fbpx

Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Dr. Palkovics László

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 23.

Dr. Palkovics László 1985-ben a Kertészeti Egyetemen szerzett kertészmérnöki, növényvédő mérnöki diplomát. Az egyetem Növénynemesítési Tanszékén kapott állást, majd 14 évet töltött a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban. Doktori fokozatát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kapta a szilvahimlővírushoz kapcsolódó eredményeiért. 2003-tól docens, majd tanszékvezető egyetemi tanár a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Növénykórtani Tanszékén. A Budapesti Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettese, majd a Budai campus rektorhelyettese, 2018–2020. év között pedig a Szent István Egyetem rektora.

 

Dr. Palkovics Lászó, Növényvédelem kategória
Dr. Palkovics Lászó, Növényvédelem kategória

 

Növényi kórokozókkal foglalkozik, a növényi vírusok, a kórokozók diagnosztikája és az oktatás teszi ki mindennapjait. Munkatársaival számos, hazánkban és Európában megjelent új kórokozót írt le. A Genetikai Tanszék, a Növényvédelmi Kutatóintézet és a Biotechnológiai Kutatóközpont élete legmeghatározóbb időszakai, ahol elismert hazai és külföldi kutatókkal dolgozhatott együtt.

2006-ben elnyerte az MTA doktora címet, kutatómunkájáért Akadémiai Díjban részesült. Entz Ferenc Emlékérmet, Tudományos Diákköri munkájáért pedig Mestertanári Aranyérmet kapott. Linhart György Emlékéremmel, majd a növényvédelem fejlesztésében végzett tevékenységéért Horváth Géza Emlékéremmel tüntették ki. Hallgatói az év oktatójának választották. A hallgatók számára fotópályázatot hirdet, a díjazást maga szponzorálja. Termelőket, gazdaságokat és magánembereket segít tanácsadással. A meggyantraknózis megjelenésekor kollégáival kidolgozta a sikeres növényvédelmi technológiát, együttműködve növényvédőszer-gyártó cégekkel.

Szerkesztőbizottsági tagja a Növényvédelem folyóiratnak. Alelnöke volt a Magyar Növényvédelmi Társaságnak, s titkára a Magyar Tudományos Akadémia Doktori Tanácsának. Tagja az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Agrárszakzsűrinek, elnöke az MTA Agrártudományok Osztálya Növényvédelmi Tudományos Bizottságának.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!