Magas kultúrák permetezője

A Dammann – trac 2400 H Plus permetezőgépet a magas kultúrák permetezésére fejlesztették. A hidraulikus nyomtávállítás 2,25 m-től 3,05 m-ig valósítható meg. A szabad hasmagasság 120 cm közúti közlekedésnél 120 és 150 cm tavaszi munkáknál. Ha a növénykultúra megkívánja, széles nyomtávnál, üzemi körülmények között kb. 20 sec alatt hidraulikusan felemelhető 150, 170 és 190 cm-re. A légrugózású és hidraulikus lengéscsillapítású tengelyek gondoskodnak a kellemes utazási komfortról. Az összkerék-kormányzású rendszer a nyomkövető, lehetővé teszi a művelőnyomtól való csekély eltérést és a kiváló fordulékonyságot.

A permetezőgép felszerelhető az ún. DAS levegő-rásegítéses rendszerrel. A rásegítés alapja egy zárt alumínium légszekrény (Dammann szabadalom). A turbina a permetezőkeret légszekrényében fújja végig a levegőt, majd a fúvókák előtt és mögött található kiáramló-furatokon lép ki a keretből. Úgynevezett injektorhatás jön létre, az állományba áramló levegő magával viszi a növényvédő szert. A szórókeretek általában 2, illetve 4 fúvókás szórófejjel is felszerelhetőek, amit a fülkéből kapcsolgathat a gép kezelője. A szivattyú a permetlevet mindig keringeti és keveri. Bármelyik szakaszt kapcsolásakor azonnal felépül a kívánt permetezési nyomás.

A 2018-tól teljesen új vezetőfülkét kapott a gép. A régi 245 lóerős erőforrást egy 285 LE-s váltotta, melyet továbbra is a Mercedes gyárt. Áttervezték a járószerkezetet is, a régi 2 fokozatú menethidrosztatikát 3 fokozatúra cserélték, a végsebessége 50 km/h-ra módosult. Az átalakításnak köszönhetően kisebb hidraulikaolaj-szükséglet mellett 30%-os forgatónyomaték-többletet eredményez. Az újítások hatására alacsonyabb motorfordulatszám mellett kevesebb üzemanyaggal lehet üzemeltetni a már megszokott 4000 és az új 5000 l-es tartállyal rendelkező permetezőgépeket.


permetező szórófej