fbpx

Ki mint vet, úgy arat: ezért jó a sekély egyengetőművelés

Írta: Agrárágazat-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 08. -Hirdetés

A talajművelés intenzitásáról nagyon sokat lehet beszélni. Milyen mélyen, mennyire intenzíven, és mikor végezzük? Alapjában azt a kérdést is feltehetnénk, hogy egyáltalán miért is művelünk talajt? A legtöbb esetben azért végzünk talajművelést, mert vetni szeretnénk, és a vetőgépnek kell olyan feltételt biztosítani, hogy a magokat a talajba tudja helyezni. A vetés a termesztés alapja, ha nem vetünk, nem is aratunk, ám ha vetünk, akkor azt mindenki szeretné a legprecízebben elvégezni, ugyanis a „ki mint vet, úgy arat” nagyon is érvényes.

Ma már nem mindegy…

A kapásnövényeknél már rég megtanultuk, hogy a pontos mélységtartás és a jó magbeágyazás mennyire fontos. A gabonáknál eddig úgy volt, hogy legyen éppen a talajban, oszt’ jól van. Ám abban a pillanatban, hogy a költségek megugrottak, a nyereségesség egyre nagyobb termések esetén érhető el, és így egyre fontosabb kell legyen a precizitás (nem a precíziós, hanem precíz mezőgazdaság). A vetésnél tehát nagyon sok minden eldől. Precíz mélységbe vetett és jól beágyazott magok (kalászosok is!) egyenletesen kelnek, kevésbé konkurálnak egymással, így nagyobb gyökértömeget fejlesztenek, ennek következtében később a stresszt jobban átvészelik.

Pénztárcát érintő, fontos kérdések jönnek

Milyen követelményei vannak a precíz vetésnek? Az egyik oldalról a vetőgép, a másik meg a talaj. Egyenletes talajfelszínen tudunk egyenletes mélységtartás mellett vetni. Mekkora intenzitás mellett és mikor tudjuk a felszínt a legjobban egyengetni?

A legtöbben a tarlóhántást tárcsával végzik el, mert relatíve olcsó. Ezután jön a tarlóápolás és az alapművelés, amit nagyon sokan nehéz mulcskultivátorral végeznek, és itt történik meg az egyengetés is.

mélység növénytávolság
Egyenletes mélység és növénytávolság

Mi lenne, ha a tarlóhántást már összekapcsolnánk egy talajfelszín-egyengetéssel? Például egy Cruiser XL-t természetesen nehezebb vontatni, mint egy Jokert RT-t – és a mélyművelésnél a keskeny LD-kapákat használnánk. Sekélyen egyengetni, szalmát teríteni a hatgerendelyes Cruiser XL a legoptimálisabb Horsch-eszköz. A mélyművelésnél pl. a Tiger-t a MulchMix kapák helyett az LD-kapákkal szereljük, ugyanis a felszínegyengetést már nyáron elvégeztük. Némi szármaradvány jó, ha a felszínen is marad, és így a Tiger is jóval könnyebben vontatható, csökkenthető az intenzitás. A nap végére ott állunk, hogy csak a műveleteket gondoltuk át, és máris egy adag költséget megspóroltunk úgy, hogy ráadásul a magágy minősége is jobb lett!

Joker 6 RT – sekély tarlóhántás
Joker 6 RT – sekély tarlóhántás

A Cruisert ezenfelül a tavaszi műveleteknél is tudjuk használni. A mulcsos technológiában az első menetet nem kell elsietni. Sokszor ott tévedünk, hogy a berögződés abba az irányba visz, hogy tél után kell simítózni. Itt kb. 3 héttel, maximum egy hónappal a vetés előtt kezdjünk a felszínhez nyúlni, és ha lehet, akkor a lándzsás kapával. Ugyanis így tudjuk elkerülni azt, hogy a (remélhetőleg) még igen nedves talajt a művelési síkban elkenjük, és egy záró réteget húzzunk bele. A vetés előtt már sekélyen, lúdtalpkapával a magágyat nyitjuk.

Tarlóhántás, felszínegyengetés – Cruiser 7 XL
Tarlóhántás, felszínegyengetés – Cruiser 7 XL

Cruiser XL
Cruiser XL – tavaszi sekély egyengetés-szellőztetés

A talajművelésre egyébként sajnos nincsen egyöntetű recept. Ezért ott kell lenni, és abban a pillanatban dönteni. Ennél azonban jóval könnyebb és megalapozott döntés lehetne az, hogy minden termelő minden évben, minden parcellája mellé ültessen egy csemetét!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch