Biztos indítás az első két évben Agroblennel!

Írta: - 2016 szeptember 26.

Szőlő- és gyümölcstelepítés alaptrágyázása szabályozott tápanyag leadású műtrágyával

Ültetvényeink első 1-2 évében a legfontosabb cél, hogy a növények minél jobban megerősödjenek, begyökeresedjenek a talajba, erős gyökérzetet fejlesszenek. Amennyiben ezt sikerül elérnünk, az ültetvényünk kellően megalapozott lesz ahhoz, hogy a termőre fordulás után le tudja adni az elvárt termést. Ha növényeink gyökérzetének fejlődése nincs arányban a talaj feletti részek növekedésével, a termésterhelést a szőlőtövek, gyümölcsfák nem bírják majd kellő mennyiségben és minőségben kinevelni. A fentiekből következik, hogy az első 1-2 év az ültetvények életében a megalapozásról szól, a tápanyagellátást is e fő célnak kell alárendelnünk.

Az Agroblen termékcsalád tagjai különleges feltáródási technológiával rendelkező alapműtrágyák. A technológia lényege, hogy a tökéletesen vízoldható műtrágya szemcsék speciális burkolattal vannak körülvéve, amely burkolat megakadályozza, hogy a feloldódott műtrágya azonnal a talajoldatba jusson, és csak lassan engedi feltáródni a tápanyagokat. A kiáramlás időtartama a burkolat vastagságától függ, és több hónapig tart.

A technológia eredményeképpen az Agroblen műtrágyák hatóanyaga folyamatosan, hosszú idő alatt tárolódik fel, és a folyamatot csak a talajhőmérséklet befolyásolja. Ezáltal a tápanyag feltáródása igazodik a növény igényéhez, hiszen magasabb hőmérséklet esetén a növényi életfolyamatok is gyorsabbak, de ilyenkor több tápanyag is jut a növények gyökereibe, míg alacsonyabb hőmérséklet esetén kevesebb ásványi anyag tárolódik fel. A másik nagyon fontos előny, hogy a műtrágya nem mosódik ki a gyökérzónából, mert a burkolat megvédi ettől. Úgy képzelhetjük el a tápanyag adagolását, mintha folyamatosan, minden pillanatban lassan csepegtetve tápoldatot juttatnánk a növényeink gyökereihez. Ezáltal kevesebb hatóanyag is jóval hatékonyabban táplálja növényeinket.

A szőlő- és gyümölcstelepítésekhez az Agroblen, 11-21-9 + 6 MgO összetételű terméket javasoljuk, melynek feltáródási ideje 21 C fokos talajhőmérséklet esetén 8-9 hónap, de ez a szőlő és gyümölcs esetében a gyakorlatban 2 teljes tenyészidőt jelent, mivel a gyökérzónában az átlaghőmérséklet az év folyamán jóval alacsonyabb 21 foknál, illetve a termék tápanyag-feltáródása 4 C fok alatt gyakorlatilag leáll. Mint az összetételből látható, a termékben magas a foszfortartalom, mely a feltáródási idő alatt folyamatos, jó gyökeresedést fog biztosítani. Ez a tökéletesen vízoldható és felvehető tápelem még a magas foszfortartalmú talajoknál is komoly előnyt jelent, mert a talaj foszfortartalma a legtöbb esetben nehezen felvehető, erősen kötött állapotban van. A nitrogén formula is úgy lett összeállítva, hogy a vegyes- illetve virágrügyek képződését segíti, miáltal gyorsabb, illetve biztonságosabb termőre fordulás várható. A javasolt műtrágyamennyiséget egyszerűen az ültetőgödörbe célszerű beszórni, majd a közvetlen gyökérkontaktust kerülve (néhány cm földréteg után) következhet a növény. A javasolt dózis szőlő (bogyós gyümölcsök) esetében 1,5-2,5 dkg/tő, míg gyümölcsfáknál 5-15 dkg/fa. A dózis azért mozog ilyen tág határok között, mert az optimális mennyiség függ a növények fejlettségétől, a hektáronkénti növényszámtól, a talaj típusától és tápanyagtartalmától, valamint néhány egyéb tényezőtől is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy laza, tápanyagszegény talajokon, ritka térállás esetén a magasabb dózist, míg gazdag talajokon, sűrű növényállomány esetén az alacsonyabb dózist kell alkalmazni. Gyümölcs telepítések esetén fél-egy hektárra elegendő, intenzív gyümölcsös vagy szőlő ültetvényben negyed- fél hektárral számolhatunk egy zsák műtrágya esetén.

Amennyiben az adagolást illetően, vagy a termékkel kapcsolatosan bármilyen kérdés merülne fel, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot az ICL\SF magyarországi képviselőivel.

Elérhetőségeink: honlap: www.icl-sf.hu, www.agroblen.hu, telefon: Gócza Szabolcs +36305259429 Rácz Gábor: +36304881479

Sikeres telepítést és termesztést kíván az ICL\SF!

Megvásárolható az Anthera Kft-nél, érdeklődni Simon Gábornál lehet, Tel.: +36 30/9686-299