fbpx

Merre tovább, AÖP?  – Tapasztalatok és várható változások

Írta: - 2024 március 06. -Hirdetés

A talajvédelem és talajélet fontosságára összpontosító Agro-Ökológiai Program (AÖP) első éve lezárult. A mezőgazdasági termelők izgatottan várták a program elindulását, különösen azon lehetőség miatt, hogy a mikrobiológiai készítmények alkalmazásával könnyen megfelelhetnek a támogatási feltételeknek és megszerezhetik a szükséges 2 pontot! Vajon mik az első év tapasztalatai, és milyen változások várhatóak a 2024-es évben?

A tavalyi évben induló AÖP már az első évben népszerű volt a gazdák között. A szántó és ültetvényes választható gyakorlatok közül az egyik legkedveltebb a mikrobiológiai készítmények alkalmazása volt. Ennek okait többek között az eltérő gyakorlatokban felmerülő lehetséges nehézségekben kell keresnünk.

AÖP 2 pont

Hogy mik az előnyei a mikrobiológiai készítmények alkalmazásának az egyéb választható gyakorlatokhoz képest? Nézzük a legfontosabbakat!

  1. Szántó- és ültetvényművelési módok esetén a teljes üzemi terület 50%-ának kezelése elegendő, tehát 1 hektár kezelésével 2 hektár AÖP vállalás teljesíthető. Így a várható támogatási összeg még prémium kategóriás termékek választása esetén is jóval magasabb, mint a készítmények vásárlására fordított összeg.
  2. A készítményeket más munkafolyamatokkal egy menetben, a művelési menetszám emelkedése nélkül ki lehet juttatni őszi és tavaszi vetésű kultúrák esetén is.
  3. Nincs növényvédőszer-alkalmazási korlátozás, a tenyészidőszak során fellépő növényi betegségeket a megfelelő módon lehet kezelni.
  4. Nem szükséges megváltoztatni a bevált művelési technológiát, a készítmények könnyen beépíthetőek bármilyen konvencionális vagy ökológiai technológiába.
  5. A talajadottságoknak és igényeknek megfelelő készítmények alkalmazása javítja a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, szerkezetét és vízháztartását, fokozza a termelt kultúra stressztűrő képességét, növeli a hozamot!

kukorica

Változások 2024-ben

Van azonban néhány változás a 2024-es évben, amelyekre ügyelnünk kell a mikrobiológiai készítmények alkalmazása során:

  1. Az egyik legfontosabb változás, hogy tovább szigorodik a vízvédelmi sávok kialakításának szabályozása. Ebben az évben már a mikrobiológiai készítmények, a talaj- és növénykondicionálók is a rendelet hatálya alá tartoznak. Így az idén már a vízfolyások melletti 50 méteres sávokban ezek a készítmények sem lesznek kijuttathatóak. A szakhatósági tájékoztatás szerint ezeket a sávokat a MePAR és az EK (Egységes Kérelem) kitöltőfelülete automatikusan kezeli a beadás idején.
  2. A mikrobiológiai szárbontást és az őszi kezeléseket is érintő várható változás a kötelező minimális talajtakarás időszakának pontosítása, ami július 15-től szeptember 30-ig fog tartani! Így a tavalyi évhez hasonlóan a kalászos- és nyáron lekerülő kultúrák után ügyelni kell majd a megfelelő talajtakarás biztosítására a jelzett időszakban, illetve a másodvetések és az őszi vetések előtt a magágy-előkészítésre vonatkozó szabályok betartására!
  3. A Területi Monitoring Rendszer (TMR) feladatköre bővül, így a gazdák az idén már a kaszálások nyomon követése, a talajtakarás megfelelő biztosításának vizsgálata, a parlagoltatás szabályainak betartása és a zöldugar kultúrák fenntartási kötelezettségének kapcsán is ellenőrzésre számíthatnak.

A fentiekből az látszik, hogy jelentős változások a 2024-es évben nem várhatóak a mikrobiológiai, valamint a talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazásának lehetőségeiben. Így a 2024-es évben is, minden más gyakorlattal ellentétben még mindig a mikrobiológiai készítmények alkalmazása jelenti a legkézenfekvőbb megoldást a termelők számára az AÖP teljesítéséhez!

talaj termőföld

A Terragro Kft. a 2024-as évben is kiváló minőségű és ár-érték arányú mikrobiológiai és talaj- és növénykondicionáló készítményekkel tudja segíteni a termelőket. Termékeink között az AÖP-ben 2 pontos és 1 pontos termékek egyaránt megtalálhatóak. A talaj-pH specifikus készítményekkel (BIOFIL® Savanyú, Normál, Lúgos) a tápanyagellátás harmonizálását, a BIOFIL® Klíma készítménnyel a talajszerkezet javítását, BIOFIL® Talajőrrel a kórokozók elleni védekezést, a Resid MG mikorrhiza készítménnyel pedig a tápanyagok és a vízhasznosulás fokozását érhetjük el kiváló hatásfokon, költséghatékony módon.

További kérdésekkel és információkkal kapcsolatban keresse a Terragro Kft. területileg illetékes munkatársait!