fbpx

Gyenge a gabonaexport, az árak további esése várható

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 20.

Nemcsak a magyar, a német gazdák is aggódva figyelik a mezőgazdasági alapanyag- és terményárak alakulását. Csak nem akarnak jönni a kedvező hírek a legtöbb fontos termékkörben.

paradicsom üvegház
A németországi piacokon a paradicsom hatalmasat arat idén ősszel Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Pincében a gabonaárak

Mint nemrég írtunk róla, a hazai gabonaárak is követik – sokszor alulról figyelik – a nemzetközi piacok gyenge árait. Az étkezési búza november eleji ára például 60-64 ezer forint körül mozgott, ami 54%-kal gyengébb a tavalyinál; a kukorica 55 ezer forint körüli ára még rosszabbul áll: majdnem 60%-kal múlja alul a tavaly ilyenkorit. A magas olajsavtartalmú napraforgómag tonnáját bő 135 ezerért vásárolták, ami szintén több mint 50%-kal rosszabb ár a tavalyinál. Mérsékeltebb (40%) áresést szenved el tavalyhoz képest a repce, és a szója egész jól tartja magát: „csak” 7% körülit gyengült az ára.

Európai és német árak: kevés a pozitív kivétel…

Nem áll jól az európai gabonaexport sem. A jelentések szerint a múlt héten mindössze 250 ezer tonna búzát exportáltak az EU-ból. Ezzel az EU-ból származó teljes búzaexport 10,8 millió tonnára emelkedik. Tavaly ugyanekkor ez a szám 13,6 millió tonna volt. Általában is csökkennek a mezőgazdasági termékek termelői árai. A német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) információi szerint ezek átlagosan majdnem 4%-kal voltak alacsonyabbak a nyár végéhez képest, és az áresés hatodik hónapja esett októberre, így csaknem 40%-kal(!) voltak alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor. A növényi eredetű termékek 8,5, az állati eredetűek 1%-kal váltak olcsóbbá októberre, de tavalyhoz képest itt is 11,5-11,7%-os a csökkenés. A gabona ára viszonylag mérsékelten, 1,5%-kal esett havi és 3,7%-kal éves összevetésben. Különösen nagyot esett az étkezési burgonya és a karfiol ára, mégpedig 32,4%-kal, illetve 18,6%-kal. A sertés ára 3,1%-kal volt a 2023. augusztusi szint alatt, míg a nyerstejért 0,1%-kal többet fizettek. Az előző évi meredek áremelkedés után a gabonaárak mostanra ismét nagyot estek éves szinten. A repcéért 32%-kal kevesebbet fizettek a gazdálkodóknak. A zöldségpiacon egy fokkal jobb a helyzet: átlagosan 4,4%-kal többet fizettek a terményekért. A paradicsom 37%-kal, a karfiol 16%-kal ért többet. A nyerstej ára őszre szűk harmadával alacsonyabb a tavalyi évitől, de a tojástermelők bő 24%-kal kaptak többet termékükért.