Pályázzon az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért!

Az élelmiszerpazarlásukat eredményesen csökkentő megoldásokkal és praktikákkal pályázhatnak a 79. alkalommal, a Hungexpón 2019. szeptember 26-29. között megrendezésre kerülő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) kiállítói.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára” 2019. július 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket, két alkategóriára: idén az élelmiszer-előállításban és az élelmiszer-kereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvőket.

Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, és ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. A Nébih − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll.

A Nébih szeretné a közvélemény számára bemutatni az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására törekvő hazai szervezeteket és jó gyakorlatokat, ezért a pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszer-előállítási és kereskedelmi megoldást benyújtó két szervezetet az „Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a Nébih.

Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2019. július 31-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.

A részletes pályázati kiírás elérhető az OMÉK weboldalán.

környezetvédelem NÉBIH omék pályázat szakkiállítás