Bezárás

(MAJDNEM) KORLÁTOK NÉLKÜL – Őszi talajmeszezés, rugalmasan!

Írta: - 2016 szeptember 29.

Gazdálkodásunk során az egyik legnagyobb kihívás az idő – itt nem(csak) az időjárásra gondolunk, hanem valóban a rendelkezésünkre álló időre. Egy-egy szezonon belül több munkafázist kell jó időzítéssel megszerveznünk és végrehajtanunk, sok esetben igen szűkre szabott idő intervallumon belül (ismerjük az érzést, ami az esetleges késedelmek során elfog minket, és a hatásai általában terméseredményben mérhetőek).

Savanyú, savanyodó talajaink meszezése szerencsére nem ilyen. Megfelelő termék kiválasztásával a meszezés időpontját magunk választhatjuk meg. Jól érzékelteti ezt a rugalmasságot az 1. ábra.

1.ábra

Mit jelent ez a rugalmasság az ősz folyamán? Gyakorlatilag a meszezés egészen addig kivitelezhető, amíg a talaj ezt megengedi, amíg rá tudunk menni. Egyaránt meszezhetünk az őszi kalászosok vetését megelőzően, azok kelését követő 2.-3. héttől, illetve kapások betakarítását követően az áttelelő területeket a fagyok beálltáig bármikor.

Gondoljunk erre az ősz folyamán és kezdjük el talajaink javítását, éljünk a rugalmasság adta lehetőséggel! Minél előbb rászánjuk magunkat, annál előbb tapasztaljuk majd jótékony hatásait: talajszerkezet javulás, jobb művelhetőség, jobb műtrágya hasznosulás, jobb teljesítmény a kultúrnövényünktől.

Ismétlésként – mert ebből sosem elég – néhány talajmeszezéssel kapcsolatos kulcskérdés:

MIT?

Válasszunk olyan terméket, amely megmérettetett és bizonyított! Ilyen a TERRCALCO 95, amely egy új, innovatív, szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágya szóróval könnyen és minimális porzással kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását.

Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

A termék a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényhez kapcsolódó Magyar Növénytermesztésért Termékdíj pályázaton I. díjat nyert!

MIKOR?

A TERRACALCO 95 az 1. ábrán megjelölt idő intervallumokban bármikor használható! Gyors oldhatósága és hatása miatt ideális repce vetése előtti meszezéshez, amikor viszonylag rövid idő áll rendelkezésre a kijuttatásra. A TERRACALCO 95 termékkel ez többé nem probléma!

MIVEL?

A TERRACALCO 95 függesztett vagy vontatott röpítő tárcsás műtrágya szóróval 18 m szélességben minimális porképződés mellett egyenletesen, egyszerűen kiszórható! Nincs szükség beruházásra, a meglévő géppark tökéletesen elég a használatához.

Célzottan és specifikusan a mezőgazdaság számára fejlesztett egyéb termékeink:

TERRACALCO 55 LD

Kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkő őrlemény, amely a szálló por drasztikus csökkentése érdekében speciális oldattal kezelt, így a röpítő tárcsás kijuttatás is megoldott a karbonát alapú, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez.

TERRACALCO 95 FINE

Nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú termék. Ideális csigás adapterrel rendelkező szóró berendezéshez, vagy szerves anyaggal keverve szerves trágya szóróval történő kijuttatáshoz.

Kijuttatása minimum egy héttel a tervezett vetés előtt történjen meg.

Állattenyésztők figyelmébe!

OPTILIT

Kifejezetten az istállók és környezetük (pl.kifutók) alomanyagának kezelésére vagy önállóan padozatra, földre szórva hatékonyan használható speciális mészkeverék.

Az állathigiéniai körülmények döntő befolyással bírnak az állat egészségére, és ezen keresztül közvetlenül az állattartás eredményességére. A nedvesség, magas hőmérséklet, a padlón felhalmozódó trágya elősegíti a kórokozók felszaporodását, rontja az állatok komfort érzetét, és betegségek kialakulásához vezet. Az OPTIIT használatával a fenti problémák visszaszorításával megfelelően higiénikus és tartós, kényelmes almozást és általános istálló higiéniát biztosíthat állatai számára!

Kérdéseikkel keressenek minket bizalommal!

Wágner József
üzletfejlesztő
www.carmeuse-agrarium.hu