fbpx

Újabb önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsik, az állatlétszámhoz megválaszthatóan

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 21.

A kérődzőek takarmányozásában kiemelkedő fontosságú az állatállomány megfelelő táplálkozását biztosító, homogén takarmánykeverékek (TMR=Total Mixed Ration) készítése és kiosztása, illetve az ilyen takarmányozási-technológiákhoz, a műszaki szempontokból is megbízható gépek hozzárendelése. A következőkben a takarmánykeverő-kiosztó gépek általános műszaki paraméterei és a legfontosabb gépkiválasztási szempontjai mellett a közelmúlt néhány újabb önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsijáról olvashatnak.

A kisebb állatlétszámú szarvasmarhatelepek az állatállományuk takarmányozására elsősorban stabil takarmánykiosztó rendszereket, traktorra függesztett vagy rakodógépek gémjéhez kapcsolt berendezéseket használnak, viszont a korszerű állattartó nagyüzemek gazdaságos kiszolgálása csak a mobil takarmánykeverő-kiosztó kocsik alkalmazásával oldható meg.

Géppiaci választék és a kocsik legfontosabb műszaki ismérvei

A jelenlegi hazai géppiaci kínálatban a különböző önjáró vagy vontatott takarmánykeverő-kiosztó kocsik 15 ország több mint 50 gyártójától, 2000-nél is több típusváltozatban szerezhetők be. Az eltérő tartálytérfogatú, ezáltal közel meghatározható állatlétszámokhoz alkalmazható gépek között megtalálható önjáró kivitelek – nagy többsége – önrakodó silómaróval felszerelt, tartálytérfogatuk 2-30 m3 közötti, de jellemzően a ~12 m3 feletti kivitelek dominálnak. Az önjáró gépek már a legfejlettebb technikai színvonalat képviselik (korszerű működtető dízelmotor; önrakodó silómaró; fedélzeti súlymérő-rendszer; kamera-ellenőrzött egyszemélyes munkavégzés; kompatibilis mérlegelektronika; modern szoftverek stb.), természetesen ehhez magasabb beruházási költség párosul.

A gépkiválasztás legfontosabb szempontjai

A szarvasmarha-állomány takarmányozási színvonalát meghatározó követelmények és a gyakorlati elvárások sokféle konstrukciójú, műszaki tartalmú gépkialakításokat eredményeztek, amelyekből a gépkiválasztást felhasználója, a saját állattartó-telepi adottságai, elsősorban a telep átlagos állatlétszáma szerint teheti meg. Az etető kocsik napi munkáját alapvetően az etetések száma és az állatok napi „fejadagja” (kg takarmány/állat/nap), valamint a különböző receptúrák szerint etetett állatcsoportok száma határozza meg. Folyamatosan közel azonos telepi állatlétszámot feltételezve, az etető kocsik munkájának napi volumene is az egész évben állandónak tekinthető. A takarmánykeverő-kiosztó kocsik megválasztásánál fontos kiinduló adatok még: az istállók közlekedő útjainak kialakítása, elhelyezkedése, az istállóajtók szélességi és magassági méretei, a tehénállások, jászlak/etető utak paraméterei.

A gépkiválasztás további fontos elemei: a takarmányozás gépeit üzemeltető erő- és rakodógép-állomány összetétele; az adott etető-kocsival megvalósítandó receptúrák és a kiadagolható takarmánykomponensek száma; az etetési technológia további lehetséges gépi megoldásai stb. A megfelelő gép kiválasztását továbbsegíti a gyártók internetes oldalain megtalálható – a takarmánytartály-térfogatokhoz rendelt – iránymutató állatlétszámok is.

