fbpx
980774

Szarvasmarha-tenyésztési díjak, elismerések Hódmezővásárhelyen

Írta: Agrárágazat-2023/06. lapszám cikke - 2023 június 20.

A Magyar Szarvasmarha Tenyésztők Szövetsége 1999-ben Csukás Zoltán professzor emlékére díjat alapított, melyet minden évben az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok díjkiosztó ünnepségén adnak át. A díjat ez évben szakmai tevékenységének elismeréseként Veres Zoltán érdemelte ki.

A Csukás Zoltán-díj új birtokosa állattenyésztési gyakornokként kezdett a Mezőhegyesi Mezőgazdasági Kombinát egyik tehenészetében. Hamar kinevezték a Peregi kerület állattenyésztőjének, ott a toll-liba és tejelőszarvasmarhatartás mellett takarmánytermesztésben is jártasságot szerzett, majd a Ménesbirtok átszervezésekor megkapta a szarvasmarha-ágazat igazgatásának lehetőségét.

1993 márciusában, dr. Török Imre hívására elhagyta a Ménesbirtokot, és a Génbankban kezdett sales managerként. 2002 óta a vállalat ügyvezetője, 2005 januárjától a 100%-ban a Semex tulajdonában álló Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezetője.

Munkássága alatt a legfiatalabb és egyben az addig legkisebb piaci részesedésű mesterséges termékenyítőállomás a legnagyobb hazai forgalmazó lett. Veres Zoltán büszke is arra, hogy 2011-ben és 2013-ban levezényelhette a Génbank korszerűsítését és bővítését, mellyel létrejött Európa egyik legmodernebb genetikai és üzleti központja.

Baranyai Sándor, a Magyar Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége elnöke és Veres Zoltán (fotó: Csatlós Norbert)

Szakmai szerepvállalása is szerteágazó: a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnökségi tagja, később a felügyelőbizottság tagja, majd 2010 októberéig annak elnöke, a MÁSZ felügyelőbizottságának tagja. Emellett a HFTE Szakbizottságának munkájában már a kilencvenes évek közepe óta részt vesz, a tenyészértékbecslési bizottságban is aktívan dolgozott.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesületével 2005-ben írta alá az együttműködési megállapodást, mely a mai napig azzal az örömmel tölti el, hogy részt vehet veszélyeztetett nemzeti kincsünk tenyésztési programjának fenntartásában. Veres Zoltán a Kaposvári és Debreceni Egyetemen rendszeresen tart előadásokat a fiatal generációnak, a Debreceni Egyetem 2019-ben szakmai munkásságát „tiszteletbeli docens”-i címmel ismerte el.

Húshasznú szarvasmarhák a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

Az idei kiállításon 40 tenyészet 118 állatával jelent meg. Összeállításunkban – a teljesség igénye nélkül – az első helyezetteket és különdíjas tenyészállatokat említjük meg, természetesen minden induló tenyésztőnek és gondozónak is gratulálva.

A magyartarka-bírálatok legjobbjai

A magyar tarka fajtában két hasznosítási típusban történt bírálat. Kettős hasznú magyar tarka vemhes üsző, valamint húshasznú vemhes üsző és anyatehén borjával kategóriában vezettek fel tenyészállatokat. A bírálat során 16 egyed került felvezetésre.

Kettős hasznú vemhes üsző kategória nyertese Lina, tenyésztője és tulajdonosa Ficsor Árpád, Dunaharaszti.

Húshasznú vemhes üsző kategória 1. helyezettje Emma, tenyésztője, tulajdonosa DerecskePetőfi Mg. Kft., Derecske.

Húshasznú anyatehén borjával kategória nyertese Bella, tenyésztője és tulajdonosa Petőfi Mg. Szövetkezet, Kocsér.

– A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete különdíját a hantosi Simon Kertészet Kft. kapta a húshasznú magyartarka vemhes üsző színvonalas felkészítéséért.

– Az egyesület különdíjat ajánlott fel Rácz Dániel tenyésztő részére is, a kiállításon való színvonalas szakmai bemutatkozásáért.

– Ugyancsak az egyesülettől kapott különdíjat Farkas Laura dunaszegi tenyésztő a színvonalas bemutatkozásért.

– A Génbank-Semex Magyarország Kft. különdíjat ajánlott fel a legszebb magyar tarka tenyészállat tenyésztője részére. A díjat az öregcsertői Herkány Kft. kapta.

A charolais fajta bírálati eredményei

– az Abaúji Papp Charolais Kft. homrogdi tenyészete első helyezést ért el az 1347-es számú charolais fiatal tenyészbikájával.

– A Charolais Kft. lajosmizsei tenyészet első helyezést ért el az 1352-es számú charolais felnőtt tenyészbikájával.

– A Charolais Farm Kft. akasztói tenyészete első helyezést ért el az 1332-es számú charolais tehenével, valamint az 1352-es számú charolais felnőtt tenyészbikájával.

– Az NPK Charolais Farm Kft. kecskeméti tenyészet első helyezést ért el az 1305-ös számú charolais éves üszőjével és az 1337-es számú charolais növendék bikájával.

– Nyakas Dávid hajdúnánási tenyésztő első helyezést ért el az 1318-as számú kétéves üszőjével és az 1327-es számú üszőjével.

A limousin fajta bírálati eredményei

– Az Imár Bt. nemesvámosi tenyészet első helyezést ért el az 1384-es számú limousin hároméves tenyészbikájával, amelyik megnyerte az egyesített hímivar kategóriát is, és ez lett az abszolút limousin fajtagyőztes is.

