt területen 0,3 tonnával többet takarítottunk be. Azóta már automatikusan használjuk ősszel, nem várjuk meg vele a tüneteket, lesz kritikus időszak vagy sem.

Milyen fenológiai fázisig lehet ezt használni, ha már eleve heterogén ugye az állomány?

– A Kondisol készítmények hatása még egy október közepi, fejletlen, 2-leveles állományban is látványos. Így repcénk lényegesen jobb esélyekkel megy a télbe. A tavaszi, zöldbimbós állományban történő kezeléssel többek között majd a virágzást szeretnénk egységesíteni és akár 7-10 nappal elnyújtani, a magasabb hozam érdekében.

Tizenöt év tapasztalata és ilyen segítség mellett milyen repcetermés várható itt, Olaszfán?

– Az idén 3,8 tonna volt az üzemi átlagunk hektáronként, ez is jónak mondható, de persze arattunk mi már 4,8 tonnát is ezeken a földeken 120 hektár átlagában.

 

Pais Istvan
ügyvezető

Huminisz Kft.
8315 Gyenesdiás, Iparosok útja 16.
06-83-540-210; 06-83-540-211
[email protected]; www.huminisz.hu

Huminisz