fbpx

Pohánka, a növényvilág strucca

Írta: - 2014 szeptember 17.

A takarmánycirok, a köles és az olajtök mellett a funkcionális élelmiszer alapanyagaként használható pohánkát is nemesítik a Debreceni Egyetem kutatói.

Pohánka, a növényvilág strucca

Első hallásra nehéz elképzelni, hogyan lehet párhuzamot vonni a pohánka, ismertebb nevén a hajdina és a strucc között, pedig a válasz végtelenül egyszerű. Az alternatív növény minden része felhasználható, csakúgy, mint a világ legnagyobb testű futómadarának. A pohánka magja a diétás étrend része lehet, ráadásul a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A magjában és a levelében lévő rutin nevű vegyületet a gyógyszeripar használja, de gyógynövényként a magas vérnyomás kezelésére is kiváló. Csakúgy, mint a virágporából készült méz. Maghéja párnatöltésre alkalmas, de egyéb térkitöltő-anyagként is használják. Szénája-szalmája pedig megfelelő mennyiségben állati takarmányként hasznosítható.

A hajdinán kívül több alternatív növény nemesítésével foglalkoznak a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának kutatói. A Karcagi és a Nyíregyházi Kutatóintézetben elért eredményeket szakmai napon ismerhetik meg a gazdálkodók, illetve a tudományos élet képviselői. A szeptember 4-ei rendezvényen az intézetben nemesített, államilag elismert alternatív növényfajták mellett alternatív talajművelési technológiákat is láthatnak az érdeklődők a Karcagon.

A szakmai nap első részében a gyakorlat számára is hasznos előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők olyan kevésbé ismert növényfajokról, mint a takarmánycirok, a köles, az olajtök, vagy a pohánka. Az előadások után következő szántóföldi bemutatón az érdeklődők testközelből is megtekinthetik a Karcagi Kutatóintézetben nemesített alternatív növényeket, illetve megismerkedhetnek a talajművelés egyik alternatíváját jelentő redukált művelés eszközeivel és technológiájával.

A szakmai nap részletes programja ide kattintva elérhető.

Sajtóiroda-TB