fbpx

Több-tartalmasabb termés, jobb talaj: ezt tudja a Nova Scienta

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 27.

A klímaváltozás, a talajromlás, a folyamatosan növekvő hozamelvárások a hagyományos NPK-műtrágyák mellett a különféle stimulánsok, hozamfokozók felé terelik a kutatásokat. Ez egyrészt annak érdekében történik, hogy a növények bírják az időjárási szélsőségeket és egyéb stresszfaktorokat, továbbá úgy biztosítsák a várt termésmennyiséget, hogy közben a környezet- és talajvédelmi szempontok is érvényesüljenek. Erre ad átfogó választ a Nova Scienta Kft. termékpalettája.

Meggyőző tapasztalatok napraforgótól kukoricáig

A Nova Scienta Kft. kutatásai során a biotechnológia területén létrehozta a NovaFerm termékcsaládot, amelynek célja, hogy olyan természetes biológiai alapú hozamfokozókat és kondicionálókat nyújtson a gazdálkodóknak, amelyekkel a természetes környezetben is megtalálható mikrobák, enzimek és az általuk termelt vitaminok, aminosavak és növekedési faktorok értékét, előnyös tulajdonságait hasznosítják a tisztább, egészségesebb, nagyobb stressztűrést és hozamot produkáló növénytermesztésben. A Nova Scienta Kft. január közepi soltvadkerti fórumán Dr. Kiss Gábor szakmai igazgató bemutatta azokat az eredményeket, amelyek igazolják a NovaFerm-készítmények hatékonyságát. Napraforgóban például a csak hagyományos NPK-val kezelt állományhoz képest a NovaFerm-termékek révén (NovaFerm Multi és NovaFerm Dual) 4-5 mázsás plusz termés született úgy, hogy a mikotoxin-szennyezettség 27 helyett csupán 6 ppb(!) volt. Cukorrépában a kontroll 43 és a standard kémiai szerekkel kezelt tábla 60 tonnájához képest az NF-táblák 65 tonnát hoztak, sokkal jobb cukortartalommal. Ugyancsak meggyőzőek a NovaFerm-termékek – a gyomirtókkal egy menetben kijuttatható NovaFerm Multi és a NovaFerm Dual – kukoricában: ott a termés 1,5 tonnával lett több, míg a mikotoxin-szennyezettség tizede(!) volt a kezeletlen állományénak. Ugyancsak hasonló eredményekkel járt a NovaFerm-termékek alkalmazása szőlő- és gyümölcskultúrák terén – erősítette meg Kiss Gábor, aki maga is gyümölcstermesztőként vetette be e termékeket.

Táplálja, tisztítja a talajt, erősíti a növényt

A Nova Scienta Kft. előadásán szó volt a talajtápanyag-utánpótlás problematikájáról is. Kiss Gábor rámutatott: a NovaStartBasic komplex (NP-Ca/MgZn-Fe) bioaktív mikrogranulátumuk és a NOVALOR bioaktív NPK-komplex készítmények nemcsak környezetóvó, de jelentős költségmegtakarítással alkalmazható. Olyan hatékony stimulátor, amellyel gyors kezdeti növekedés és gyökérképződés, stressztűrő-képesség, lendületes fejlődés érhető el, továbbá szemcsemérete révén gazdaságosan adagolható olajos- és fehérjenövények, kalászosok, zöldség-, szőlő- és gyümölcsfélék esetében is.

A NovaFerm-termékek gazdaságos volta abban is megmutatkozik, hogy szármaradványbontó, tápelem-mobilizáló és nitrogénkötő hatásuk révén az egyéb műtrágyák és a növényvédő szerek felhasználása optimalizálható. Kiss Gábor hangsúlyozta: e készítmények nem helyettesítik a hagyományos szereket és technológiákat, de csökkenthetők azok mennyisége és terhelő hatása, emellett jobb talajszerkezetet, tisztább termőtalajt eredményeznek. Ez nemcsak pénzt takarít meg a gazdaságnak, de a talajokat is kíméli, azaz értéküket és termőképességüket fenntartja.

További információ: Vadkert Kft. Soltvadkert. [email protected]

Kohout Zoltán