– A JMK Kft. hajdúszoboszlói tenyészet első helyezést ért el az 1380-as számú, kétéves limousin tenyészbikájával.

– Mozsgai József sellyei tenyésztő első helyezést ért el az 1357-es számú limousin éves üszőjével, mely megnyerte az összesített limousin nőivar versenyét is, valamint első helyezést ért el az 1374-es számú limousin éves tenyészbikájával.

– Seres József bakonyai tenyésztő első helyezést ért el az 1363-as számú limousin szűz üszőjével.

A blonde d’aquitaine fajta bírálati eredményei

– A Babócsai Biofarm Kft. babócsai tenyészet első helyezést ért el a 1391-es számú blonde d’aquitaine fiatal bikájával. Ezzel a tenyészállatával ez a cég lett az abszolút blonde d’aquitaine fajtagyőztes is.

– A Roha Imperial Kft. kecskeméti tenyészet első helyezést ért el az 1387-es számú blonde d’aquitaine üszőjével, az 1388-as számú blonde d’aquitaine vemhes üszőjével pedig megnyerte a nőivar egyesített blonde d’aquitaine kategóriát.

Sebők Tamás küllemi bíráló, Láncz Miklós és Kiss Ferenc, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének elnöke (fotó: Csatlós Norbert)

A mocsai állatok nem véletlenül bizonyítanak

A kimagasló termelési és tenyésztési eredményeket felmutató gazdaságok tenyésztést irányító szakembereinek munkáját minden évben Az Év Tenyésztője címmel ismeri el a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. A szakemberek ezúttal az elismerést Láncz Miklósnak adományozták.

Láncz Miklósnak, a Mocsai Búzakalász Szövetkezet telepvezetőjének munkájában az állomány genetikai fejlesztése az elsődleges szempont, és ez nem maradt eredmény nélkül. A telep a tavalyi évben folyamatosan 40 kg feletti fejési átlagon termelt, az utóbbi években 13 000 kg feletti átlag laktációs termeléssel. A kiváló tejtermelést a 80 pont feletti küllemi bírálati eredmények is alátámasztják, amelyek mellett a Very Good küllemi pontszámmal rendelkező tehenek aránya is folyamatosan nő az állományban.

Idén mocsai tenyésztésű az eddig a legmagasabb küllemi végpontszámot kapott első laktációs tehén is. A szövetkezet aranytörzskönyves egyedeinek száma kilenc. A kiállításokon való részvétel mindig is kiemelt programja volt a mocsai tenyészetnek, aminek köszönhetően sok sikeres szereplés is fémjelzi a telepet. A tavalyi évben – a hódmezővásárhelyi kiállítások történetében először – a vemhes üszőjük a Junior Champion-díj mellett a kiállítás Reserve Grand Champion-díját is elnyerte.

A Hungenom programhoz is az elsők között csatlakozott a tenyészet. Jelenleg a Hungenom Projekt top 100-as ranglistáját egy mocsai tenyésztésű üsző vezeti, de a genomikai ranglisták élén a tavalyi évben is folyamatosan találkozhattunk a mocsai állatokkal.

Mindjárt most is nyert

Első díjat kapott a Mindjárt nevű magyar szürke tenyészbika bemutatásáért a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete. A bika tenyésztője a tiszaigari Hungaricum 2005 Kft. Ez a bika lett a tavalyi húshasznú fajták összevetésének győztese, és ez volt az idei kiállítás címerállata is.

Faller Gábor siklósi tenyésztő fehér-kék belga tenyészüszőjével szintén első díjat nyert, a bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetések alapján pedig a tenyésztési nagydíjat az Imár Bt. Nemesvámos kapta 1384-es számú Vitány nevű limousin 3 éves tenyészbikájáért.

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének különdíjaként a legszebb nőivarú tenyészállat címét az 1318-as számú kétéves üsző nyerte el, tenyésztője és tulajdonos Nyakas Dávid hajdúnánási tenyésztő. A legszebb hímivarú tenyészállat címet az 1337-es számú STV-s bika nyerte el, tenyésztője és tulajdonosa az NPK Charolais Farm Kft. Kecskemétről, és amely állat egyúttal a legszebb charolais tenyészállat címet is elnyerte. A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének fődíját is megkapta a díjazott bika tulajdonosa.

Az egyesület a Charolais Kft. részére pedig különdíjat ajánlott fel a színvonalasan felkészített és bemutatott ivadékcsoportjaiért. A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete különdíjban részesítette a 6458-as számú borjas tehén, valamint az 1367-es számú fiatal bika felkészítéséért és bemutatásáért a Bakony Ho-Li Kft.-t. Az egyesület különdíjban részesítette az 1388-as számú blonde d’aquitaine vemhes üsző felkészítéséért és bemutatásáért a Roha Imperial Kft.-t.

A francia Herdbook Limousin különdíjat ajánlott fel a legszebb hímivarú limousin tenyészállatnak. A díjat az 1384-es számú hároméves tenyészbika kapta, tenyésztője és tulajdonosa az Imár Bt., Nemesvámos.

A francia INTERLIM különdíjat ajánlott fel a legszebb limousin nőivarú tenyészállat tenyésztőjének és tulajdonosának. Ezt a díjat az 1357-es katalógusszámú limousin éves üsző tenyésztője és tulajdonosa, Mozsgai József kapta, Sellyéről.

A H. Wilhelm Schaumann Kft. különdíjat ajánlott fel a két legtöbb állatot felkészítő tenyészetnek színvonalas munkájukért, ezt a nyíregyházi Marócsa Agro Kft. és a kecskeméti Roha Imperial Kft. kapta.

Összeállította: Sándor Ildikó