fbpx

KITE Zrt. – Bemutatók Nádudvaron és Dalmandon

Írta: Agrárágazat-2024/7. lapszám cikke - 2024 július 08.

Május 28-án Nádudvaron, május 30-án pedig Dalmandon tartott „Növénytermesztés változó környezetben” címmel nagyszabású szántóföldi bemutatót a KITE Zrt. Ezeken az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó technológiai, inputanyag- és műszaki beruházási termékek kerültek középpontba. Cikkünkben elsősorban az új Monosem gépeket és a kalászosvetőmag-portfóliót tekintjük át.

monosem
2024 júniusától a KITE Zrt. a Monosem márkával bővítette portfólióját

MONOSEM termékek a kínálatban

2024 júniusától a KITE Zrt. a Monosem márkával bővítette portfólióját. A MONOSEM VALOTERRA 6 soros szemenkénti vetőgép 980 literes – szilárd műtrágya kijuttatására alkalmas – központi tartállyal szerelt vetőgép. A soronként beépített műtrágya-adagoló elemek elektromotorral szabályozhatók, így differenciált kijuttatásra is alkalmasak, illetve szakaszolhatók is. A VALOTERRA vetőelemben a korábbi fejlesztésű NG PLUS és NX vetőelemek által szerezett tapasztalatokat ötvözték. A kocsi robusztus felépítésű, a piacon egyedülálló 450 mm átmérőjű nyitócsoroszlyák pedig nagy sebesség (4–18 km/h) mellett is lehetővé teszik a tökéletes magároknyitást és -zárást is.

A megoldás lényege, hogy a nagy tárcsaátmérő kisebb kerületi sebességgel forog, így a földáramlás elenyésző. A vákuumos rendszerű adagolóelem továbbra is alumíniumból készül, a vetőtárcsa mérete kisebb lett, de cserébe vastagabb. A VALOTERRA vetőelem kétféle kivitelben kapható, az egyik az ejtőcsöves barázdatisztító nyelvvel szerelt korábbi kivitel, valamint a 2025-ös szezonra elérhető lesz a kefés maglehordóval rendelhető VALOTERRA ULTIMATE, amennyiben valaki az ejtőcsöves technikát leváltaná. A mikrogranulátum-adagoló is új helyre került, a 70 literes vetőmagtartály mögött kapott helyett 20 literes térfogattal, szintén soronként elektromotorral szerelve, épp úgy, mint a vetőelem vagy a szilárdműtrágya-kijuttató. Opcióban elérhető a 70 literes magtartály megosztásával egy 15 liter térfogatú, mikrostarter műtrágya kijuttatására alkalmas egység, szintén soronként elektromotorral. Ezáltal minden sornak külön-külön megoldott a szakaszolása vetőmag, műtrágya és mikrogranulátumok esetében is. Így a vetőgépen megtalálható max. 24 motor áramellátását egy 56 V-os generátor biztosítja, amit a hidromotorral meghajtott ventilátorra szereltek. Összességében egy kompakt, egyszerű, jól megszokott, felhasználóbarát, MONOSEM-szabadalmakkal ellátott gép kerül a megrendelőkhöz.

