fbpx

A szakmai alapokon nyugvó jelentésnek irányadónak kell lennie

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 19.

Az európai élelmezésbiztonság, mezőgazdaság hosszú távú ellenállóképességéről szóló jelentést elfogadta az Európai Parlament. Az agrárium szereplőinek érdekeit képviselő COPA-COGECA, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri a képviselőket, hogy az Európai Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégiák kapcsán is ezen, a valós viszonyokat tartalmazó, szakmai alapokon nyugvó, elfogadott dokumentum alapján szavazzanak!

Kalászos mező
„Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége” című jelentést világos, pragmatikus és innovatív jövőképet fogalmaz meg

„A sötétzöld vágyálmok mellett ne hagyják figyelmen kívül a valóságot!”

A napokban nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament az „Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége” című jelentést. Ez az átfogó, a közelmúlt egészségügyi, geopolitikai és környezeti válságaiból is levont tanulságokon alapuló dokumentum meghatározza az EP mezőgazdasági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját.

A jelentést a COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége), az európai agrárium szereplőit tömörítő szervezet maximálisan támogatja, mivel az egy világos, pragmatikus és innovatív jövőképet fogalmaz meg.

A COPA-COGECA, valamint a NAK is határozottan kéri az EP-t, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekről szóló közelgő szavazások során legyen következetes és az elfogadott jelentéshez hűen szavazzon.

A jelentés az európai gazdatársadalom összes alapvető problémájával foglalkozik

Olyan előremutató politikai kezdeményezéseket mutat be, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság agráriummal kapcsolatos stratégiáiban. Ilyen az elöregedő agrárium generációs megújulására helyezett hangsúly, az agrárinnováció, az új termesztési technikák, a műtrágyákkal és az öntözéssel kapcsolatos stratégia, a fehérjeterv és az állattenyésztés szerepének kérdései.

A jelentés a „zöld” agrárátállással kapcsolatos ambíciók koherenciáját is taglalja, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési keretek között nem biztosítható a – hatástanulmányokkal nem is megalapozott – mezőgazdasági Green Deal finanszírozása, fenntarthatósága sem. Foglalkozik továbbá a Green Deal és az Európai Unió kereskedelempolitikájának összhangba hozásával is, amire a két stratégia nem fordít kellő figyelmet. A jelentés rámutat és kiegészíti a Zöld Megállapodás hiányosságait, és a megvalósíthatatlan sötétzöld álmoknál értelmesebb és fenntarthatóbb keretet javasol az európai mezőgazdasági ágazat számára.

Az érdekképviseleti szervek, szakemberek rámutatnak arra, hogy az EP képviselőinek a jelentésben szereplő logikus érvekhez hűnek kellene maradniuk akkor is, amikor az Európai Bizottság olyan javaslatokat próbál keresztülvinni – mint például a növényvédő szerek, műtrágyák használatának radikális korlátozása –, amelyek ellehetetlenítenék a mezőgazdasági termelőket.

Forrás: NAK