fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Pais István

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Pais István állatorvosi pályára készült. Az élet azonban Gödöllőre, az agráregyetemre irányította, ahol a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetben végzett. Később, már munka mellett a Budapesti Közgazdasági Egyetemen külgazdasági diplomát is szerzett. Az egyetemi évek alatt Svájcban biodinamikus és „normál” ökofarmi gyakorlaton is részt vett.

 

Pais István, Növényvédelem kategória
Pais István, Növényvédelem kategória

 

Pályafutását a Szekszárdi Zrt.-nél kezdte, mint a német vezérigazgató asszisztense. Később dolgozott termelésben, foglalkozott kereskedelemmel, nem csak mezőgazdasági területen. 2005-ben megkeresték és felkérték egy huminsavas termékeket gyártó vállalkozás kereskedelmének rendbetételére. Munkájának eredményeként a cég 5 éven belül jelentős növekedést ért el. Ott ismerte meg Szele Juditot, akivel később, 2010-ben megalapították a Huminisz Kft.-t, és látják el annak közösen az ügyvezetői feladatait. A Huminisz technológia lényege, hogy az önmagukban is hatékony Kondisol növénykondicionálókat és Solvitis lombtrágyákat az egymást erősítő hatás miatt a termelők együtt juttatják ki. Cégük egyik jelmondata az innováció és a szinergia, ami napi szinten a közös munkában is érvényesül.

Pais István a sportok, kiemelten pedig a röplabda, valamint lakóhelyén, Andráshidán (Zalaegerszeg) a labdarúgás támogatója. Különféle alapítványokat és a helyi állatvédő egyesületet is segíti. Jelmondata, hogy a jövőt építeni kell, de kizárólag a környezetünket megóvva. Összefogásával létesült Andráshidán egy új utca, többségében megújuló energiát felhasználó családi házakkal.

Gazdálkodóként is fontosnak tartja, hogy kiváló minőségű és jó ár-érték arányú inputanyagok jussanak el a gazdálkodókhoz, etikus gyártói és kereskedelmi tevékenység útján. Azt az elvet vallja, hogy a hazai fogyasztók asztalára egészséges magyar élelmiszereket kell tenni, és ezt már az ellenőrizhető eredetű, jó minőségű inputanyagoknál érdemes kezdeni. Ilyen szemlélettel gazdálkodik, és így vezeti üzlettársával közösen a vállalkozásukat is.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!