fbpx

Emmi: az idén 250 millió forintra lehet pályázni a szociális földprogramban

Írta: - 2014 március 21.

Emmi: az idén 250 millió forintra lehet pályázni a szociális földprogrambanPanyola, 2014. március 20., csütörtök (MTI) – A szociális földprogram keretében az idén 250 millió forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és azok intézményei – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán.

Kovács Zoltán a három komponensből álló mintaprogramról elmondta, a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó projektrészt 120 millió, a fejlesztési és eszközbeszerzési projektrészt 50 millió, a kertkultúra- és kisállattartási projektrészt pedig 80 millió forintos keretösszeggel hirdették meg.

A kezdeményezés olyan új módszerek és gyakorlatok kialakítását teszi lehetővé, amelyeket később más pályázati lehetőségeknél, például a Start közmunkaprogram mezőgazdasági részénél is ki lehet használni – jelezte az államtitkár.

A pályázatokat mindhárom komponens esetében április 3-ig lehet benyújtani.

Kovács Zoltán emlékezetett, a szociális földprogram tavaly 150 településen közel 300 ezer embert ért el és több mint 500 hektár addig megműveletlen földön zajlottak a munkák. Az idei kiírás célja, hogy közel kétszer ekkora területen, további 50 ezer embert érjen el a program, legalább 1500 hátrányos helyzetű ember vegyen részt a közfoglalkoztatásban, így hosszú távon kialakulhasson egy olyan szociális gazdaságot megjelenítő terméklánc, amely fenntarthatóvá teszi a kezdeményezést a leghátrányosabb helyzetű településeken.

A szociális földprogram keretében elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, az elnyert összeget utófinanszírozással folyósítják a nyertes pályázók számára. Egy szervezet kizárólag egy komponensre nyújthat be pályázatot.

A program 2014. július 1-től 2015. április 30-ig tart. A projekt közfoglalkoztatási komponensére 500 ezer és 3,5 millió, az eszközbeszerzésire 1 és 3 millió, a kisállattartásira pedig 500 ezer és 1,2 millió forint közötti összegek igényelhetőek.

A tájékoztatón Muhari Zoltán (Fidesz-KDNP) Panyola polgármestere elmondta, a Fehérgyarmat közelében fekvő településen 2007 óta működik a szociális földprogram. A községben most vetőmagcsomagokat osztanak szét a rászorult családok között, egy hónap múlva pedig előnevelt kiskacsákat kapnak majd a falubeliek. A megtermelt javak egyrészt anyagi megtakarítást jelentenek a családoknak, emellett a piacra is lehet termelni – számolt be a polgármester.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a szociális földprogramok iránytűként működnek, hiszen ezek a kezdeményezések előzték meg a Start közmunkaprogramot.

Az emberek rendkívül büszkék a saját munkájukra és arra, hogy a terményeiket felhasználják a helyi étkeztetésben – tette hozzá.

MTI 2014. március 20.