fbpx

Európa harmadik legjobb startupja a magyar SmartVineyard?

Írta: - 2014 szeptember 17.

Dobogós helyezést ért el a világ egyik legrangosabb startup versenyének európai döntőjén, és ezzel bejutott az Intel Global Challenge egyesült államokbeli fináléjában a hazai fejlesztésű szőlővédelmi technológia. A SmartVineyard™ az újabb bizonyíték arra, hogy egy magyarországi startup is álmodhat nemzetközi sikerekről.

Egy startup fejlődésének, dinamizmusának biztosítéka a megfelelő idejű és mértékű tőkebevonás. A lehető legjobb feltételeket kínáló befektetőt megtalálni és meggyőzni pedig senki számára nem egyszerű. Nem véletlen, hogy nagy népszerűségnek örvendenek a speciálisan startupok részére szervezett megmérettetések, melyek rendkívül jó lehetőségeket kínálnak a nemzetközi befektetők előtti bemutatkozásra, valamint elismerések, díjak, és jelentősebb pénzösszegek elnyerésére. Minél nevesebb a rendezvényt szervező, támogató nagyvállalat, annál nagyobb a résztvevők száma, illetve a sajtó és a befektetői érdeklődés is. Nem véletlen tehát, hogy a szoftveróriásról elnevezett Intel Global Challenge az egyik legjelentősebb startup rendezvény, melyre évről évre több ezer csapat jelentkezik a sikeres szereplés reményében.

Az Intel Business Challenge idei döntője szeptember 8-10 között Vilniusban került megrendezésre, ahol a jelentkező 4000 csapatból a selejtező során szigorú feltételek alapján kiválasztott 24 startup adhatott számot projektjéről, annak megvalósíthatóságáról és eredményeiről a neves befektetési szakértőkből álló zsűrinek, az Intel vendégeként. A vilniusi döntőn hatalmas elismerést kapott a magyar SmartVineyard™ csapata, akik harmadik helyezésükkel nemcsak Magyarországot, hanem gyakorlatilag Európát is hívatottak képviselni a novemberi egyesült államokbeli döntőn. A szőlőbetegségeket detektáló és előrejelző szenzorhálózat fejlettsége, a cég dinamizmusa nem csak az üzleti mentorok, hanem a pénzügyi szakemberekből álló zsűri körében is nagy elismerést váltott ki.

Kétségtelen, a díj és az egyesült államokbeli nemzetközi döntőben való szereplés a lehető legjobbkor jött a SmartVineyard™ számára. A sikeres hazai startup jelenleg befektetőket keres, a vilniusi finálé (és várhatóan az Intel Global Challenge is) kiváló lehetőséget kínál az ilyen jellegű üzleti kapcsolatok kiépítésére. Másrészt a harmadik helyezés elnyerése a nívós Intel Business Challenge megmérettetésen kiválóan jelzi, hogy a cég által kijelölt termékfejlesztési elképzelések, a megvalósítani kívánt üzleti modell, az értékesítési és marketing stratégiák mind átgondoltak, jól megfogalmazottak, és várhatóan további szép sikerekhez fogják juttatni a SmartVineyard™ csapatát a jövőben is.

A technológia

Maga a SmartVineyard™ technológia nem csak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket.

A technológia népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy olyan neves használói vannak hazánkban, mint például a Gere Tamás és Zsolt Pincészet, Bock Pincészet, Dula Szőlőbirtok, Szent Gaál Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészet, Varsányi Pincészet vagy a Tringa Borpince.

További információk: http://smartvineyard.com/