fbpx

Ökológiai gazdálkodást támogató alapképzés indul

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 29.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara ökológiai gazdálkodást támogató alapképzést indít – jelentette be Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén rendezett konferencián.

Facélia és méhek
Méhlegelő (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A modern, precíziós eszközöknek az ökológiai gazdálkodásban is van helye

A Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT), az Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szakmai rendezvényén az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkoztak a szakemberek.

„A Debreceni Egyetem elkötelezett támogatója az ökológiai gazdálkodásnak. Célunk, hogy hagyományainkat megőrizve, külföldi kapcsolataink révén intézményünk az ökológia gazdálkodás területén Közép-Európában megkerülhetetlen legyen” – jelentette ki a konferencia megnyitóján Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja. „A hazai ágazat átalakulásával fókuszba került az ökológiai gazdálkodás is. A támogatásokat a termelés intenzitásának és minőségének javítására, a feldolgozásra és a minél magasabb hozzáadott érték elérésére kell fordítani. Utóbbit akkor érhetjük el, ha intenzíven tudunk gazdálkodni ökológiai keretek közt. A modern, precíziós eszközök pedig az intenzív gazdálkodás mellett az ökológiai gazdálkodás keretei közt is működhetnek” – mutatott rá a követendő útra a kuratóriumi tag.

Az ökológiai gazdálkodás fejlesztéséhez elengedhetetlen a kutatás, az oktatás- és képzésfejlesztés

„A DE kutatóintézetei meghatározzák az intézmény mezőgazdasági kutatásainak irányát, valamint a gyakorlati oktatás alapját adják. A képzéseink fejlesztése érdekében szükségünk van az itt folyó kutatásokra. Ezért korszerűsítjük a kísérleti telep műszerparkját, újítjuk meg a precíziós és automatizált eszközrendszert. Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete, valamint a látóképi telep csaknem 130 hektárnyi területen folytat több évtizede ökológiai gazdálkodást. Az itt felgyűlt ismereteinket szeretnénk felhasználni és továbbadni a 2024 szeptemberében induló, ökológiai gazdálkodást támogató, új akkreditált alapképzéssel” – mondta Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

A szakmai tanácskozáson elhangzott: bár a járványhelyzet alatt nőtt az ökológiai gazdálkodásból származó termékek iránt a hazai kereslet, a hazai termékek 90 százaléka továbbra is az európai piacokra kerül. A szakemberek szerint az ökológiai gazdálkodás térnyerését egyebek mellett a bio szaporítóanyagok és a nemesített fajták hiánya és az erős vegyszerlobbi okozza.

Gépimunka a szőlőben
A mechanikai gyomirtás jól alkalmazható az ökológiai gazdaságokban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A zöldtrágyanövények használata segíti a szénmegkötést

Zsombik László, a DE AKIT Nyíregyegyházi Kutatóintézet igazgatója a mezőgazdaság zöldítése kapcsán kiemelte, hogy a nitrogénműtrágyák használata jelentős szén-monoxid kibocsájtással jár. Az európai uniós irányelvek szerint ugyanakkor a zöldtrágyanövények használata segíti a szénmegkötést és csökkenti az úgynevezett szénlábnyom mértékét. A zöldítés azonban csakis rendszerszinten működhet a gazdaságokban és az alkalmazásánál fontos a termőterület specifikus tulajdonságainak figyelembevétele is.

A konferencián szó volt a mechanikai gyomirtás fontosságáról, alternatíváiról és az ökológiai gazdaságokban használható gyommentesítési módszerekről is, ezekről a Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telep vezetője, Vad Attila tartott előadást.

A fenti célok elérése érdekében a Debreceni Egyetem ökológiai gazdálkodást támogató alapképzést hirdet, mely a tervek szerint 2024 szeptemberében indul.

Forrás: DE