fbpx

Az ukrán gabonaimport vízi transzportját kell erősíteni

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 19.

Az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek megoldásában eddig is Törökország főszerepet játszott, ezért a magyar kormány Ankara közreműködését kéri a Fekete-tengeri gabonamegállapodás kiterjesztése, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek vízi transzportjának kiszélesítése érdekében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Vízi szállítás
Biztosítani kell a tengeri útvonalat az ukrán agrártermékeknek, hogy a hagyományos piacaikra eljuthassanak (fotó: Pixabay)

A két nemzet közti kapcsolatokat tovább kell mélyíteni

Törökország rendkívül fontos gazdasági partnere és politikai szövetségese Magyarországnak mondta a tárcavezető Törökország nagykövetével, Gülşen Karanis Ekşioğlut-vel folytatott tárgyaláson.

A miniszteri megbeszélésen kiemelték, hogy az Európai Unió területére áramló ukrán gabona megbénította a piacot, eladási nehézségeket okozott a gazdáknak és komoly kihívás elé állítja az agráriumot. Ezek a mezőgazdasági termékek az orosz-ukrán háború következtében a tengeri útvonal lezárulása miatt nem jutnak el a hagyományos piacaikra, az afrikai és a közel-keleti térségbe.

A transzport áthelyeződött a szárazföldre, a létrehozott szolidaritási folyosó azonban nem működik az eredeti célja szerint. A kialakult helyzetet minél előbb meg kell oldani, a gabonatárolók tele vannak, jön az aratás, a gazdák pedig feszültek az értékesítési nehézségek miatt – fejtette ki a magyar tárcavezető.

A biztonsági garanciákkal védett kikötők számát bővíteni kell

Nagy István kiemelte, Törökország fontos szerepet tölt be a fekete-tengeri kikötők részleges megnyitásával kapcsolatban. Hazánk számára fontos gazdasági érdek, hogy ezek a kapacitások működjenek, a biztonsági garanciákkal védett kikötők számát lehessen bővíteni.

Az ukrán mezőgazdasági termékeket tengeri útvonalon kell eljuttatni a hagyományos felvevő piacaikra, hogy ne borítsa meg az uniós piacot. A miniszter kitért arra is, hogy az ukrán gabonaimport kapcsán leginkább érintett frontországok agrárminiszterei közös állásponton vannak a helyzet megoldása érdekében.

Forrás: AM Sajtóiroda