Zöldségtermesztés felsőfokon a Malagrow Kft.-vel

„A Malagrow Kft. családi vállalkozásként alakult Szolnokon 1998-ban” – kezdte megnyitóját Balogh Ernő, a cég Békés és Csongrád megyei képviselője. Akkori céljuk a kertészet technológiai fejlesztése volt, ami a zöldségtermesztők új típusú technológiáira, nálunk fejlettebb termesztéstechnológiával rendelkező országokból importált és forgalmazott újdonságokra korlátozódott. Mára a növénytermesztés minden ágazatára kínálnak egyedi innovatív hatékonyságfokozó eljárásokat. Minden évben személyesen győződnek meg arról, hogy az általuk kínált termékek filozófiája valóban megállja-e a helyét a hazai viszonyok között.

Dr. Nagy Péter István, Pecznyik Béla, Balla Tamás, Balogh Ernő

Dr. Nagy Péter István, Pecznyik Béla, Balla Tamás, Balogh Ernő

A konferencia vendégelőadója, Dr. Nagy Péter István a növénypatogén fonálférgek biológiájáról és a kártételükről tartott meglehetősen részletes előadást.

A vírusok terjedésének talán legjelentősebb formája az állat-, rovarvektorokkal történő átvitel. Vektoroknak nevezzük azokat az élő szervezeteket, amelyek egyes vírusok terjesztésében közvetítő szerepet játszanak. Legfontosabb természetes vírusvektorok a szúró-szívó és rágó szájszervű rovarok, valamint a nematódák (fonálférgek).

A nematódák (fonálférgek) jelentős szerepet töltenek be mindennapjainkban, hiszen egy felvetés alapján, ha megtudnánk becsülni, hogy milyen és mennyi állat él a földön körülbelül, ezeknek a 80%-a fonálféreg lenne, azaz 10 állatból 8 fonálféreg, egy szó, mint száz, hihetetlen tömegben nyüzsögnek körülöttünk, nagyon komoly biomasszát képviselnek. Mintegy 20 ezer leírt fajukat ismerjük, de tényleges fajszámukat több százezerre becsülik.

Valamennyi fonálféregre jellemző, hogy a szájüregükben kiölthető szurony található, melynek vége hegyes, belseje üreges. A szájszurony segítségével sértik fel a növények, illetve a gombák sejtjeit, és szívják ki a nedveit.

Talán a termesztők számára az egyik legismertebbek a gyökérgubacs fonálférgek, melyek általában különböző, javarészt kétszikű haszon- és gyomnövényen táplálkoznak. Mindegyikük károsíthatja a burgonyát, paradicsomot, paprikát, a különböző gyökérzöldségeket. Ha ezek a nagyon kedvelt tápnövények nincsenek jelen, képesek majdnem mindenféle haszon-, vagy gyomnövényen táplálkozni, még egyszikűeken (hagyma, búza) is.

Bár a fonálférgeknek vannak természetes ellenségei, például egyes alsóbbrendű gombák, a Malagrow Kft. is segít szembeszállni velük a Kendal NEM termékükkel, melyet Balogh Ernő ismertetett.

A Kendal NEM – a Valagro kutatások eredménye – egy olyan természetes eredetű, egyedülálló és innovatív hatóanyag-komplex, mely biztonsággal használható a teljes szezonban. Az aktív összetevőinek köszönhetően ellenállóbbá teszi a növényt a gyökérparazita fonálférgekkel szemben. Komplex összetevői kellemetlen (repellens) környezetet teremtenek a fonálférgek számára a gyökérzónában, lelassítva ezzel a mozgásukat és a gyökéren keresztüli bejutásukat. A gyökérzet külső sejtsorának megvastagításával növeli a növények ellenálló képességét. Ennek hatására jelentősen csökken a gubacsképződés a gyökérzeten. Emellett célzottan stimulálja az új gyökérképződést, ezzel leváltja a nematódák által sérülteket, tehát a növény gyökerei egy megújulási folyamaton mennek keresztül.

A fórum második részében bemutatásra került Pecznyik Béla –Malagrow Kft. Csongrád és Bács-Kiskun megye kertészeti felelőse – által a Malagrow Kft. forradalmian új talajkondicionáló alaptrágyája a Myco’Sol PTC, mely a tápanyagokon és a nagy mennyiségű szerves anyagon kívül tudatosan válogatott mikroorganizmusokat is tartalmazó speciális alaptrágya. A mikroorganizmusok szerepe nagyon sokrétű, fontos szerepet játszanak a tápanyagok átalakulásában, részt vesznek a szerves anyagok bontásában, és meghatározóak az egészséges talajhigiénia kialakításában.

A sok-sok kísérlet és megfigyelés bizonyította, hogy a Myco’Sol PTC-vel kezelt növények gyökértömege, a gyökér hosszirányú növekedése erősebb a kontrollhoz képest. A növények nagyobb mennyiségű vizet és tápanyagot tudnak ezáltal felvenni, így javul a műtrágya adagok hasznosulása is.

Végezetül egy újdonságot, a koncentrált, természetes növényi összetevőket, mikroelemeket és természetes növényi hormonokat (auxin, citokinin, gibberellin) tartalmazó növekedési aktivátort, azaz a McCream terméküket is bemutatták.

Az első Malagrow Zöldségtermesztési fórumon minden gazda hasznos információkat és tanácsokat kapott arról, miként győzedelmeskedhet a területét behálózó fonálférgek felett.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva!

malagrow növénytermesztés növényvédelem zöldség