fbpx

A vetőmaghoz adott érték

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 28.

Miközben készülünk a SOFRU, SORRIAL búzák gyomirtására, fungicides kezelésére, a MEMORI CS, SIRTAKI CS repcék tápanyag-utánpótlására, aközben továbbra is mindent megteszünk kukorica- és napraforgó-vetőmagjaink a körülményekhez igazítottan zökkenőmentes kiszállítása és hibridjeink biztos fejlődése érdekében.

Haszonnövényeink csírázásának időszakában legtöbbször a hajnali páralecsapódás, a talaj felső, száraz rétegének nyirkosodása a gyomok burjánzásához már elegendő, de a kukorica, napraforgó kirobbanó kezdeti növekedéséhez nem elégséges. Tekintettel a 2019-es, meglehetősen meleg, a talajokat a vetés mélységéig kiszárító őszre és a mérsékelt mennyiségű november végi, decemberi csapadékmennyiségre, célszerű azokat a hibrideket számításba vennünk, melyek a gyenge vízellátottságú talajokon is megállják a helyüket. Nyugodhat ez a helytállás genetikai szárazságtűrésen vagy csávázással, a vetőmag felületére felvitt stimuláló anyagok jótékony hatásán, technológiai újításon, vagy akár ezek kombinációin.

Kukoricánál az INSEMO ST csávázását és a speciálisan megválasztott két hibrid együttvetését (lásd: HiCorn speciális szemes kukorica koncepciónk), napraforgókon a SUNPOWERCS csávázását dolgozta ki a CAUSSADE K+F csapata annak érdekében, hogy hibridjeink kezdeti növekedése lépést tartson a gyomokkal, optimális esetben azokét meghaladó ritmusban fejlődjenek, termékenyüljenek.

A BASMATI CS (FAO 380) és a GASTI CS (FAO 450) kukoricákra jellemző vitalitást az INSEMO ST kezeléssel még jobban bebiztosítottuk. Mindkét hibrid erőteljes növekedésű, zöldszáron érő, termésstabil hibrid. Magas terméspotenciáljuk mellett nagy értékük, hogy kiemelkedő Fusarium-, üszög- és Helmintosporium-toleranciával rendelkező, termesztési értékeiket tekintve komplex hibridek. Termesztési biztonságukat növeli a csávázással a magfelületére felvitt NP+Zn-Mn tartalmú csávázószer. A benne lévő Zn a csírázás kritikus időszakában támogatja a gyökérnövekedésért felelős auxinok, enzimek szintézisét a Mn a fehérjeszintézis, míg a N és P alapfeltétele a csírázásnak, a keléshez szükséges aminosavszintézisnek. Az INSEMO ST a mag felületéről leoldódó hatóanyagai közvetlenül a gyököcske és rügyecske régiójából felszívódva táplálja azokat, növelve a kelő állomány stresszellenálló-képességét is.

Az INSEMO ST hatást tovább fokozzuk a gondosan megválasztott két azonos pedoklimatikus igényű hibrid kombinációjából álló HI CORN 350 hibrideknél. A speciális csávázás és a két hibrid 5-6 nappal elnyújtott, de egymással mégis átfedésben lévő, szinkronvirágzásával a biztonságos kelést és termékenyülést célozzuk meg. Figyelemreméltó érték ez a pollenkárosodást is okozni képes, száraz évjáratokban.

Napraforgóinkon a SUNPOWERCS– a vetőmag erőműve! A SUNPOWERCS technológia során a magasolajsavas KLARIKA CL HO és párja a szádor rezisztens KALEDONIA CL HO valamint új CS FERIA CLP, CS CLERIA CL kaszatok felületére a kétféle fungicides csávázáson felül NPK+B, Mo, vas, réz tápanyagréteg, valamint a csírázási erélyt, a gyökér- és a fiatal zöldfelület növekedését serkentő lignocellulóz-alapú biostimulátor is kerül. És ha mindez nem lenne elegendő, a kaszatok egalizált, egységes méretűek, ami a MONOSEM szakemberei által is igazoltan egyenletes vethetőséget a csíranövényt védő és tápláló rétegek által hiánymentes, egyenletes, így a gyomokkal, stressz hatásokkal szemben is harcosabb, erőteljes állományt biztosít. Lehet ilyen, lehet olyan vetőmagot választani, de pozitív tapasztalataink alapján tanácsoljuk a hozzáadott értékekkel felruházott hibridek használatát az előrejelzések alapján gyorsan meleggel beköszöntő tavaszon.

Fehér Gyöngyi
fejlesztési felelős