fbpx

Négyszázmilliós fejlesztés a nagydíjas juhtenyésztőnél

Írta: Kristóf Imre - 2022 december 22.

Nagyot lépett előre Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő a családi gazdaságának fejlesztésében. Jelentős beruházással egy energetikai és járványügyi szempontból is korszerű, az állatok számára is kényelmet nyújtó, megújult tenyészteleppel gazdagodott a több mint 20 éve törzstenyészettel foglalkozó gazdaság.

Régóta tervezett felújítások, korszerűsítések

Egy meglévő juhhodálynál új tető és a nyílászárók cseréje valósult meg, az egész állattenyésztő telepet villamos energiával ellátó napelemparkot létesítettek. Emellett egy új, a nagy melegben védelmet adó, közel 1500 m2-es a nyáriszállást is megépítettek. Az állattartó telep fejlesztése azonban nem ért még véget, 2023 tavaszán egy karantén telep (istálló és a szociális épület) is fog épülni, amely – az előírásoknak megfelelően – teljesen elkülönül majd a meglévő juhteleptől. Ez a kisebb telep a külföldről behozott és a határon túli értékesítésre szánt tenyészállatok elkülönítésére szolgál majd, ami nagyon fontos az állategészségügyi szabályok maximális betarthatósága érdekében.

Bárányóvoda Holló Mátyás tenyésztelepén (Fotó: Kristóf Imre/Horizont Média)

Juhtenyésztés generációkon át

– 1995-ben kapcsolódtam be a szüleim által elkezdett gazdaságba, akkor még húsbárányokat állítottunk elő olasz piacra. Az idő elteltével, fokozatosan a tenyészállat-nevelés került előtérbe. 2001-től törzstenyésztő lettem, juhásztársaknak állítok elő törzskönyvezett tenyészkosokat, illetve nagy a kereslet a jerke bárányokra is. Három juhfajtát, a magyar merinó, a berrichon de cher, és az Ile de France fajtákat tenyésztem. Gazdaságomhoz tartozik 1240 darab juh, és ezen kívül legelőkkel, földterületekkel is rendelkezünk. Mondhatom azt, hogy teljesen önellátó a gazdaságunk, mivel az állatok számára szükséges takarmányt is meg tudjuk termelni. Nagy öröm ez nekem és a családom számára is, hogy egy nagyot léphettünk előre ezzel a fejlesztésünkkel – nyilatkozta lapunknak Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő.

Holló Mátyás díjnyertes tenyészkosával a Kaposvári Állattenyésztési Napokon (Fotó: Kristóf Imre/Horizont Média)

Állami segítség is

Az uszódi gazdaságban most létrejött beruházás értéke eléri a 400 millió Ft-ot, ami a Vidékfejlesztési Program 172,5 millió Ft-os támogatásával, komplex módon valósult meg.

Komoly szaktudás, nagy elkötelezettség és jövőkép együttállása jelzi, hogy jó helyre került a segítség, gratulálok a családnak! – mondta köszöntőjében Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az átadáson megjelent Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is, aki a biztonságos, magyar élelmiszer-előállítás fontosságát hangsúlyozta beszédében, jó példaként mutatva Holló Mátyás kitartó és eredményes munkáját.

Nagydíj már hetedszer

A három juhfajtát tenyésztő (magyar merinó, a berrichon de cher, és az Ile de France) és ezekből törzstenyészetet fenntartó, Bács-Kiskun megyei családi gazdaság szakmai munkája olyan sikeres, hogy idén már zsinórban hetedszer nyerte el a juhtenyésztés nagydíját is.

Párizsban a bírálók között

Az állattenyésztők méltán a díjnyertes tenyészkosaikra a legbüszkébbek. Mátyás számtalan díjat nyert már velük Magyarországon kívül külföldön is. Tenyésztői munkájának elismeréseként 2020-ban bírálóként is részt vehetett az 57. párizsi Salon nemzetközi mezőgazdasági kiállításon, a berrichon fajta zsűrijében.