Stabil piac a kukoricának

Hazai viszonylatban is évek óta párbeszéd folyik a szakma és a döntéshozók között a bekeverési arány növeléséről, ami a nemrégiben született kormányrendelet értelmében 2020. január 1-től kerül bevezetésre. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az üzemanyagok bio-részarányát 8,2%-ban határozta meg, míg a 95-ös oktánszámú benzin esetében a bioetanol részarány 6,1 % lesz. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint ez a döntés kiemelt fontosságú, hiszen a magyar takarmánykukoricából előállított bioetanol a jövőben nagyobb mennyiségben kerül hazai felhasználásra, csökkentve az export mennyiségét. Így a hazai kukoricából hozzáadott értékkel előállított termékek a magyar lakosság számára képeznek valós értéket.

Év elején hazánkban a Visegrádi országok (V4) agrárkamarái és a 31 kelet-közép-európai, együttesen több mint hatmillió tonna gabonát és repcét feldolgozó üzemet tömörítő V4+ bioüzemanyag-szövetség részvételével tartott tanácskozásnak egyik fő témája a bio-részarány üzemanyagokban való növelése volt. A találkozót követően közös nyilatkozatban sürgették a V4 agrárkamarái saját országuk vezetőinél a bioüzemanyagok nagyobb mértékű felhasználását, és az E10 üzemanyag mielőbbi bevezetését. A júliusi kormánydöntésnek köszönhetően Németország, Finnország, Belgium, Franciaország, Románia, Bulgária és Lettország után hazánk is a nagyobb bio-részarányt tartalmazó üzemanyagok mellett tette le a voksát. Egyre több ország, köztük Anglia és Hollandia is tervezi, hogy bevezetik az E10 forgalmazását.

Ahhoz, hogy az EU által megkövetelt klímapolitikai célkitűzéseknek meg tudjunk felelni, szükséges az üvegházhatású gázok (ÜHG)-kibocsájtás csökkentése, ami az üzemanyagok bio-tartalmának (bioetanol, biodízel) növelésével jelentősen javítható. Célszerű kihasználnunk ezt a lehetőséget, hiszen minden feltétel adott a megújuló energiaforrás részarányának emelésére. Hazánk Európában az első, világviszonylatban pedig a 3. legnagyobb bioetanol-előállító az USA és Brazília után (/fő alapon), ehhez mintegy 2,2 millió tonna, hazai takarmánykukoricát vásárolnak és dolgoznak fel éves szinten. Csaknem 700 millió l/év bioetanolt és ennek társtermékeként csaknem 600 ezer tonna/év, magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányt állít elő hazánk két nagy gyártója, a Hungrana Kft. és a Pannon Bio Zrt. A bioetanol gyártása során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel számottevően mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség, nem utolsó sorban pedig csökkenthető lenne a régió olajszükséglete. „A hazai gyártói kapacitás rendelkezésre áll, amit szinte 100 százalékban kihasználunk. A célunk az, hogy ne import biodízelből teljesítsük az előírt bekeverési arányt, illetve a Magyarországon előállított etanol itthon hasznosuljon. Ma a szomszédos országokban, Romániában vagy Bulgáriában nagyobb arányban használják az etanolt, ezért az itthon előállított bioüzemanyag egy része elhagyja az országot” – magyarázta Reng Zoltán. Természetesen környezetvédelmi szempontból is jelentős változás érhető el a bioüzemanyagok szélesebb felhasználásával, de a gazdálkodók által megtermelt mintegy 7-8 millió tonna tengerinek is szilárd és állandó piacot biztosít ez a lépés. Az etanol előállítása során társtermékként GMO-mentes, magas fehérje tartalmú takarmány keletkezik, mely szintén a hazai állattenyésztést támogatja. És nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy Magyarország jelenleg is bioetanol-nagyhatalomnak számít, most pedig lehetőség nyílik megőrizni, megerősíteni a nagyhatalmi státuszunkat, ezzel az ország gazdasági növekedéséhez hozzájárulva – tette hozzá a szakember.

A jövő évtől bevezetésre kerülő rendelkezés nagy és állandó piacot jelent a magyar mezőgazdaság és az ágazat résztvevői számára, emellett környezetvédelmi szempontból is jelentős hatással bír.

www.hungrana.hu

 


bioetanol bioüzemanyag környezetvédelem takarmánykukorica