Újabb fejlesztésű etetőkocsik a tejelő állomány takarmányozáshoz

BvL V-MIX Drive Maximus Plus 2S sorozat már két keverőcsigával

A német BvL egy keverőcsigás V-MIX Drive Maximus Plus 1S sorozatának önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsijai 11-17 m3 közötti tartálykapacitásokkal rendelkeznek, amelyek a gyártó szerint 76-131 tejelő tehenet képesek optimálisan kiszolgálni megfelelő takarmánykeverékkel. Az új, két függőleges keverőcsigás V-MIX Drive Maximus Plus 2S önjáró gépek 17-19 és 21 m3 közötti tartálykapacitása már 106153 tejelőtehén tökéletes hatékonyságú TMR takarmányozását biztosítja. A négykerékhajtású és -kormányozású önjáró gépek erőforrásai 6 hengeres, 6,7 l lökettérfogatú, 165 kW/224 LE teljesítményű FPT (Fiat Powertrain Technologies) dízelmotorok, amelyek 20-25 vagy 40 km/h utazási végsebességgel állnak rendelkezésre.


1.kép BvL V-Mix Drive Maximus Plus 2S önjáró

Az önrakodó silómaróval is ellátott kocsik 800 mm széles takarmánykiosztó szalagjai a tartály előtt vagy mögött, a jobb- és baloldalon is elhelyezhetők, illetve mindkét oldalra (300 mm-re) hidraulikusan kitolhatók. Ezek a kivételes tulajdonságok lehetővé teszik, hogy egy menetben (etetőútra/jászolba) a kívánalmak szerinti mennyiségű takarmánykeverék kerüljön kiosztásra. A 2000 mm széles – fogazott profilgörgős szegmensű – önrakodó silómaró kíméletes takarmánykezelést tesz lehetővé, védve a takarmánysiló beltartalmi értékeit. Az új, két keverőcsigás kocsik fülkéjében van egy hátsó (tolató)kamera, de további kamerák is elhelyezhetők, ami lehetővé teszi a gépkezelő számára a munkavégző szervek és a takarmány útjának teljes körű ellenőrzését. Az etetőkocsik műszaki tartalmát a modern és tágas panoráma fülke, multifunkciós-joystick, CANBus vezérlés, a különböző üzemmódokat biztosító Multi-Drive koncepció stb. is növeli.

Önjáró MechFiber 345 SP kocsik a Keenan gépválasztékában

A takarmánykeverő-kiosztó kocsik gyártására szakosodott írországi Keenan cég a közelmúltban mutatta be az – olasz Storti cég közreműködésével kifejlesztett – új, MechFiber 345 SP típusú önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsikat. A Keenan gyártmánypalettáján eddig csak a vontatott MechFiber etetőkocsik voltak megtalálhatók, amelyek különböző (kis, közepes és nagy) szarvasmarha-állományok 75-190 db tejelőtehén/140-300 db húshasznú szarvasmarha TMR takarmánykeverékkel való ellátását biztosították. A MechFiber 345 SP kocsik 16 vagy 20 m3-es takarmánytároló tartállyal, saját önrakodós silómaró-fejjel és vízszintes motollás keverőszerkezettel rendelkeznek. A takarmánykeverék kiosztása a tartály előtt elhelyezett szalagos adagolóberendezéssel a kocsik mindkét oldalán lehetséges. A hat lapáttal rendelkező motollás takarmánykeverő szerkezet mechanikus meghajtású, ami akár 25%-kal is csökkentheti az üzemanyag-felhasználást, ezáltal az üzemeltetési és karbantartási költségeket.


2.kép Keenan MechFiber 345 SP önjáró etető-kocsi

Az etető-kocsik erőforrásai korszerű motortechnikával ellátott, 170 LE/125 kW teljesítményű, 4 hengeres FPT dízelmotorok, amelyek utazási végsebessége 25 km/h (a „Plus” változatban 40 km/h) lehet. Az önrakodós silómarófej 5,25 méter magasságig képes a takarmánysiló megbontására. A kocsik Keenan „InTouch” vezérlő- és mérlegrendszere igen pontos takarmánykeverék összeállítását teszi lehetővé. Az önjáró MechFiber 345 SP etető-kocsik, a tartályaik térfogatától függően 95-120 tejelő tehén TMR takarmányozását képesek ellátni.

