fbpx

A kialakult helyzethez kell igazítani a stratégiai terveket

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 23.

Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai globálisan érezhető, következményei jelentős élelmezésbiztonsági kockázatokat is felszínre hozna. Az így kialakult speciális helyzethez kell igazítani a Termőföldtől az asztalig stratégiában foglalt célértékeket és a KAP stratégiai tervekkel szemben támasztott zöld elvárásokat.

Mezőgazdasági táj valahol az Alföldön
Ukrajna adja a világ gabonanövény-termelésének jelentős részét (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az uniós agrárminiszterek megvitatták a KAP stratégiai tervek elfogadási folyamatát

Az orosz-ukrán háborús konfliktus komoly élelmezésbiztonsági aggályokat vet fel, hiszen Ukrajna adja a világ gabonanövény-termelésének jelentős részét. Ebben a nehéz helyzetben az EU-nak is újra kell gondolnia eddigi álláspontját, elsősorban a Termőföldtől az asztalig stratégiában előírt célértékek, valamint a KAP stratégiai tervekkel szemben támasztott zöld ambíciószint kapcsán – hangsúlyozta Nagy István agárminiszter Mezőgazdasági és Halászati Tanács márciusi ülésén.

Az agrártárca vezetője fontosnak nevezte, hogy a mezőgazdaság is hozzájáruljon a klímaváltozás elleni küzdelemhez és teremtett világunk megőrzéséhez, azonban ez nem veszélyeztetheti az élelmiszerellátást. A háborús konfliktus új helyzetet teremtett, amihez alkalmazkodni kell.

Nagy István kiemelte, hogy hivatalos bizottsági hatástanulmány továbbra sem készült az Európai Zöld Megállapodáshoz. Mértékadó szervezetek által készített tanulmányok az európai mezőgazdasági termelés 15-20%-os visszaesését jósolják a célértékek teljesítésének esetén. A jelenlegi helyzetben pedig az EU-nak növelnie kellene termelését, így újra kell gondolni, és a kialakult helyzethez kell igazítani a környezet és klímavédelmi ambíciószintet.

A KAP stratégiai terveket mielőbb el kell fogadni

Legkésőbb július végéig le kell zárni a tervek elfogadási folyamatát, a gazdáknak még a nyár folyamán döntést kell hozniuk őszi vetési terveikről, és ismerniük kell a gazdálkodásukat befolyásoló összes feltételt és körülményt, így a KAP által támasztott követelményeket is.

Március elején a franciák és a németek is hangot adtak aggályaiknak a témában, kiemelve, hogy a KAP a jelenlegi válsághelyzeteket nem kalkulálta be a klímavédelmi célok meghatározásánál.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc