BactoFil® Kalászos – az őszi kalászosok termesztéstechnológiájában

Repce után, búza előtt

Az őszi kalászosok vetésterülete hagyományosan a legmagasabb a hazai termesztési szerkezetben – köszönhetően a Kárpát medence éghajlati és talajadottságainak –, amely évről-évre meghaladja az egy millió hektárt. Ebből adódóan a gazdálkodók folyamatos törekvése a kenyérgabonák mennyiségi és minőségi paramétereinek minél magasabb szintű elérése. A hosszú vegetációs idő alatt még a folyamatosan javuló genetikai potenciálban lévő lehetőségeket is nagyon sok tényező befolyásolja. Ezért a növénytermesztők legfontosabb feladata az évjárati körülményeknek megfelelően a növények számára a lehető minél optimálisabb feltételek kialakítása, amelyben a legnagyobb figyelmet a talajra kell fordítani.

A talaj egy élő rendszer, amelyben okszerű talajműveléssel biztosítható a növények hiánytalan, egyöntetű kelését lehetővé tevő magágy. Azonban a vegetáció során a terméseredményeket jelentős mértékben meghatározó „talajhatásokat” a mechanikai módszereken túl kiemelten fontos biológiai módszerekkel pl.: BactoFil® Kalászos talajoltó mikrobiológiai készítménnyel is támogatni.

 

A BactoFil® Kalászosban lévő asszociatív törzsek a talajban megtelepednek, majd kolonizálnak a növények gyökereivel, számos ponton támogatva azok életfolyamatait. Kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó-, és vízgazdálkodó képességére.

 

A BactoFil® Kalászos talajoltás alkalmazásának előnyei:

• Hormontermelés: a készítményben lévő baktériumtörzsek növényi hormonokat (főleg auxint) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a gabonanövények csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően az őszi kultúrák télállósága jelentősen növekszik. A stresszhatások elviselése javul.

• Tápanyagfeltárás a talajból, növényi maradványokból – humuszképzés: a növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.

• Talajszerkezet javulás: második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

• Biokontroll hatás: az első lépés a kórokozó fonalas gombák (pl. fuzárium) életterének csökkentésében. A BactoFil® termékek használatával jelentősen csökkenthetők a talajban lévő kórokozók és fertőzésük (lásd diagram). A készítményekben lévő baktériumtörzsek lebontják a kórokozók életterét és tápanyagforrását jelentő növénymaradványokat. Továbbá felveszik előlük az életfolyamataikhoz nélkülözhetetlen vasionokat (Fe+++) és olyan anyagokat termelnek, amelyek gátolják a kórokozók szaporodását, ezzel szignifikánsan csökkenthetjük a talajból eredő fertőzési nyomást.

Az említett biokontroll hatást cél szerű Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax készítmény 1 kg/hadózisú kombinációjával tovább növelni pl. kukorica előveteményű területeken, ahol a fuzáriumfertőzés kialakulásának veszélye magasabb.

Kedvező csomagajánlatunkért (BactoFil®Kalászos + TrichoMax) és szakmai kérdésekben keressék bizalommal területi kollégáinkat.

Daoda Zoltán
szakmai igazgató

www.agrobio.hu

mikrobiológia repce talajoltás terméseredmény termesztéstechnológia