fbpx

Vetőmag-előállítás, a növénytermesztés és az állattenyésztés

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 06.

Tovább erősítjük az együttműködést Kirgizisztán és hazánk között vetőmag-előállítás, növénytermesztés és állattenyésztés területén – mondta Nagy István agrárminiszter, aki a kirgiz mezőgazdasági miniszterrel egyeztetett Biskekben.

Agrárminiszterek tárgyalása
Fontos a partnerkeresés, együtt könnyebb a kihívásokkal szembenézni (Fotó: Fekete István)

Az agrárium szerepe egyre inkább felértékelődik

A mezőgazdasági szakembereknek a gyorsan változó világban kell megtalálnunk a helyes válaszokat, miközben a terület egyre jobban felértékelődik. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy ez egyedül nem megy, ezért keresünk partnereket. Meg kell találni azokat a közös projekteket, amelyek révén a gazdaságainkat tovább erősíthetjük.

A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Kirgizisztán tízszer több vetőmagot importált idén, mint tavaly. Eddig öt magyar nemesített hibridet regisztráltak és további 12-re is sor kerülhet hamarosan. A kirgiz fél felkészült rá, hogy jó minőségű földeket különítsen el a minél hatékonyabb vetőmag-előállítás érdekében. Hangsúlyozta, fontos, hogy tudjuk, milyen az adott fajta adaptálódási képessége, hogyan felel meg az itteni éghajlati viszonyoknak. Lehet kész komplett vetőmagot venni hazánktól, de a magyar technológia alapján ebben a régióban is lehet vetőmagot előállítani. Szívesen bocsájtjuk a biskeki partnerek rendelkezésére a hazai vetőmagokat – fűzte hozzá.

A megbeszélésen az öntözésfejlesztés is szóba került

A Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alapot az agrár- és élelmiszeripar területén is használni kell. A biztonságos élelmiszer-ellátás stratégiai kérdés, a kirgiz állattenyésztés megújítására pedig kulcsszerep hárulhat.

Az öntözés kapcsán Nagy István felhívta a figyelmet a víztakarékos eljárásokra, elmondta, hogy azt tovább kell fejleszteni, a vízzel pedig gazdálkodni kell.

A kirgizisztáni hivatalos út keretében a magyar küldöttség ellátogatott a Szkrjabin K.I. Kirgiz Nemzeti Agráregyetemre, ahol egyeztetett az intézmény rektorával. A megbeszélésen a felek a kutatók és a hallgatók kölcsönös cseréjének produktív lehetőségére mutattak rá. A tudományos területen történő partnerség megerősítése ugyanis mind két fél érdeke – húzta alá a Nagy István.

Forrás: AM Sajtóiroda