fbpx

A múlt receptjei korszerűen: Horsch-talajművelés

Írta: Agrárágazat-2021/12. lapszám cikke - 2021 december 11.

Van-e megoldás a jövedelmező és egyben a talajt javító művelésre? Íme!

Előre a múltba! Komolyan!

A nyereséges és egyben bőséges növénytermesztésért nem kell messzire menni, csak visszatekinteni a jövőbe. A talajok biológiai életének lerombolása hosszú folyamat volt, ám a visszaépítés még hosszabb lesz, mert először a gondolkodásmódot kell megváltoztatni.

Egyre többen juttatnak ki valamilyen féle növényvédő baktériumot a talajműveléssel, tarlóhántással, vagy a vetőgépekre is kerülnek fel injektálók, másutt pedig permetezőgéppel. Egy másik megoldás olyan társnövények vetése, amik a korai rovartámadásokban magukra vonzzák azokat, és hosszabb reakcióidő marad a kémiai beavatkozásra. Vannak nitrogénmegkötő társítások, és ismert a takarónövények használata.

Búza gyomfésűzés_gyomírtás-bokrosodás-N fertáródásBúza-gyomfésűzés, gyomirtás-bokrosodás-N feltáródás

kukorica csíraA kukorica csíra 4 cm mélyen, vakboronálás 2-2,5 cm-en

Búza sorközművelésBúza-sorközművelés

Cura vakboronálásCura-vakboronálás

Cura: nagyapai borona – modern kivitelben

A mechanikus gyomirtás is út a kevesebb vegyszer használatához. Ha a tavaszi kapásoknál korábban elkészítjük a magágyat, a gyorsabban kelő gyomok hamarabb kijönnek. Ezeket a vetés előtt mechanikailag ki lehet szedni. A vetés után néhány nappal a gyomfésűvel elvégzett vakboronálás is sokat segít a már csírázásban levő gyomok kiszedésében. A Horsch Cura gyomfésű, amely 6-9-12-13-15-24 m munkaszélességekben elérhető, olyan megoldásokat rejt, amelyekkel a még láthatatlan gyomokat is tudjuk irtani. A 8 mm-es fog 28 mm-es foghúzástávolsággal rendelkezik, és a dupla rugózaton keresztül 300-5 000 g közötti talajfelületre eső erővel tudjuk megterhelni. Az egész egy fals vetőággyal kezdődik, amit kb. 10 nappal a tényleges vetés előtt elkészítünk, a gyomok kikelnek, és a gyomfésűvel nagy teljesítménnyel ezeket a gyomokat kiszedjük. Régebben nagyapám ezt fogas boronával csinálta, mi most 12 vagy 24 m széles gyomfésűvel végezhetjük, jóval kevesebb nedvességvesztéssel.

Az állományt is meg tudjuk gyomfésülni. A magasabb állományból pedig a Transformer sorközművelő kultivátorral irtjuk a gyomot. A kalászosok gyomfésülése esetén érdemes ősszel kb. 10 százalékkal nagyobb csíramennyiséggel vetni azért, hogy a gyomfésű által okozott „kár” ne okozzon terméskiesést.

Sorközművelés

A Transformer VF sorközművelő már 15 cm sortávtól működik! A biobúzában a N plusz feltáródásért szokták használni. A hagyományos kapásnövényeket 30 cm-től kezdjük termeszteni. Ez kezdődik a szójával, majd a nagyobb sortávolságú cukorrépa-, kukorica-, napraforgó-sorközműveléseket mindazon egy géppel el tudjuk végezni. Ugyanis a Transformert úgy készítették, hogy a vázra bárhova, még a csuklópontokhoz is lehet kapálókocsit tenni. Más-más sortávok között csak át kell szerelni a gépet. A termelői igényeknek megfelelően különböző egységekkel lehet ellátni a sorközművelőt. Különböző sorvédők, lehet sorvédőlemez, sorvédő tárcsa, L kapa. A sorközbe benyúló ujjas tisztító vagy gereblye.

Kukorica sorközművelés_L kapákkal a sor mellettKukorica-sorközművelés L kapákkal a sor mellett

Sorközművelő gereblyével szerelveSorközművelő – gereblyével szerelve

Ujjas sorközművelőUjjas sorközművelő

Finer 7 SL tarlóhántásFiner 7 SL tarlóhántás

Finer_TarlóápolásFiner tarlóápolás

Tarlóhántás és magágykészítés

A tarlóhántás utáni „feketén” tartás is egy lehetőség a minél kevesebb vegyszer felhasználására. Ugyanis ultra sekélyen kiszedni az árvakelést, folyamatosan stimulálni a kihullott magvakat, és megint kivágni – mindezt a Horschnál a Finer-re hagyják. A Finer egy hárompont-függesztésű sekélykultivátor, 5-6-7-8 m munkaszélességben. 15 cm-es kapa-húzástávolság mellett nagyon intenzív műveletet végez. Különböző lezáróhengerek kombinálhatók a hidraulikusan állítható nehézgereblyével. A 22 cm lúdtalp kapa minden körülmény között teljes munkaszélességben átvágja a földet, így nem marad ki műveletlen felület. A Finert tavaszi magánykészítésre is használják. A mulcsos talajművelésnél a talajfelszínt lazítani, egyengetni és a műtrágyát bedolgozni.

 

Horsch

Szász Zoltán
30-7430302