fbpx

Édes gyomirtás lesz, ha a cukor helyettesíti majd a glifozátot

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 15.

Bár a jelek szerint egyre kevesebb kifogása van az európai élelmiszerbiztonsági hatóságoknak a glifozát ellen, a kutatók mégis keresik az alternatív hatóanyagokat. Lehet, hogy éppen egy cukorban találják meg.

permetezés gyomirtó szer
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Noha a glifozát zöld jelzést kapott nemrég az Európai Bizottságban 2033-ig, előbb-utóbb elképzelhető, hogy az európai hatóanyag-szabályozások, szerkivonások előbb-utóbb ebben is változást hoznak. A glifozát jelenleg világszerte a legszélesebb körben alkalmazott totális hatású gyomirtó, ám számos kutatóintézet, vegyipari vállalat keres alternatívát. Az egyik lehetséges ilyen molekula a 7dSH – jelentette nemrég az Agrarheute. A 7dSh, azaz a dezoxi-szedoheptulóz a Synechococcus elongatus baktérium által termelt természetes cukor, ami állatra, emberre nem jelent veszélyt, de a glifozát hatásmechanizmusához hasonlóan megakadályozza a gyomok növekedésében kulcsfontosságú enzimet. A lap szerint a Tübingeni Egyetem kutatói úgy látják, a 7dSh gyomirtóként alkalmazható.

Egyelőre azonban még nincs hatékony készítményt kifejleszteniük a molekulához, így a formulálatlan, a talajban lévő kis molekula nagyon mozgékony és rövid életű. A tudósok most granulátumot vagy permetezhető készítményt akarnak kifejleszteni. A készítmény kihívása az, hogy a cukrot idővel szabályozott módon szabadítsa fel úgy, hogy a talaj koncentrációja egy küszöbérték feletti, egyben hatékony is legyen.