fbpx

Új mester a Horschtól

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 30.

Az Agritechnica szakkiállításon debütált

Gyerekként az ember az elsők között tanulja meg az évszakok neveit és azok egymásutániságát, hogy melyik évszak mit követ. Sajnos ezek az elhatárolódott váltások egyre jobban kezdenek összemosódni, és szinte évszakok, legalábbis átmenetek tűnnek el.

Manapság egyre többször kell szembesülnünk azzal is, hogy a régi megfigyelésekből eredő dátumok és időszakok, melyekhez egy-egy művelet megkezdése vagy lezárása volt köthető, drasztikusan megváltoznak. Ezek a változások jelentős kihívást jelentenek a gazdálkodók számára. Az, hogy március közepén esni fog-e a hó, vagy esetleg már a napraforgó vetésén kell gondolkodni, már lassan megszokott kérdéssé válik. A gépgyártóknak is fel van adva a lecke ezáltal, hogy a felgyorsult és megváltozott igényekkel lépést tartva fejlesszék a gépeiket. A megújult Horsch Maestro vetőgépek új lehetőségeket biztosítanak a pontosabb és precízebb munkavégzésben.

A 2019-es Agritechnica kiállítás egyik új bemutatkozója volt a Horsch Maestro DV és CV típus. Az új típusok fejlesztésekor a fő célkitűzés az egyszerűség és átláthatóság volt, annak érdekében, hogy a gép minél kezelőbarátabb legyen. A fejlesztések alapjául a korábbi Maestro CC típus szolgált, innen vált külön a DV és CV típuscsalád. A Maestro DV esetében a magtartályok a vetőkocsikon kaptak helyet, míg a műtrágyát egy központi tartály kezeli. Ez a tartály lehet 2800 literes, vagy akár 3500 literes osztott kivitelű megoldásban is elérhető. Az osztott tartály előnyét ott használhatjuk ki, ha kétféle műtrágyát szeretnénk kijuttatni.

Az új típusok fejlesztésekor a fő célkitűzés az egyszerűség és átláthatóság volt, annak érdekében, hogy a gép minél kezelőbarátabb legyen

A Maestro DV csak 8 soros kivitelben érhető el, ezzel szemben a CV lehet 8, 9 vagy akár 12 soros változatú is. Sortávolságát tekintve 45, 50, 70, 75, 80 cm vagy akár a 30 col is rendelkezésre állhat. A CV típus esetében elérhető a központi magtartályos rendszer is, ami azt jelenti, hogy a soronkénti 70 literes tartályok helyett egy, az SW típusoknál megszokott kombi- nált vetőmag- és műtrágyatartály kérhető. Többéves fejlesztés eredményeként a Maestro CC típusban használt adagolóegységet is lecserélték. A vetés megkezdésekor a gépkezelő kiválasztja a vetőmag méretének megfelelő vetőtárcsát. A korábbi, fűrészfogas kiképzéssel szemben az új vetőtárcsák már furatos kialakításban készülnek. Ha sikerült a megfelelő vetőtárcsát kiválasztanunk, akkor csak be kell helyezni az adagolóba, és a vetőmagfeltöltést követően már csak a mélységállítást kell elvégezni a kocsikon.  A monitoron keresztül információt kapunk a vetés minőségéről, így a kihagyásokat vagy a dupla vetéseket gyorsan tudjuk korrigálni azáltal, hogy a traktor fülkéjéből megváltoztatjuk a vákuum értékét. A korábbi típusnak megfelelően van lehetőség mikrogranulátum kijuttatására, ami a DV esetében 200 liter, míg a CV típus esetében 300 literes tartályból kerül kiadagolásra egy csigás adagolórendszeren keresztül. A fejlesztések során az ejtőcsövet is optimalizálták a még nagyobb pontosság elérése érdekében. A magárok aljára egy, a fenékrész formálására alkalmas éket lehet kérni, amelynek szerepe a még jobb beágyazásban van. A gépen található műtrágyacsoroszlya egy tárcsás mélységtartó kerékkel ellátott. Ennek a kialakításnak köszönhetően kötött talajviszonyok mellett, nedves körülmények esetén is tovább lehet dolgozni.

A Horsch szlogen: egyszerűbben – gyorsabban – pontosabban, kiválóan jellemzi az új rendszert

A DV és a CV típusok esetében is vontatott kivitelű konstrukcióról beszélünk, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az RV típusjelzésű függesztett kivitelű vetőgép is elérhető. Az adagolását tekintve ugyanazt az egységet kapta meg, mint a vontatott kivitelű társai, így az új adagolórendszer egyszerű és gyors beállítását élvezhetjük az RV esetében is. Az RV felhasználására számos lehetőség nyílik, hiszen összeépíthető a Pronto AS alapgéppel, a Focus 6 TD alapgépével vagy akár egy frontfüggesztésen elhelyezett Partner 1600 FT vagy Partner 2000 FT tartállyal. A műtrágyát az RV mindegyik esetben az összekapcsolt eszközről kapja, illetve a mikrogranulátum kijuttatására bármelyik kombináció esetében is van lehetőség. Az RV alapkivitele 75 cm-es sortávolsággal és 8 vetőkocsival rendelkezik, de az új vetősín-kialakításnak köszönhetően a kocsik könnyen elcsúsztathatók a gerendelyen, így a rendszer átszereléssel akár 12 sorra is bővíthető.

Szász Zoltán