MONOSEM MULTICROP 6 soros vezérelt sorközművelő kultivátor

A korábbi SUPERCROP művelőelemek a megnövekedett munkasebességnek, valamint a piaci precíziós igényeknek már csak részben feleltek meg. Ezért a gyár új tervek alapján megalkotta a MULTICROP művelőelemet, amely egy robusztusabb paralelogrammakarral lett ellátva, valamint az aktív munkagépvezérlés is elérhetővé vált. Az AUTOPATH lényege, hogy a vetőgép nyomvonalát elmentve a sorközművelés ugyanazon a nyomvonalon történik úgy, hogy a munkahengerrel szerelt segédváz a kultivátort +/-20 cm-es elmozdulással tudja irányítani. Az eszköz rugós kapákkal szerelt, 5,2 m munkaszélességű, tehát 5 sorközt és 1-1 fél sorközt művel meg egy menetben. A sorvédő tárcsáknak köszönhetően megvédjük a növény gyökérzónáját a mechanikai sérüléstől. Opcióban sorvédő lemez is elérhető, így korai sorközművelésnél (2–4 leves állapot) sem takarjuk be a kapák által szállított földdel a haszonnövényünket. Továbbá a kocsikra egy gumiujjas művelőelem is szerelhető, amivel a sorban is megmozgatjuk a talajt. Alapvetően 6 és 8 soros, de akár 12 soros változatban is kapható a sorközművelő, valamint szinte minden váz szerelhető nemcsak 75 cm-re vetett kukorica- vagy napraforgó-kultúrák művelésére, hanem akár a 45–50 cm-re vetett szója, cukorrépa vagy repce kultivátorozását is elvégezhetjük. Ebben az esetben 3 db 15 cm rugós kapa van a sorok között, nem pedig 5 db, mint a 75 cm-es sortávolságra szerelt esetben. Szilárd műtrágya kijuttatására számos megoldás – a 2 × 270 literes osztott tartálytól az 1000 literes központi egységig – elérhető. A vezérelt eszközökre ugyan a szilárdműtrágya-tartályt nem tudjuk feltenni, de a KITE-JET segítségével megoldható a tápanyagsor mellé történő kijuttatás, a szélső kapák alá szerelt saválló csőnek köszönhetően a sor mindkét oldalára, közvetlenül a gyökérzónába.

bemutató
A KITE Zrt. bemutatta széles kalászosvetőmag-kínálatát

Kalászosvetőmagokban is széles a kínálat

A KITE Zrt. által ajánlott nagy termőképességű malmi és takarmányminőséget adó búzafajták és -hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, melyek a kívánt 8–10 t/ha-os termés eléréséhez szükségesek. A széles termékkínálat miatt cikkünkben teljességre nem tudunk törekedni, így néhány ígéretes újdonságot emelünk ki.

A 2024-es év új őszibúza-fajtája a KITE Zrt. kínálatában az Ampleur. Korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. Magas terméspotenciállal és termésstabilitással jellemezhető, amihez kiváló tápanyag-hasznosító képesség párosul. Szintén új őszibúza-fajtája a kínálatnak a SY Rocinante. Középkései, malmi minőséget adó, bőtermő, középmagas szalmájú, szálkás őszibúza-fajta. Télállósága és szárazságtűrése kiváló: széles körben termeszthető, az ország bármely területére ajánlott, akár aszályosabb körülmények közé is. Prémium minőségű termést adó fajta az Aurelius, mely közép-korai érésű, kiemelkedő állóképességgel és kiugró terméspotenciállal rendelkezik. A KITE Zrt. négyismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2023-ban 8,3 t/ha-os (Debrecen 9,7 t/ha) termésátlagot ért el. Erős szára, gyökérzete és kitűnő betegség-ellenálló képessége eredményeként kifejezetten ajánlható intenzív technológiai színvonalon történő termesztésre is. A Gabrio szálkás kalászú, korai érésű malmi búza.

Rövidebb szára miatt megdőlésre nem hajlamos, intenzív körülmények közé ajánlott fajta, kiváló nitrogénhasznosító képességgel. A Cellule rendkívül magas termőképességű, középérésű, szálkás malmi búza. A cég négyismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2023-ban 8,8 t/ha-os (Bozzai 10,7 t/ha) termésátlagot ért el. Közepes magasságú szalmája van, kiválóan bokrosodik, magas hektolitersúlyú szemeket nevel. A Frenetic a korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négyismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2023-ban 9,0 t/ha-os (Debrecen 10,2 t/ha) termésátlagot ért el. Kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jól, míg sárga- és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló. Az Artimus igen korai érésű, szálkás kalászú őszibúza-fajta. Magas termésátlagát kiváló szárazságtűrésének és kiemelkedően magas hektolitertömegének köszönheti. A KITE Zrt. négyismétléses kisparcellás kísérleteiben a 2023-as évben 8,9 t/ha-os termést ért el a helyszínek átlagában. A helyszínek közül kiemelkedik a Debrecen-Látóképen mért 10,7 t/ha-os eredménye. Átlagosnál tömöttebb kalászokkal és szintén az átlagosnál magasabb kalászonkénti szemszámmal rendelkezik.

Összeállította: Fodor Mihály