fbpx

Termésbiztonság és minőség ősszel is humin- és fulvosavakkal kalászosokban és káposztarepcében

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 18.

Az őszi kalászos és repcetermesztés sikerességét leginkább befolyásoló tényezőt, az időjárást megváltoztatni még nem áll módunkban. Egy lehetőségünk van, elfogadni és együtt élni azzal, hogy a megváltozott, szélsőségeket is tartalmazó időjárási viszonyok között van lehetőség a jövedelmezőség megtartására, növelésére. Cél, hogy évről-évre egy olyan technológiát állítsunk össze, amellyel minél jobban kihozható egy adott búza vagy repce fajtában rejlő genetikailag kódolt maximális termőképesség. Napjainkban (talán) kihagyhatatlan technológiai elem (már ősszel is) a lombon keresztüli humin- és fulvosav alapú növénykondicionálás, kiegészítve a főbb tápelemeket és esszenciális mikroelemeket tartalmazó készítmények használatával.

Üzemi és kutatóhelyi eredmények évekre visszamenőleg alátámasztják és visszaigazolják ezen technológiák alkalmazásának létjogosultságát. Repce és búza termesztésben meg vannak azok a sarokkövek, fenometriai paraméter minimumok, mint pl. a gyökértömeg, gyökérnyak-vastagság, levélszám és zöldtömeg, bokrosodási csomószám, amelyek elérése szükségesek a biztos téli átteleléshez és kora tavaszi vegetáció indulásához. Ezen célok eléréséhez megvannak már a megfelelő termékek (őszi felhasználásra is). Humin- és fulvosav-alapú készítmények támogatják és segítik a fiatal növények élettani folyamatait, fokozzák az anyagcserét, a légzést, javítják és gyorsítják a tápanyagok felvételét és hasznosulását, helyreállítják a sejt kémiai egyensúlyát, azaz annak természetes állapotát, így a sejtek működése optimalizálódik.

Repce esetében az áttelelést elsősorban a fagyokig felvett, megtermelt és elraktározott tápanyagok koncentrációja biztosítja. Ebben az időszakban a legfontosabb elvárásunk az erős, jól fejlett gyökér és zöldtömeg kiépítése. Ehhez nélkülözhetetlen az optimális tápanyag utánpótlás, melynek egyik kiegészítő pontja a humin- és fulvosav-tartalmú lombtrágyák őszi használata (1. ábra), a vegetatív fejlődés kezdeti szakaszában ezzel is hozzájárulva a kellő számú levélzet, és arányosan a későbbi oldalhajtás képződéséhez. A diagramm adatai szerint a mért paraméterekben 5-25%-os növekedés volt mérhető. Őszi technológiában alkalmazva, rozettás állapotban, akár regulátorozással egy menetben kijuttatva optimális növényállomány érhető el (1. kép).


1. ábra. Kezelés hatása a repce fizikai tulajdonságaira üzemi körülmények között (Nemesbikk 2018.11.20.)

1. kép. Őszi káposztarepce humin- és fulvosavas növénykondicionálás hatása

Sokéves tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy az őszi kezeléssel 0,2 t/ha többlethozamot tudunk elérni. A következő fontos fenológiai fázis a zöldbimbó/virágzás kezdete. A termést közvetlenül befolyásolja a virágok minősége, virágzás dinamikája és a kötődés. A kezeléshatás elsősorban a növekvő becőszámban és a becőnkénti magszámban fog jelentkezni. Ebben a kritikus időszakban is jó eredménnyel lehet használni a komplex huminsav-alapú lombtrágyázást.

2019-es év eredményei szerint 4,70 tonna/hektár termésszint is elérhetővé vált (2. ábra). Noha még kevésbé jellemző a gyakorlatban, de sokéves tapasztalatunk alapján kijelenthetjük, hogy megtérülő befektetés az őszi búza lombtrágyázása is. A csapadékhiányos/mentes ősz és tél rányomta a bélyegét az állományokra. Az őszi gyomirtással egy menetben kijuttatott növénykondicionálás hatására nagyobb zöldtömeg és gyökértömeg gyarapodás volt mérhető (2. kép).


2. ábra. Huminsav-alapú lombtrágyázás hatása a repce termésmennyiségére üzemi körülmények között (2019)


2. kép. Őszi humin-és fulvosavas kezelés hatása a gyökér-és lombtömeg növekedésre3. ábra. Kezelés hatása a búza kalászonkénti szemszámára a kontroll%-ában (2019)

A 2019. év koratavaszán folytatódott az aszályos idő, ami az ország nagy részén egyértelművé tette, hogy mennyiségi szempontból közepes vagy annál gyengébb termés várható. A gyengén fejlett állományok korlátozott mértékben voltak csak képesek felvenni és hasznosítani, az amúgy is korlátozott mértékben felvehető tápanyagokat. Az ősszel humin- és fulvosavas készítményekkel kezelt búza gyökértömeg azonban akár 15-20%-kal is nagyobb, a bokrosodás mértéke is fokozott.

Amilyen aszályos volt a koratavasz olyan csapadékos volt az időjárás a kalászolás/virágzás időpontjában. Ebben a fenológiai időszakban célszerű ismét a lombtrágyákhoz nyúlni, hiszen ugyan úgy, mint a repcénél a búza esetében is javítani tudjuk a terméselemeket. A javulás megnyilvánulhat a kalászonkénti szemek számában (3. ábra), illetve az 1000mag-tömegben és nem utolsó sorban a beltartalmi paraméterekben /sikér: +1-3%, fehérje: +0,5-1%, hektolitersúly: +1-5 értékkel növekszik/.


3. ábra. Kezelés hatása a búza kalászonkénti szemszámára a kontroll%-ában (2019)

Egyértelműen kijelenthető a több pozitív kísérleti eredményekre alapozottan, hogy a humin- és fulvósavaknak egyedülálló a hatékonyságuk a biostimulátor vegyületek között. A készítmények őszi és tavaszi alkalmazásával, kifejezetten stresszes évjáratokban segíthetjük a növényeket az optimális fejlettségi szint elérésében, ezáltal fokozhatjuk a termésbiztonságot és jövedelmezőséget.

Oláh Richárd független értékelő szakember

Vaszily Zsolt