fbpx

Vetésünk garaciája a Väderstad Rapid

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 21.

Väderstad Rapid 400C 3 méteres vetőgép

Jól tudom, régebben is Rapid vetőgéppel dolgoztak? Anno miért ezt választották?

Igen, a mostani Väderstad Rapid 400C előtt egy 3 méteres Rapid vetőgépünk volt, melyet 2005-ben vásároltunk meg, köszönhetően annak, hogy a szomszéd gazdaságban láttuk, mennyire bevált a Rapid munkája.

A Rapid a mi gazdaságunkban is tökéletesen bevált, borsót és búzát is vetettünk vele, ám ahogy egyre fejlődtünk, be kellett látnunk, nem bírjuk elvetni időben, amit akartunk. Tulajdonképp a vetésidő lerövidítése miatt kellett a nagyobb Rapid.

Ezek szerint nem kellett sokat gondolkodniuk az új vetőgép típusán?

Tökéletesen elégedettek voltunk és vagyunk, a 8 év alatt mindösszesen egy apró monitorhibát leszámítva semmilyen gond nem volt a Rapid-dal, így 2013 őszén megérkezett gazdaságunkba az új Väderstad Rapid 400C kombi vetőgép. Ezzel a 4 méteres munkaszélességű géppel már a sor mellé műtrágyát is tudunk kijuttatni, illetve starter műtrágya adagolóval is fel van szerelve. Nálunk ez a borsó és a búza miatt különösen jó. A vetéssel egy menetben történő kijuttatás lényegesen gazdaságosabb, időt takarítunk meg, kevesebb a kivonulás, csökkennek a költségek.

Megosztaná az új Rapid üzemeltetési tapasztalatait?

Tavaly ősszel 60 hektár búzát vetettünk el vele, nyugtáztam is, hogy jól döntöttünk, mert a nehezebben megmunkálható talajt is szépen átdolgozta, ráadásul a hatékony első művelőeszköznek, valamint a vetőcsoroszlya tárcsái művelési képességének köszönhetően, a Rapid minden talajállapot mellett nagy vetési sebességre képes, műtrágya kijuttatása pedig makulátlan. Összegészét nézve a Väderstad Rapid 400C kombi vetőgép nálam csillagos ötös.

Bár nekem nincs összehasonlítási alapom más vetőgépekkel, hisz csak a Rapid eredményeit ismerem, több zöldborsós termeltető cég megkérdezi, hogy milyen vetőgéppel dolgozunk. Ha kimondom, hogy Väderstad Rapid, megkönnyebbülnek, elmondásuk szerint 1 tonnával több terem a Rapidnak köszönhetően.

Ez szép eredmény, kinek ajánlaná?

Akiknek az egyszerű kezelhetőség mellett fontos a nagy területteljesítmény. A Rapid szántott területen, csökkentett művelés esetén vagy direktvetésben is egyedülállóan megbízhatóan dolgozik. Egy biztos, ez a vetőgép mindenhol megállja a helyét.

Gratulálok, ön lett a Väderstad Award IV. helyezettje, mit jelent Önnek a díj?

Természetesen az ember szereti magát megmérettetni, hiszen nem árt tisztában lenni azzal, hol is tart az a gondolkodás, amit képviselünk. Őszintén mondom, meglepett a IV. helyezés, aminek persze nagyon örültem, ám számomra többet jelentett a szakértelem cseréje a többi fiatal gazdálkodóval, hiszen a tapasztalat néha a rossz döntéseknek köszönhetően alakul ki.

Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

Véleményem szerint a Väderstad tudja, hogy a jövője záloga a jó üzleti kapcsolat. Mondhatni márkahű vagyok, vettünk már tőlük NZ Aggressive kombinátort, Carrier tárcsát, TopDown kultivátort, a széles munkagép paletta valószínűleg nem jött volna létre, ha csak annyi történik részükről, hogy eladnak. A demógép biztosításától az emberközeli hozzáállásukon át, szinte nincs lehetetlen számukra. A Väderstad minőségéről nem is beszélve. Számomra a minőség minden pénzt megér, hiszen hosszútávon kifizetődő.