Bezárás

A Revysol®-történet folytatódik

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 11. -Hirdetés

Az EU hatóanyagokat felülvizsgáló folyamata során sorra jelennek meg a növényvédő szereket visszavonó vagy használatukat korlátozó intézkedések. Ez érinti a gyomirtó szereket, a rovarölő szereket is, de leginkább a gombaölő szereket és azon belül az azoltípusú hatóanyagokat.

Legújabban a ciprokonazol és a prokloráz hatóanyagok kerültek visszavonásra, melyeket a gazdák főként a kalászos és napraforgó betegségei ellen használtak. Az elkövetkező években további kivonások várhatóak elsősorban a kalászosfungicidek terén, ami jelentősen átalakítja a felhasználható termékek körét. A mostani növényvédelmi iparágat érintő kihívásos helyzetben üdítő színfoltnak számít a tavaly bevezetett, a BASF által kifejlesztett új azolhatóanyag-tartalmú kalászos-gombaölő szer, a Revycare®.

Az új azol hatóanyag, a Revysol® (mefentriflukonazol) az ún. izopropanol azolok közé tartozik. Változó a molekulaformája, sokkal erősebben és jobban illeszkedik a gomba enzimjéhez, így hatásosabban blokkolja annak működését, mint más azol hatóanyagok. A Revysol® kedvező regisztrációs profillal rendelkezik, így még hosszú ideig a gazdák rendelkezésére áll majd, ezért is várhatóan fontos szerepet fog betölteni a kivont hatóanyagok pótlásában. A felhasználási adatok szerint a gazdák is így gondolkodnak, hiszen tavaly, a Revycare® első évében értékben számolva piacvezetővé vált a kalászos-gombaölő szerek között (Kynetec, 2021-es felmérés), és számításaink szerint közel 300 ezer hektáron került kijuttatásra.
A Revycare® – és majd a később elérhető többi Revysol® hatóanyagú termék is – speciális formulációval rendelkezik. Ennek eredményeképp a hatóanyagok rövidebb idő alatt, nagyobb mennyiségben szívódnak fel a növénybe, mint más formulációnál. A kipermetezett növényvédő szer töredéke megy kárba, az időjárás káros hatásaival szemben ellenáll: kiemelkedő az esőállósága, védett a napfény káros UV-sugarainak hatóanyagot lebontó hatásával szemben, hideg időben is hatékony. A felszívódott Revysol® hatóanyag a növény viaszrétege alatt kis raktárakat képez, és innen a hatóanyag folyamatosan, optimális mértékben áramlik szét a növény belsejében. Így nem marad védtelen levélrész, hosszú a termék hatástartama (1. ábra).

BASF Revysol®

Az elkövetkező években különböző Revysol®-tartalmú kombinációk is engedélyt kapnak más szántóföldi és kertészeti kultúrákban is. A cikk elején említett hatóanyag-kivonások miatt a jól bevált Osiris® fungicid jövőre már nem használható fel a kalászfuzárium elleni védekezésben, és ennek helyettesítésére vezetjük be az Osiris® Next csomagot. A csomag Revystar® és Innox® gombaölő szerekből áll. A Revystar® 100 g/l Revysol®-t, az Innox® 250 g/l protiokonazol hatóanyagot tartalmaz. Az elmúlt évek fejlesztési kísérletei alapján a kombináció az Osiris® 2,0 l/ha adagjához képest magasabb szinten képes a termény DON-toxintartalmát csökkenteni, a kalászfuzárium betegséget visszaszorítani (2. ábra).

BASF Revysol®

Tapasztalatok szerint a két termék együttesen nagyobb hatékonysággal képes a mikotoxinszintet befolyásolni, mint külön, a két azol hatóanyag egymás hatását felerősíti. Ezenfelül a Revystar® speciális formulációja (a Revycare®-hez hasonlóan) segít abban, hogy az Innox®-ban található protiokonazol hatóanyag gyorsabban és nagyobb mennyiségben jusson be a kalászba, a szemek felületére, mint más termék esetén. Ennek eredményeképp az Osiris® Next a kipermetezés után szinte azonnal munkába lép a kalászfuzárium ellen. Mindemellett a Revysol® egyéb betegségek elleni hatása is hozzáadódik a protiokonazolhoz, azaz a kései vörösrozsda, szeptória elleni hatékonyság fokozódik. A csomag 6,5 ha kezelésére alkalmas, teljes virágzásban a Revystar® 0,75 l/ha + Innox® 0,75 l/ha dózisát kijuttatva az Osiris®-nél már bizonyított magas toxincsökkentésnél még magasabb hatás érhető el.

Basf Partner