fbpx

Állattartók, kertészetek, öntözés: ez a pályázati menetrend

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 06.

…azaz dehogy ez, jóval több érkezik az év első felében. Már ebben a hónapban jön az állattenyésztés, aztán a kertészetek korszerűsítését célzó pályázat, áprilisban pedig az öntözésfejlesztési. Júliusban két felhívás: a fiatalgazda-pályázat és a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését szolgáló pályázat jön.

Versenyképesség, hatékonyság

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára egy kalocsai gazdafórumon az élelmiszeripar szerepének fontosságát hangsúlyozta a magasabb feldolgozottságú termékek előállításában. Az új támogatási  ciklus ezért komoly lehetőségeket tartogat a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás hatékonyságának további fejlesztésére. Tavaly összesen 1400 milliárd forint jutott el a gazdálkodókhoz, az idei év első két hónapjában pedig újabb 82 milliárd forintnyi forrás érkezett mintegy 42 ezer agrárvállalkozáshoz. A vidékfejlesztési források több mint fele gazdaságfejlesztést finanszíroz majd, de meghatározó lesz a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházások támogatása is.

Decemberig szóló menetrend

A gazdaságfejlesztési természetű intézkedések egyúttal környezeti és klímacélokat is szolgálnak, így külön zöld beruházások is szerepelnek a KAP Stratégiai Tervben. Az állattenyésztési ágazat széleskörű problémái között szerepelnek az elavult létesítmények, a régi technológiák és a magas termelési költségek. Ezek megoldására szolgál a 2024. márciusában megnyíló állattartó telepek fejlesztési pályázata. Szintén márciusban érkezik a kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása. A pályázatra olyan őstermelők, egyéni vállalkozók, és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, akik működő gazdaságot vezetnek. Ezt követi áprilisban az öntözésfejlesztési pályázat. 2024 júliusában pedig két újabb felhívás jelenik meg. Egyik a  fiatalgazda-pályázat 2024, itt a támogatás összege szabadon felhasználható. Szintén kiírásra kerül a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését segítő pályázat, amely célja, hogy  támogatást nyújtson azoknak a kisebb gazdálkodóknak, akik szeretnének átlépni a saját termelésükből való fenntartás lehetőségének határát, de ezt minimális önerővel vagy nagyobb pályázatokban való részvétellel nem tudják megtenni. A mezőgazdasági üzemek digitális átállásának támogatására pedig 2024. decemberéig lehet igényelni forrást.

(forrás: AM)