fbpx

Környezettudatos védekezés a gombás kórokozók ellen

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 21.

Polyversum® WP – biológiai gombaölő szer

A kalászosok kórokozók elleni védekezésben a legelterjedtebb a kémiai növényvédő szerek alkalmazása, hiszen zömük széles hatásspektrummal rendelkezik és viszonylag megfelelően működnek különböző időjárási körülmények között is. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a kémiai anyagok mellett a biológiai növényvédő szerek (mint pl. a Polyversum®) által nyújtott lehetőségekben kell gondolkodni. A biológiai gombaölő szerek technológiába állítása mellet szól az is, hogy a növényvédő szer kivonások érzékenyen érintik a humán hormonháztartásra károsan ható azol típusú hatóanyagokat.

A Polyversum® Pythium oligandrum mikoparazita gombát tartalmazó biológiai gombaölő szer, amely kalászosokban főleg a kalászfuzáriózis de más (pl. helmintospóriumos, szeptóriás) gombabetegségek ellen is eredményesen alkalmazható. Hatásspektruma kiterjed a legtöbb talajból fertőző kórokozóra, mint pl. Rhizoctonia sp., Phytophora sp., Verticilium sp., Sclerotinia sp. A Polyversum® kalászosok és repce után engedélyt kapott napraforgóban, olajretekben, mustárban és kukoricában, valamint számos kertészeti és erdészeti kultúrában. A Polyversum® folyadék formájának (SC) szükséghelyzeti engedélye van szójában (05.10 –től 08.30 –ig lehet felhasználni).

Érvek a Polyversum® alkalmazása mellett:

  • Az élelmezés egészségügyi várakozási idő megkötése miatt, már nem lehetséges kémiai gombaölő szerek alkalmazása, miközben a Polyversum® élelmezés-, és munka-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, ezért egyedülálló lehetőséget nyújt a betakarítás közeli növényvédelmi kezelések elvégzésére.
  • Fontos a lehető legkisebb környezeti terhelés akár ökológiai (bio), akár konvencionális gazdálkodást folytat a termelő.
  • Kémiai gombaölő szerekkel rotációban alkalmazva, csökkenthető a rezisztencia kialakulásának veszélye!

Tipp napraforgóban:

Az egészséges gyökérkörnyezet eléréséért a talajba bedolgozva TrichoMAX (Trichoderma harzianum), a fehérpenészes szár –és tányérrothadás ellen az aszkospóra szóródást megelőzően Polyversum®!

Hármas hatásmód, a hatékonyság garanciája:

  • Közvetlenül parazitálja és elpusztítja, a patogén gombás kórokozókat.
  • Stimulálja a növények immunrendszerét (indukált rezisztencia kiváltása).
  • A Pythium oligandrum másodlagos anyagcsere termékei serkentik a növények növekedési hormonjainak termelését, fokozzák a tápanyagfelvételt.

 A KITE vizsgálatában a kezelt parcellák mindegyikénél – beleértve a kezeletlen kontroll is – az első kezelés (lombvédelem) 0,8 l/ha Sólyom fungicid volt. A második kezelésnél (kalászvédelem) alkalmazott Polyversum® meggyőző eredményt mutatott a többi ké­szítményhez viszonyítva. (Forrás: KITE Zrt.)

A Polyversum® preventív módon hat, kuratív hatása nincs. Ezért kijuttatását a fertőzések bekövetkezése előtt kell elvégezni! Gomba és baktériumülő szerekkel nem keverhető.

A Polyversum® biológiai gombaölő szer a KITE Zrt.-n és az AGRO.bio Hungary Kft.-n keresztül egyaránt beszerezhető.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!