fbpx

Jövőre jönnek az új mezőgép-pályázatok?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 14.

Újra kell indítani az idén jelentősen belassító mezőgép-piacot: új pályázatok, a gépberuházásokat segítő pénzügyi konstrukciók várhatók.

Mindezt az Agrárminisztérium államtitkára jelentette be a 2024 januárjában megrendezendő 42. AGROmashEXPO és AgrárgépShow sajtótájékoztatóján. Feldman Zsolt méltatta a hazai mezőgazdaság felzárkózásának ütemét: termelékenységünk 2010-ben az EU értékének 41 százalékát érte el, míg ez a mutató 2021-re 67 százalékra nőtt. Ez nagyrészt köszönhető az elmúlt években lezajlott technológiai modernizációs folyamatnak, amelyet mintegy 1200 milliárd forintnyi hatékonyságnövelésre fordítható támogatás is segített. Az államtitkár szerint a mezőgazdasági géppiacra érdemi hatással voltak az elmúlt években a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő, a kertészetek és szőlőültetvények gépesítését, az állattartók technológiai megújulását segítő konstrukciók. A további technológiai előrehaladást szeretné az agrártárca ösztönözni a 2024-ben megjelenő új, beruházást támogató pályázatok kiírásával. A gazdálkodást érintő nehéz piaci és gazdasági viszonyok miatt az Agrárminisztérium a pályázatokhoz kapcsolódóan előlegnyújtással és a kamatköltségek elszámolhatóvá tételének megteremtésével szeretné ösztönözni a mezőgazdasági beruházásokat. Erre várhatóan nagy szükség is lesz, miután az idei 2. félévben 9 éve tartó növekedési trend fordult hanyatlóba a mezőgazdasági gépek forgalmazása terén.

mezőgazdasági gépek kiállítása AGROmashEXPO
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Jövő januárban egyébként a korábbinál is nagyobb területen, több mint 37 ezer négyzetméteren, nyolc pavilonban várják a kiállítókat és az érdeklődőket a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállításközpontban négy napon keresztül. Itt a legismertebb nemzetközi mezőgazdasági gépmárkák mellett a hazai gépgyártás legfontosabb képviselői is bemutatkoznak. Ezúttal is kiemelt figyelmet kapnak a vetőmagok, az egyéb szaporítóanyagok, növényvédő szerek, műtrágyák és kártevő-mentesítő anyagok. A közönség érdeklődésének eleget téve pedig visszatér a szőlészet és pincészet témakör.

(forrás: AM)