Kuhn SPV Acces és Power kompakt takarmánykeverő-kiosztó kocsisorozatok

Az önjáró, egy függőleges keverőcsigás Kuhn SPV Access és SPV Power sorozatok 7 modelljét úgy tervezték és fejlesztették ki, hogy az állattenyésztők kompakt takarmányozó gépeket kapjanak, kisebb (~3 m) tartálymagassággal és nagy fordulékonysággal. A sorozatok gépei hidrosztatikus, négykerékhajtással és hátsókerék-kormányzással rendelkeznek, de opciósan a négykerék-kormányozhatóság is biztosított. Az önrakodó silómaróval is ellátott etetőkocsik az SPV 1.kép BvL V-Mix Drive Maximus Plus 2S önjáró Access sorozatban 12-14 és 15 m³-es, az SPV Power sorozatban 12-14-15 és 17 m³-es tartályokkal vannak ellátva. Erőforrásuk 170 LE-s (126 kW) névleges teljesítményű, Tier 3 környezetvédelmi besorolású John Deere motor, amelyet a vezetőfülke és a takarmánytartály között keresztben helyeznek el. Az elektronikusan vezérelt, 2 m széles silómaró 650 mm szélességű csatornán keresztül táplálja a takarmányokat a tartályba.


3.kép Kuhn SPV Power 15.1 DL


Kuhn SPV Power 12.1 DL

A takarmánykomponensek összekeverését egy függőleges csiga végzi el, fordulatszáma 0-50 min-1 között beszabályozható. A takarmánykeverékek kiosztása – kívánság szerint – a jobb- és a baloldalra is elvégezhető. A takarmánykeverés és -kiosztás valamennyi művelete az önjáró pótkocsik kezelőfülkéjéből a VT 30/VT 50 terminálokról végezhető el. A kisebb (12 m3) tartálytérfogatú kiosztó kocsikkal naponta 50-75 tejelőtehén, a legnagyobb (15/17 m3) tartálytérfogatok esetén 75-110 közötti tejelőállomány takarmányozása biztosítható.

100%-ban elektromos hajtású önjáró etetőkocsik a Silokingtól

Az elektromos járószerkezeti és takarmánykeverő-kiosztó szerkezeti meghajtású – 8-10 és 14 m3 tartálytérfogatú – TruckLine e.0 eTruck 1408 önjáró etető-kocsik a német Siloking cég legújabb fejlesztései. Az egy függőleges keverőcsigás, 8 m3-es legkisebb változat, 225 cm-es magassága és 223 cm-es szélessége révén akár az alacsonyabb és szűkebb épületekben is képes dolgozni, de a legnagyobb, 14 m3-es tartályos és két függőleges keverőcsigás modell 238 cm-es magassága, valamint 242 cm-es szélessége is kedvező üzemeltetési körülményeket tesz lehetővé.


4.kép Elektromos meghajtású Siloking TruckLine eTruck 1408

A külső rakodógéppel feltölthető önjáró gépek áramforrása 80 Volt feszültségű, 465 Ah kapacitású DC akkumulátor, de 650 Ah kapacitású nagyteljesítményű akkumulátor is beszerezhető. Az önjáró gépek járószerkezetét egy 18 kW, míg a takarmánykeverő- és kiosztó-szerkezeteket 15 kW teljesítményű villanymotorral hajtják meg. Egy akkumulátor-feltöltéssel ~100 tehén (és a hozzájuk tartozó borjak) takarmánykeverékei naponta ötször készíthetők el, illetve oszthatók ki. Az akkumulátor bármelyik mezőgazdasági gépműhelyben ~11 óra alatt, könnyen feltölthető. Az elektromos hajtású etetőkocsik alkalmazása különösen azokban a gazdaságokban előnyös, ahol a tejelőtehén-tartás mellett biogázüzemek is működnek. A kocsik 8-14 m3-es tartálya lehetővé teszi a gyors keverést (keverőcsiga fordulatszáma 17-45 min-1) és a takarmánykomponensek homogenitását. A TruckLine e.0 eTruck 1408 önjáró etető-kocsik használhatók „kézi” üzemmódban. Ilyenkor a gépkezelő irányítja a keverést, szállítást és a kiadagolást, de a fejlett elektronikáknak köszönhetően az automata üzemmód is beállítható, ahol az önjáró gép a gépkezelő beavatkozása és jelenléte nélkül (automatikusan, akár naponta többször) önmaga adagolja ki a friss takarmányt.

Dr. Fűzy József