fbpx

Összhangban a kukorica igényeivel

Írta: - 2018 március 28.

Hazánk időjárása – főként a csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.

Olyan terméket kell keresni, amely biztosítja a kukorica tartós gyommentességét, ezáltal megakadályozza a gyomok víz- és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti. A posztemergens készítmények döntő többségét a magról kelő egyszikű gyomok 1-3 leveles koráig, maximum gyökérváltás állapotáig; a magról kelő kétszikűek 2-4 leveles fejlettségéig alkalmazhatjuk. Ritkán fordul elő, hogy 2-4 leveles disznóparéjfélék, 2-4 leveles fehér libatop, vagy a közönséges kakaslábfű és a muharfélék egyszerre, egyöntetűen jelennek meg a táblán. Ebből következik, hogy a tartamhatással nem rendelkező gyomirtó szerek nem tudják, nem tudhatják a megfelelő gyommentességet minden esetben biztosítani.

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben a Diniro®Gold kukoricagyomirtó-csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor®T (petoxamid + terbutilazin) kiegészítve a 2,5 liter SuperSpray* hatásfokozóval. A Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a Successor®T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba

A kombináció hatékony a kukoricában előforduló legtöbb gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéjfajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok, stb.) mellett több évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó-árvakelés és a szerbtövis esetében hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül. Abban az esetben, ha a gyomok már kicsíráztak, de még nem keltek ki, várjunk a permetezéssel, mert így sem a csírázásgátló, sem a levélen keresztüli hatás nem tud érvényesülni.

A Diniro®Gold-ot a kukorica 3-6 leveles korában, a magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. Mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a gyomirtóra. Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újra gyomosodásával sem.

Diniro ® Gold, egy gyomirtó mindenkinek, aki tudja, hogy váltani kell!

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, *az Agronauta márkaneve.