fbpx

RAPOOL – ismert szereplők új márkanév alatt egyesítik erőforrásaikat

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

A RAPOOL négy tulajdonosa magántulajdonban működő, nem tőzsdei jegyzésű német nemesítőház. A RAPOOL sikerét a szorgalom, a kitartás és a nemesítési víziók alapozták meg. A mai repcék teljesítménye, betegségekkel szembeni ellenálló-képességük, valamint az étkezési-, biodízel- és takarmánycélú felhasználásukat biztosító minőségük az általunk végzett munka meghatározó mérföldkövei.

Munkatársaink kiemelkedő szakmai tudása és tapasztalata valamint a repcetermesztés fejlesztése iránti elkötelezettségünk jelentik a RAPOOL további erősségét.

A nemesítés bölcsője. A négy nemesítőház hosszú múltra visszatekintő tapasztalata, az ott tevékenykedő nagyszámú szakértő és a négy saját tenyészkert teszi lehetővé a RAPOOL számára a nagy szisztematikus nemesítési programok végrehajtását.

Az a genetikai sokszínűség, mely a RAPOOL rendelkezésére áll, egyedülálló a maga nemében. Így valamennyi úttörő jellegű újítás – kezdve a 00-minőségtől, az MSL-hibridek létrehozásán, a saját csávázási technológia kialakításán át egészen a speciális fajták létrehozásáig – a RAPOOL nevéhez kötődik. Ez a széleskörű szakmai know-how teszi a RAPOOL-t a világ egyik vezető repcenemesítőjévé.

A hazai növénytermesztés korszerű vetésszerkezetének kialakításában mára már elvitathatatlanul meghatározó szerephez jutott az őszi káposztarepce, nemcsak jövedelmező termeszthetősége miatt, hanem mint a következő évi őszi kalászosok legjobb előveteményeként is. Változó piaci és időjárási körülmények között döntő szempont az elérhető legmagasabb termés és a nagy termésbiztonság. Ilyen helyzetekben elsősorban a hibridek termesztése javasolt: nagyobb termőképességük, jobb stressz tűrésük és termésstabilitásuk, jobb tápanyaghasznosító-képességük, nagyobb kelésbiztonságuk és szélesebb vetésidő-intervallumuk olyan agronómiai előnyök összességét testesítik meg, amelyek a magasabb vetőmagköltség figyelembevételével is egyértelmű jövedelemtöbbletet biztosít a fajtákkal szemben. A világ első restaurált hibridrepcéinek állami elismerése 1995-ben a RAPOOL nevéhez fűződött. Az azóta eltelt időszak egyértelmű tendenciája, hogy a hibridrepcék egyre nagyobb területet foglalnak el a vetésterületből Európa-szerte, termésfölényüket valamennyi régióban és valamennyi évjáratban, eltérő talajművelési rendszerekben és eltérő termelési intenzitásnál is igazolták.

A hibridrepcék hazai elterjedése is felülmúlta a kezdeti várakozásokat. A termelők egyértelmű döntést hoztak a hibrid vs. fajta kérdésben. Ahogyan a fajtakísérleti vizsgálatokban is évről-évre a hibridek termésfölénye mutatkozik, úgy napjainkra a vetésterület döntő hányadán is már hibrideket választják a termelők.

RAPOOL újdonságok 2011-ben

Akik továbbra is az élen akarnak maradni, nem mondhatnak le genetikai haladásról. A RAPOOL új generációs hibridjeiben a kiemelkedő termőképesség és magas olajtartalom mellett a meghatározó agronómiai tulajdonságok – kezdeti fejlődés erőssége, télállóság, koraiság, állóképesség, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség, valamint a könnyű, gyors és veszteségektől mentes betakaríthatóság – olyan egyedülálló kombinációját sikerült rögzíteni, amelyek döntően hozzájárulnak a termésbiztonság és jövedelmezőség növeléséhez, a legnehezebb körülmények között is. Az eredményesebb és jövedelmezőbb repcetermesztéshez a RAPOOL még szélesebb genetikai hátteret, az egyedi termőhelyi igényekhez jobban igazodó hibridportfóliót kínál 2011-ben. A közkedvelt VISBY, ROHAN és ARKASO hibridjeink mellett az újdonságként bekerülő SHERPA, COMPASS és HAMMER hibridek jelzik, hogy a RAPOOL repcenemesítés folyamatos innovációja a válasz a piaci és a termelői igények emelkedésére.

 

Blum Zoltán

ügyvezető

RAPOOL Hungária Kft.