fbpx

A hazai baromfitenyésztés jelene és jövője (videó)

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 30.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a hazai baromfitenyésztés helyzetéről beszélgetett. 

 A beszélgetés során elhangzott:

  • A hazai baromfiágazat az állattenyésztésben a legnagyobb termelési értéket állítja elő. Csak az élő állatokat és az étkezési tojást számolva ez eléri a 320-330 milliárd Ft-ot, a feldolgozott termékek értéke ennek a duplája. A magyar vágóállat-termelés kétharmadát a baromfiágazat adja.
  • A baromfiágazatban meghatározó a hazai tulajdon, a szektor eredményessége a nagyfokú integrációnak köszönhető.
  • Az ágazat közvetlenül és közvetve 50-60 ezer embernek ad munkát. A munkaerő-szükséglet termékpályánként változó: a csirkehizlalás jelentős mértékben automatizált, a víziszárnyas-tenyésztés viszont sok kézi munkaerőt igényel.
  • Magyarország önellátottsága baromfitermékekből megközelíti a 180 %-ot. A hazai egy főre eső éves baromfihús-fogyasztás a 90-es évek derekától megelőzi a sertéshúsfogyasztást, jelenleg előbbi 30 kg-ra, a sertéshús-fogyasztás pedig 25 kg-ra tehető.
  • A koronavírus-járvány mellett a madárinfluenza megjelenése is sújtja az ágazatot, főleg az alföldi termelőket. Eddig 2 millió szárnyast kellett a védekezés miatt leölni. Ennek hatásai hónapokig érezhetőek lesznek, egy olyan régióban, ahol sokaknak a baromfitartás jelenti a megélhetést.
  • A hazai víziszárnyas-ágazat globális szinten is meghatározó, a húskibocsátást tekintve Európában a második helyen áll, míg libamájtermelésben világelső. Ezen termékek 70-80 %-a – a koronavírus-járvány miatt most eltűnt – a HoReCa szektorban talált piacra. Az ágazatnak sikerült kihevernie a Négy Mancs offenzívája által okozott károkat, de folyamatosak az ilyen jellegű támadások.
  • A koronavírus-járvány miatt – a felvásárlási láznak köszönhetően – előbb hiány keletkezett csirkehúsból, most pedig inkább kínálati piac van, szerte Európában, ez lenyomja az árakat.
  • A kedvezőtlen gazdasági hatásokat a csirke- és pulykaágazatban a termelés – kompenzáció melletti – mérséklésével, a HoReCa szektor beszállítóinál pedig a turizmus-vendéglátás szereplőinek nyújtott gazdaságvédelmi intézkedések termelőkre való kiterjesztésével lehetnek mérsékelni.

 

 

Facebook: https://www.facebook.com/gyorffybalazshivatalosoldala/posts/247290189979133

Soundcloud: https://soundcloud.com/gyorffybalazs/a-jarvanyhelyzet-hatasai-a-baromfiagazatra-beszelgetes-csorbai-attilaval-szovetes-podcast-07

Spotify: https://open.spotify.com/episode/4xsyEoYUemwpQrnO9rjrxo?si=-pLpM36ERKKz3LPQU4JURw